Изберете страница

Не купувайте евттини зарядни, ако не искате вашият iPhone да гръмне!

Всеки обича изгодните сделки, но покупката на евтино зарядно за вашия iPhone е една наистина лоша идея! За съжаление те са навсякъде и е толкова лесно да се сдобиеш с тях онлайн, дори от сайтове като Amazon, които често предлагат подобни продукти като оригинални.

Сега Apple съди компанията Mobile Star LLC именно за това, че продава зарядни устройства за iPhone и iPad, за които всъщнос тсе оказва, че са фалшиви и дори опасни.

Ще попитате защо са опасни?

Фалшивите зарядни, като тези предоставяни от Mobile Star, представляват непосредствена заплаха за безопасността на потребителите, тъй като за разлика от оригиналните продукти на Apple, не са преминали стандартните тестове, направени са от нискокачествени материали, с липсващи компоненти, неадекватна изолация и често неотговарящ на стандарта дизайн. Така те крият потенциална опасност от прегряване и запалване или токов удар, по време на зареждане.

Организацията по безопасност на потребителските продукти наскоро публикува тестове на Underwriters Laboratories, което потвърждават, че тези зарядни „ не разполагат с функции, необходими за защитата на потребителите от токов удар и пожар“. Дванайсетте тествани в случая адаптери, са били толкова „лошо проектирани и конструирани“, че представлявали „смъртоносен риск“ за потребителите.

Отделно от това, тези зарядни могат да унищожат самото устройство, както не веднъж се е случвало. Самият процес на зареждане на литиево-йонните батерии е много деликатен и има строги правила, що се отнася до изходящото напрежение, изолацията и самата верига, които не се спазват при фалшивите зарядни. Така и без това нестабилните батерии са изложени на още по-голям риск от запалване. Отделно те могат да повредят контролния чип на самата платка на телефона, а тази повреда ще бъде фатална за устройството ви.

„Тези зарядни често са произведени от компании, които дори не сме чували, но използват в рекламата си оригинални изображения на продукти на Apple, подадени директно от Amazon, а като производител е посочена самата компания, което не е истина“, се посочва в документите към делото.

В резултат на това, единственото, което може да ви наведе на мисълта, че имо нещо нередно е цената. Оригиналните зарядни на Apple се продават за 30 долара, а фалшификатите – около и под 10 долара, да не говорим, че има и такива, които се продават за стотинки. За да провери качеството им, компанията поръчва 100 бройки и след тестове установява, че 90% от тях са фалшиви.

1

Трябва да отбележим, че опасността не се отнася само до Apple и нейните устройства. Всички телефони, фотоапарати и въобще джаджи с литиевойонни батерии, са заплашени от масовото производство и продажба на фалшиви аксесоари. Именно поради тази причина, Canon също започна своя кръстоносен поход срещу фалшивите батерии и зарядни, които крият голям риск както за здравето на потребителите, така и за самите устройства, които те използват.

Да, може би 30 долара не са малко пари, но този вид аксесоари наистина трябва да се купуват директно от производителя, или поне от сертифицирани от него трети страни, за да си осигурим спокойствие и безопасност.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This