Свикнали сме да обвиняваме Samsung, че копира идеите на Apple за дизайн и функции на смартфоните, но сега може би имаме доказателства за обратното. Един нов доклад сочи, че бъдещото поколение iPhone ще се сдобие с поддръжка на Apple Pencil за пръв път в историята на емблематичния смартфон. Всъщност това не трябва да е изненада за всеки, който следи от близо слуховете за гиганта, тъй като редица патенти до сега описваха използването на Apple Pencil с iPhone, а самият Тим Кук намекна за тази възможност още през септември миналата година.

The Investor твърди в своя доклад, че Apple ще добави поддръжка на стилус за iPhone след 2019 година. Инженерите на компанията вече работят върху тази задача, а самата тя разглежда вариантите за евентуални партньорства с няколко производители. Разбира се това няма да направи следващите модел клонинги на Galaxy Note, защото най-вероятно стилусът няма да се съхранява в корпуса на самия телефон, както е при модела на Samsung, а ще бъде отделно, подобно iPad Pro. Смело можем да предположим, че по стар свой обичай, компанията няма да го предложи в комплекта на телефона, а ще го продава като самостоятелен аксесоар, както се случи с AirPods, и Air Power, а това ще принуди потребителите да се бръкнат още веднъж, ако искат да използват удобната функционалност.

Както обикновено, Apple ще остави своя отпечатък и върху технологията на стилуса, която ще бъде съвсем различна от тази на основния й конкурент. Докато S Pen използва електромагнитен резонанс, който изисква допълнителни компоненти в екрана, стилусът на iPhone ще има супер кондензатор, което ще го направи и по-евтин. По-интересното в този доклад обаче е, че компанията ще трябва драстично да пренастрои и своя чип от серията А, за да поддържа по-съвършени технологии за писане, защото този тип стилус предлага усещане много подобно на това при писалка. The Investor всъщност твърди, че Apple е трябвало да направи компромис с някои функции на iPhone X, в голяма степен заради по-малко напредналия чипсет и забележката звучи странно, тъй като A11 Bionic в момента няма съперник на пазара. Явно обаче това не е достатъчно, за да отговори на високите изисквания на Apple, когато става говорим за определени функции.