Основният доставчик на iPhone Foxconn твърди, че очаква недостигът на чипове да продължи и през втората половина на следващата година, удължавайки проблемите на производителите, включително Apple, които се опитват да бъдат в крак с потребителското търсене. Информацията идва от The Wall Street Journal.

Всъщност Apple се справяше с недостига на чипове през последните няколко тримесечия, но той започна да оказва значително влияние върху бизнеса на компанията напоследък. Недостигът на специфични компоненти и производствените ограничения, свързани с продължаващата здравна криза, повлияха на наличността на iPhone, iPad, Apple Watch и Mac. Apple твърди, че през последното тримесечие недостигът й коства 6 милиарда долара и очаква въздействието му да бъде още по-значително през празничния сезон.

Foxconn е най-големият доставчик на iPhone на Apple и въпреки, че някои доклади предполагат, че производството се подобрява, то все още е далеч от пълното възстановяване. С наближаване на празничния сезон Apple насърчава клиентите да правят своите поръчки по-рано, за да си гарантират, че ще ги получат навреме за празниците. Компанията не предоставя дати за “order by” за някои от най-популярните си продукти. У нас това най-силно се усеща при поръчките за iPhone 13, като все още има потребители, които не са получили поръчаните на преордер устройства.