Изберете Страница

Новият Touch Bar на MacBook Pro работи с iOS

Едно от нещата, които Apple не ни каза по време на своето събитие в четвъртък е, че MacBook Pro работи с iOS. Е, това не е точно iOS, с която сте свинали от iPhone и iPad, но мобилната операционна система на компанията задвижва новия OLED сензорен панел на лаптопите, който замества функционалните бутони в горния край на клавиатурата.

В действителност Touch Bar работи с модифицирана версия на watchOS, която пък от своя страна произлиза от iOS. Звучи сложно, но не е. Сензорният панел е задвижван от новия Т1 чипсет на Apple, който е независим от macOS Sierra, използвана от останалата част от машината.

Touch Bar работис watchOS и macOS изпраща фреймбуфер данни през USB” обяснява разработчикът Стив Смит. „Това предполага връщане на мултитъч събитията обратно към macOS”

Смит обяснява така също, че чипът Т1 използва ARM архитектура, като тези на iOS устройствата и управлява и сигурността, в това число Touch ID, както и предната Face Time камера на MacBook Pro.

Apple е избрала модифицираната верся на watchOS, защото чипът Т1 е подобен на S1, който се използва в най-новия Apple Watch. Теоритично Touch Bar може да бъде активен, докато macOS и основният процесор на MacBook не са.

Този факт безспорно е интересен и показва, че компанията работи успоредно с watchOS и macOS, а не просто добавя Touch Bar, което предполага интересни ходове в бъдеще.

Една от възможните стъпки е създаването на цял дисплей, използващ iOS, даващ възможност за 2 в 1 ноутбук, подобен на Surface на Microsoft. Не е изключено Apple да има палнове за подобно хибридно устройство, но дали е така, ще разберем едва, когато тя прецени, че времето за това е дошло.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване, твърди Barclays, позовавайки се на данни от доставчик на компоненти. В писмо до акционерите този месец, базираната в Тексас компания за полупроводници заявява, че продължава “да се ангажира...

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

Според ново изследване на Ookla, компанията зад популярните приложения и сайт Speedtest, iPhone 14 Pro е “най-бързия 5G телефон”. Изводът е базиран на данни, събрани от хора, тествали скоростта на 5G връзката си в САЩ и Великобритания. Ookla твърди, че нейните тестове...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This