Изберете Страница

Новият Touch Bar на MacBook Pro работи с iOS

Едно от нещата, които Apple не ни каза по време на своето събитие в четвъртък е, че MacBook Pro работи с iOS. Е, това не е точно iOS, с която сте свинали от iPhone и iPad, но мобилната операционна система на компанията задвижва новия OLED сензорен панел на лаптопите, който замества функционалните бутони в горния край на клавиатурата.

В действителност Touch Bar работи с модифицирана версия на watchOS, която пък от своя страна произлиза от iOS. Звучи сложно, но не е. Сензорният панел е задвижван от новия Т1 чипсет на Apple, който е независим от macOS Sierra, използвана от останалата част от машината.

Touch Bar работис watchOS и macOS изпраща фреймбуфер данни през USB” обяснява разработчикът Стив Смит. „Това предполага връщане на мултитъч събитията обратно към macOS”

Смит обяснява така също, че чипът Т1 използва ARM архитектура, като тези на iOS устройствата и управлява и сигурността, в това число Touch ID, както и предната Face Time камера на MacBook Pro.

Apple е избрала модифицираната верся на watchOS, защото чипът Т1 е подобен на S1, който се използва в най-новия Apple Watch. Теоритично Touch Bar може да бъде активен, докато macOS и основният процесор на MacBook не са.

Този факт безспорно е интересен и показва, че компанията работи успоредно с watchOS и macOS, а не просто добавя Touch Bar, което предполага интересни ходове в бъдеще.

Една от възможните стъпки е създаването на цял дисплей, използващ iOS, даващ възможност за 2 в 1 ноутбук, подобен на Surface на Microsoft. Не е изключено Apple да има палнове за подобно хибридно устройство, но дали е така, ще разберем едва, когато тя прецени, че времето за това е дошло.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone през 2022 година на фона на цялостното забавяне на пазара на смартфони, твъди Bloomberg. Компанията е поръчала 90 милиона бройки iPhone 14, колкото и iPhone 13 през същия период на миналата година. Apple очаква да произведе...

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Apple планира да увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro, твърди известният анализатор Минг-Чи Куо, въпреки че не разкрива точни цифри. В свой пост в Twitter той посочва, че средната продажна цена на цялата гама iPhone 14 ще се увеличи с около 15% в сравнение с...

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията най-сетне се завръща с последната iOS 16 beta 5. Това беше едно от най-честите желания на потребителите, след като Apple го премахна с пускането на iPhone X. За да бъде активирана опцията, ще трябва да посетите настройките и секцията “батерия”....

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This