Apple е добавила дискретен начин да се обадите на полицията или бърза помощ в следващия ъпдейт на своята операционна система, който се очаква да бъде пуснат скоро.

При натискане на бутона за включване пет пъти подред, устройството ще може да набере номера за спешни случаи или предварително зададен контакт. Тази опция ще може да бъде активирана или изключена по желание от настройките на телефона.

Може би си мислите, че подобно нещо би довело до множество случаи на погрешно избиране, но от друга страна това би било много полезно в ситуации, като например счупен и не работещ дисплей, когато наистина се налага да потърсите помощ, а няма как да го направите по стандартния начин.

Наличието на настройката беше забелязано в бета версията на iOS 10.2, която вече е достъпна за изтегляне от разработчиците и публичните бета тестери. Най-вероятно официалната актуализация ще се появи някъде в началото на следващия месец.

emergency-call

Като предпазна мярка срещу погрешно набиране на спешния номер, компанията е предвидила системата да отброи от 3 до 1, след натискане на бутона пет пъти и едва тогава да извърши обаждането. Услугата ще работи в 14 държави, сред които и Великобритания, където номерът за спешни случаи е 112 и това я прави приложима и у нас, тъй като всъщност стандартният номер за европейските страни е именно 112.

Потребителите ще могат да зададат и свой собствен номер, на който да бъдат изпращани данни за местоположението, в случай че функцията е активирана.

Подобна услуга вече има за Apple Watch и тя се активира със задържане на страничния бутон и избиране на функцията, позволявайки на часовника да се свърже с iPhone и да набере контактите за спешни случаи, които се добавят предварително в приложението Health.

Едно дискретно обаждане би било много полезно в опасна ситуация. В момента има възможност и то да бъде осъществено и чрез команда към виртуалния аситент Siri, но това би го направило много очевидно и неприемливо в определени случаи.