Изберете Страница

Нова функция в iOS 10.2 ще ви позволи да се обадите бързо на спешен номер в случай на опасност

Apple е добавила дискретен начин да се обадите на полицията или бърза помощ в следващия ъпдейт на своята операционна система, който се очаква да бъде пуснат скоро.

При натискане на бутона за включване пет пъти подред, устройството ще може да набере номера за спешни случаи или предварително зададен контакт. Тази опция ще може да бъде активирана или изключена по желание от настройките на телефона.

Може би си мислите, че подобно нещо би довело до множество случаи на погрешно избиране, но от друга страна това би било много полезно в ситуации, като например счупен и не работещ дисплей, когато наистина се налага да потърсите помощ, а няма как да го направите по стандартния начин.

Наличието на настройката беше забелязано в бета версията на iOS 10.2, която вече е достъпна за изтегляне от разработчиците и публичните бета тестери. Най-вероятно официалната актуализация ще се появи някъде в началото на следващия месец.

emergency-call

Като предпазна мярка срещу погрешно набиране на спешния номер, компанията е предвидила системата да отброи от 3 до 1, след натискане на бутона пет пъти и едва тогава да извърши обаждането. Услугата ще работи в 14 държави, сред които и Великобритания, където номерът за спешни случаи е 112 и това я прави приложима и у нас, тъй като всъщност стандартният номер за европейските страни е именно 112.

Потребителите ще могат да зададат и свой собствен номер, на който да бъдат изпращани данни за местоположението, в случай че функцията е активирана.

Подобна услуга вече има за Apple Watch и тя се активира със задържане на страничния бутон и избиране на функцията, позволявайки на часовника да се свърже с iPhone и да набере контактите за спешни случаи, които се добавят предварително в приложението Health.

Едно дискретно обаждане би било много полезно в опасна ситуация. В момента има възможност и то да бъде осъществено и чрез команда към виртуалния аситент Siri, но това би го направило много очевидно и неприемливо в определени случаи.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2

Apple пусна iOS 16.1.2 с някои корекции на грешки и оптимизации. Според бележките към изданието, iOS 16.1.2 въвежда подобрена съвместимост с безжични оператори, заедно с оптимизация за Crash Detection за моделите iPhone 14 и 14 Pro. Оптимизирането на Crash Detection...

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max

Apple е изправена пред проблеми с доставките на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max заради протести в основната фабрика на Foxconn в Китай. Според известния анализатор Минг-Чи Куо, доставките на устройствата ще са “значително по-ниски” през последното тримесечие на годината....

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата

iPhone 15 ще получи нов сензор на камерата, произведен от Sony, който все още не е пуснат на пазара, твърдят последните слухове. Според доклад на Nikkei, Apple ще използва най-новия и съвременен сензор на Sony за предстоящата си серия iPhone 15. Той ще удвои сигнала...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This