Изберете страница

Нова функция в iOS 10.2 ще ви позволи да се обадите бързо на спешен номер в случай на опасност

Apple е добавила дискретен начин да се обадите на полицията или бърза помощ в следващия ъпдейт на своята операционна система, който се очаква да бъде пуснат скоро.

При натискане на бутона за включване пет пъти подред, устройството ще може да набере номера за спешни случаи или предварително зададен контакт. Тази опция ще може да бъде активирана или изключена по желание от настройките на телефона.

Може би си мислите, че подобно нещо би довело до множество случаи на погрешно избиране, но от друга страна това би било много полезно в ситуации, като например счупен и не работещ дисплей, когато наистина се налага да потърсите помощ, а няма как да го направите по стандартния начин.

Наличието на настройката беше забелязано в бета версията на iOS 10.2, която вече е достъпна за изтегляне от разработчиците и публичните бета тестери. Най-вероятно официалната актуализация ще се появи някъде в началото на следващия месец.

emergency-call

Като предпазна мярка срещу погрешно набиране на спешния номер, компанията е предвидила системата да отброи от 3 до 1, след натискане на бутона пет пъти и едва тогава да извърши обаждането. Услугата ще работи в 14 държави, сред които и Великобритания, където номерът за спешни случаи е 112 и това я прави приложима и у нас, тъй като всъщност стандартният номер за европейските страни е именно 112.

Потребителите ще могат да зададат и свой собствен номер, на който да бъдат изпращани данни за местоположението, в случай че функцията е активирана.

Подобна услуга вече има за Apple Watch и тя се активира със задържане на страничния бутон и избиране на функцията, позволявайки на часовника да се свърже с iPhone и да набере контактите за спешни случаи, които се добавят предварително в приложението Health.

Едно дискретно обаждане би било много полезно в опасна ситуация. В момента има възможност и то да бъде осъществено и чрез команда към виртуалния аситент Siri, но това би го направило много очевидно и неприемливо в определени случаи.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This