Изберете Страница

Наследниците на iPhone X ще имат 5G възможности

5G е следващият голям стандарт за мобилна комуникация и е гореща тема от няколко години, но ще отнеме известно време, дакота операторите обновят мрежите си, за да поддържат те гигабайтови скорости. Производителите на устройства също работят върху компоненти, които могат да се справят с тези мрежи от следващо поколение, а Apple разбира се е една от тях. Нов доклад сочи, че компанията вече работи с Intel, а не с Qualcomm, върху утра-бързият 5G iPhone X на бъдещето.

Дори и това да е само слух, получен от хора „запознати с въпроса“, не е изненада, като се има предвид какво се случва при мобилните чипове. Qualcomm участва в огромен правен спор с Apple и гигантът съвсем резонно иска да я замени с Intel в близко бъдеще. Според Fast Company, инженерите на Apple и Intel вече работят по 5G, докато диалогът с Qualcomm е ограничен.

Intel от своя страна има „малка армия“, която работи върху 5G, и която се състои от няколко хиляди инженери. iPhone е печелившият ход за компанията, но тя има големи планове, които не се ограничават с това. В момента Apple използва модеми както на Intel, така и на Qualcomm, но подобни слухове ни навеждат на мисълта, че в бъдеще компанията ще използва Intel като единствен доставчик на 5G модемите за iPhone. Крайната цел, според многобройни източници е, да се изгради модемът на Intel върху интегрираната система на чипа, която съдържа и CPU, GPU и други компоненти на телефона. SoC ще бъде проектиран съвместно от двете компании и ще се произвежда от Intel.

Това със сигурност е интересна задача. Apple разработва свои собствени CPU от години, а сега има и свой GPU за iPhone. Чиповете от серията А са по-добри от всичко предлагано от конкуренцията, а Aion Bionic в iPhone X дава по-добри резултати дори и от някои Intel чипове, използвани в MacBook. В момента те се произвеждат от TSMC и това ще продължи и в следващите години.

Междувременно Intel представи плановете си за 5G модем на CES по-рано тази година, а миналата седмица обяви, че успешно е завършила цялостните тестове на своя ранен прототип. Първият iPhone с 5G няма да се появи по-рано от 2019 – 2020 година, но Intel не коментира официално новите слухове.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес. След повече от три месеца бета тестове, актуализацията ще е достъпна за iPhone Xr и по-нови модели и ще донесе множество нови функции и подобрения. StandBy StandBy е нов режим на екрана, който ви предоставя полезна информация,...

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Най-очакваните продукти, които Apple представи на своето есенно събитие Wonderlust снощи разбира се са четирите модела от серията iPhone 15. За съжаление, поне за мен, тръпката от представянето на новите продукти някак си вече не е същата, тъй като 99% от слуховете до...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This