Изберете страница

Наследниците на iPhone X ще имат 5G възможности

5G е следващият голям стандарт за мобилна комуникация и е гореща тема от няколко години, но ще отнеме известно време, дакота операторите обновят мрежите си, за да поддържат те гигабайтови скорости. Производителите на устройства също работят върху компоненти, които могат да се справят с тези мрежи от следващо поколение, а Apple разбира се е една от тях. Нов доклад сочи, че компанията вече работи с Intel, а не с Qualcomm, върху утра-бързият 5G iPhone X на бъдещето.

Дори и това да е само слух, получен от хора „запознати с въпроса“, не е изненада, като се има предвид какво се случва при мобилните чипове. Qualcomm участва в огромен правен спор с Apple и гигантът съвсем резонно иска да я замени с Intel в близко бъдеще. Според Fast Company, инженерите на Apple и Intel вече работят по 5G, докато диалогът с Qualcomm е ограничен.

Intel от своя страна има „малка армия“, която работи върху 5G, и която се състои от няколко хиляди инженери. iPhone е печелившият ход за компанията, но тя има големи планове, които не се ограничават с това. В момента Apple използва модеми както на Intel, така и на Qualcomm, но подобни слухове ни навеждат на мисълта, че в бъдеще компанията ще използва Intel като единствен доставчик на 5G модемите за iPhone. Крайната цел, според многобройни източници е, да се изгради модемът на Intel върху интегрираната система на чипа, която съдържа и CPU, GPU и други компоненти на телефона. SoC ще бъде проектиран съвместно от двете компании и ще се произвежда от Intel.

Това със сигурност е интересна задача. Apple разработва свои собствени CPU от години, а сега има и свой GPU за iPhone. Чиповете от серията А са по-добри от всичко предлагано от конкуренцията, а Aion Bionic в iPhone X дава по-добри резултати дори и от някои Intel чипове, използвани в MacBook. В момента те се произвеждат от TSMC и това ще продължи и в следващите години.

Междувременно Intel представи плановете си за 5G модем на CES по-рано тази година, а миналата седмица обяви, че успешно е завършила цялостните тестове на своя ранен прототип. Първият iPhone с 5G няма да се появи по-рано от 2019 – 2020 година, но Intel не коментира официално новите слухове.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This