5G е следващият голям стандарт за мобилна комуникация и е гореща тема от няколко години, но ще отнеме известно време, дакота операторите обновят мрежите си, за да поддържат те гигабайтови скорости. Производителите на устройства също работят върху компоненти, които могат да се справят с тези мрежи от следващо поколение, а Apple разбира се е една от тях. Нов доклад сочи, че компанията вече работи с Intel, а не с Qualcomm, върху утра-бързият 5G iPhone X на бъдещето.

Дори и това да е само слух, получен от хора „запознати с въпроса“, не е изненада, като се има предвид какво се случва при мобилните чипове. Qualcomm участва в огромен правен спор с Apple и гигантът съвсем резонно иска да я замени с Intel в близко бъдеще. Според Fast Company, инженерите на Apple и Intel вече работят по 5G, докато диалогът с Qualcomm е ограничен.

Intel от своя страна има „малка армия“, която работи върху 5G, и която се състои от няколко хиляди инженери. iPhone е печелившият ход за компанията, но тя има големи планове, които не се ограничават с това. В момента Apple използва модеми както на Intel, така и на Qualcomm, но подобни слухове ни навеждат на мисълта, че в бъдеще компанията ще използва Intel като единствен доставчик на 5G модемите за iPhone. Крайната цел, според многобройни източници е, да се изгради модемът на Intel върху интегрираната система на чипа, която съдържа и CPU, GPU и други компоненти на телефона. SoC ще бъде проектиран съвместно от двете компании и ще се произвежда от Intel.

Това със сигурност е интересна задача. Apple разработва свои собствени CPU от години, а сега има и свой GPU за iPhone. Чиповете от серията А са по-добри от всичко предлагано от конкуренцията, а Aion Bionic в iPhone X дава по-добри резултати дори и от някои Intel чипове, използвани в MacBook. В момента те се произвеждат от TSMC и това ще продължи и в следващите години.

Междувременно Intel представи плановете си за 5G модем на CES по-рано тази година, а миналата седмица обяви, че успешно е завършила цялостните тестове на своя ранен прототип. Първият iPhone с 5G няма да се появи по-рано от 2019 – 2020 година, но Intel не коментира официално новите слухове.