Няколко дни след като един доклад посочи, че доставчиците на компоненти за iPhone очакват Apple да намали поръчките си за предстоящото тримесечие, един от най-важните партньори на гиганта отбеляза, че подажбите на смартфони от висок клас като цяло ще намаляет през 2018 година.

Този партньор е TSMC и е изключителен доставчик на мощния чип A11 Bionic за iPhone X и iPhone 8. Тайванският гигант ще произвежда и новия чип A12, който ще захранва тазгодишните модели iPhone. Изпълнителният директор на компанията заяви по време на отчета за приходите й за четвъртото тримесечие на миналата година, че доставките на топ модели ще се понижават, за сметка на тези на устройства от среден и нисък клас:

„По отношение на доставките, смартфоните от висок клас намаляват тази година“ обяви г-н Вей пред Nikkei.” Устройствата от среден и нисък клас ще се увеличат с няколко процентни пункта, а за TSMC общите приходи ще се запазят същите, спрямо 2017 година“.

През изминалата година мобилният бизнес представлява приблизително половината от приходите на TSMC от 33 милиарда долара, а Apple е един от най-важните клиенти на компанията. Според слуховете се очаква тази година гигантът от Купертино да пусне цели четири нови модела iPhone, като единият ще е наследник на малкия iPhone SE и най-вероятно ще го видим още през пролетта, а останалите три ще дебютират през септември.