Тази година се очаква Apple да пусне три нови модела смартфони – наследникът на iPhone X, една по-голяма, 6,5 инчова версия също с OLED дисплей и една бюджетна, 6,1 инчова версия с LCD екран, която най-вероятно ще замести iPhone 8 в портфолиото.

За съжаление обаче, тази бюджетна версия ще е свързана и с множество компромиси. За да поддържа ниската си цена, устройството ще запази новия дизайн, наложен с iPhone X и ще разполага със системата за лицево разпознаване Face ID, но се очаква да има по-ниска разделителна способност на 6.1 инчовия си дисплей и може би най-неприятното – няма да поддържа любимата на много потребител функция 3D Touch.

3D Touch беше въведена заедно с iPhone 6s и позволява на iOS да „усеща“ различни нива на натиск върху екрана, въвеждайки по този начин допълнителни елементи в потребителския интерфейс, като изскачащо меню с основни функции при натискане на иконата на приложение например. За съжалени тази функция си остана опция само за по-новите модели iPhone, тъй като зависи от хардуера им и няма как да бъде добавена за по-старите устройства. Apple смело вярваше, че няма да продава телефони без 3D Touch и така ще даде на разработчиците възможността да добавят нови и уникални функции в своите приложения, без да се притесняват, че те няма да са достъпни за всички потребители. Ако слуховете се окажат верни обаче, тя ще остане привилегия за по-скъпите модели на компанията.