Едно от нещата, които Apple не ни каза по време на своето събитие в четвъртък е, че MacBook Pro работи с iOS. Е, това не е точно iOS, с която сте свинали от iPhone и iPad, но мобилната операционна система на компанията задвижва новия OLED сензорен панел на лаптопите, който замества функционалните бутони в горния край на клавиатурата.

В действителност Touch Bar работи с модифицирана версия на watchOS, която пък от своя страна произлиза от iOS. Звучи сложно, но не е. Сензорният панел е задвижван от новия Т1 чипсет на Apple, който е независим от macOS Sierra, използвана от останалата част от машината.

Touch Bar работис watchOS и macOS изпраща фреймбуфер данни през USB” обяснява разработчикът Стив Смит. „Това предполага връщане на мултитъч събитията обратно към macOS”

Смит обяснява така също, че чипът Т1 използва ARM архитектура, като тези на iOS устройствата и управлява и сигурността, в това число Touch ID, както и предната Face Time камера на MacBook Pro.

Apple е избрала модифицираната верся на watchOS, защото чипът Т1 е подобен на S1, който се използва в най-новия Apple Watch. Теоритично Touch Bar може да бъде активен, докато macOS и основният процесор на MacBook не са.

Този факт безспорно е интересен и показва, че компанията работи успоредно с watchOS и macOS, а не просто добавя Touch Bar, което предполага интересни ходове в бъдеще.

Една от възможните стъпки е създаването на цял дисплей, използващ iOS, даващ възможност за 2 в 1 ноутбук, подобен на Surface на Microsoft. Не е изключено Apple да има палнове за подобно хибридно устройство, но дали е така, ще разберем едва, когато тя прецени, че времето за това е дошло.