Всеки обича изгодните сделки, но покупката на евтино зарядно за вашия iPhone е една наистина лоша идея! За съжаление те са навсякъде и е толкова лесно да се сдобиеш с тях онлайн, дори от сайтове като Amazon, които често предлагат подобни продукти като оригинални.

Сега Apple съди компанията Mobile Star LLC именно за това, че продава зарядни устройства за iPhone и iPad, за които всъщнос тсе оказва, че са фалшиви и дори опасни.

Ще попитате защо са опасни?

Фалшивите зарядни, като тези предоставяни от Mobile Star, представляват непосредствена заплаха за безопасността на потребителите, тъй като за разлика от оригиналните продукти на Apple, не са преминали стандартните тестове, направени са от нискокачествени материали, с липсващи компоненти, неадекватна изолация и често неотговарящ на стандарта дизайн. Така те крият потенциална опасност от прегряване и запалване или токов удар, по време на зареждане.

Организацията по безопасност на потребителските продукти наскоро публикува тестове на Underwriters Laboratories, което потвърждават, че тези зарядни „ не разполагат с функции, необходими за защитата на потребителите от токов удар и пожар“. Дванайсетте тествани в случая адаптери, са били толкова „лошо проектирани и конструирани“, че представлявали „смъртоносен риск“ за потребителите.

Отделно от това, тези зарядни могат да унищожат самото устройство, както не веднъж се е случвало. Самият процес на зареждане на литиево-йонните батерии е много деликатен и има строги правила, що се отнася до изходящото напрежение, изолацията и самата верига, които не се спазват при фалшивите зарядни. Така и без това нестабилните батерии са изложени на още по-голям риск от запалване. Отделно те могат да повредят контролния чип на самата платка на телефона, а тази повреда ще бъде фатална за устройството ви.

„Тези зарядни често са произведени от компании, които дори не сме чували, но използват в рекламата си оригинални изображения на продукти на Apple, подадени директно от Amazon, а като производител е посочена самата компания, което не е истина“, се посочва в документите към делото.

В резултат на това, единственото, което може да ви наведе на мисълта, че имо нещо нередно е цената. Оригиналните зарядни на Apple се продават за 30 долара, а фалшификатите – около и под 10 долара, да не говорим, че има и такива, които се продават за стотинки. За да провери качеството им, компанията поръчва 100 бройки и след тестове установява, че 90% от тях са фалшиви.

1

Трябва да отбележим, че опасността не се отнася само до Apple и нейните устройства. Всички телефони, фотоапарати и въобще джаджи с литиевойонни батерии, са заплашени от масовото производство и продажба на фалшиви аксесоари. Именно поради тази причина, Canon също започна своя кръстоносен поход срещу фалшивите батерии и зарядни, които крият голям риск както за здравето на потребителите, така и за самите устройства, които те използват.

Да, може би 30 долара не са малко пари, но този вид аксесоари наистина трябва да се купуват директно от производителя, или поне от сертифицирани от него трети страни, за да си осигурим спокойствие и безопасност.