Изберете страница

Новият Touch Bar на MacBook Pro работи с iOS

Едно от нещата, които Apple не ни каза по време на своето събитие в четвъртък е, че MacBook Pro работи с iOS. Е, това не е точно iOS, с която сте свинали от iPhone и iPad, но мобилната операционна система на компанията задвижва новия OLED сензорен панел на лаптопите, който замества функционалните бутони в горния край на клавиатурата.

В действителност Touch Bar работи с модифицирана версия на watchOS, която пък от своя страна произлиза от iOS. Звучи сложно, но не е. Сензорният панел е задвижван от новия Т1 чипсет на Apple, който е независим от macOS Sierra, използвана от останалата част от машината.

Touch Bar работис watchOS и macOS изпраща фреймбуфер данни през USB” обяснява разработчикът Стив Смит. „Това предполага връщане на мултитъч събитията обратно към macOS”

Смит обяснява така също, че чипът Т1 използва ARM архитектура, като тези на iOS устройствата и управлява и сигурността, в това число Touch ID, както и предната Face Time камера на MacBook Pro.

Apple е избрала модифицираната верся на watchOS, защото чипът Т1 е подобен на S1, който се използва в най-новия Apple Watch. Теоритично Touch Bar може да бъде активен, докато macOS и основният процесор на MacBook не са.

Този факт безспорно е интересен и показва, че компанията работи успоредно с watchOS и macOS, а не просто добавя Touch Bar, което предполага интересни ходове в бъдеще.

Една от възможните стъпки е създаването на цял дисплей, използващ iOS, даващ възможност за 2 в 1 ноутбук, подобен на Surface на Microsoft. Не е изключено Apple да има палнове за подобно хибридно устройство, но дали е така, ще разберем едва, когато тя прецени, че времето за това е дошло.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This