Изберете страница

Моите първи впечатления от iPhone Xs

Благодарение на бързата доставка от страна на Теленор, във вторник получих своя Space Gray iPhone Xs. Като споменах цвета, трябва да кажа, че доста се колебах между него и златистия, но тъй като всичко стана много бързо и нямах възможност да ги видя на живо преди обаждането за потвърждаване на поръчката, избрах тъмния и наистина не съжалявам, въпреки че златната разцветка е нова в гамата на Apple и няма нищо общо с предишните варианти, заради стъкления корпус. Не мисля да ви занимавам с характеристиките, които несъмнено всеки от вас знае, или лесно може да намери в интернет. Това, което пиша сега не е стандартно ревю, а може би по-скоро искам да помогна с впечатленията си на тези, които все още се колебаят дали да ъпгрейднат, или не. Трябва да отбележа, че пропуснах предишното поколение и скачам на iPhone Xs директно от седмицата, което естествено прави усещането още по-хубаво, защото разлика има и тя е осезаема.

Всъщност отворих кутията едва в къщи с лекото притеснение, че не си взех кейс и стъкления корпус може да ми погоди неприятен номер, но останах изненадана от това как добре приляга телефонът в ръката ми. Нарочно не избрах по-големия модел, защото съм ползвала фаблет и знам, че не ми е удобен както за носене, така и при ползване. Усещането от хладното стъкло и осезаемо по-голямата тежест като цяло, ми достави удоволствие, а стъклото за моя изненада не се плъзга в ръката така, както алуминия на предните модели. Мога да кажа, че шестицата и седмицата винаги съм използвала с кейс, не толкова, за да не се издерат, колкото заради усещането за хлъзгавост, което ме правеше неуверена при хващане на телефона. В случая обаче останах приятно изненадана от солидността на iPhone Xs и смятам да го нося без кейс, колкото и рисково на пръв поглед да изглежда това. Единственото, което ме дразнеше в началото бяха отпечатъците по гладката повърхност на стъклото – усещането е сякаш имаш два дисплея, които трябва да забърсваш редовно (поне за мен, защото не понасям мърляви повърхности).

Като бивш дългогодишен клиент на Samsung, единственото, което ми липсваше в iPhone, беше OLED дисплея и смело мога да кажа, че сега вече имам всичко, че дори и по-добро. Да екранът на iPhone Xs е брилянтен и безапелационно ме спечели още в момента, в който го включих. Що се отнася до жестовете, с които се контролира телефона, след премахването на хоум бутона, винаги съм смятала, че ще ме затруднят, защото имам стария андроидски навик да затварям приложенията след като ги ползвам. Изненадващо свикнах буквално за секунди и пръстът ми вече не търси бутона, а уверено работи с няколкото интуитивни жеста, които замествят повечето му функции, като за пореден път се уверявам колко добре е обмислен всеки детайл в iPhone и iOS. Разбира се най-интересна ми беше TrueDepth камерата и функцията Face ID. От няколко години ползвам очила когато работя, но рядко ги нося навън, обаче това не затруднява ни най-малко разпознаването. Другият сериозен тест беше навикът ми вечер често да проверявам известията, докато гледам телевизия в почти тъмна стая. Тук в началото имаше няколко неуспешни опити, но явно с течение на времето камерата се обучи и сега проблеми няма дори и рано сутрин, когато още спяща реално не приличам на себе си :)

Много от вас сигурно се питат за живота на батерията и точно това ме накара да забавя статията няколко дни, докато преценя какво бих отговорила на подобен въпрос. Мога да кажа, че съм сериозен потребител, що се отнася до разговори, социални мрежи и дори пристрастяването ми към една доста популярна игра, която не само, че товари телефона, но и използва GPS непрекъснато за локализация. Останах приятно изненадана, когато в края на деня, въпреки няколкото часа разговори и още толкова игра, наред със стотиците известия видях, че батерията е на 39%. Любимата ми розова седмица е на близо две години и здравето на батерията й вече клонеше към замяна – 82%, но дори и нова, заради играта се зареждаше два пъти дневно. За щастие проблемът със зареждането на изключен екран също липсва, защото се притеснявах, въпреки твърденията, че е софтуерен и ще бъде отстранен в следващата версия на операционната система. Това, което забелязах е, че телефончето се зарежда доста дълго, което може би също е софтуерно, защото батерията не е кой знае колко по-голяма от тази на седмицата, но не ми пречи, защото обикновено го оставям на зарядно докато работя сутрин, а както вече казах след това спокойно ми изкарва цял ден.

За работата със самия телефон няма какво да кажа – плавно и леко, като всяко iOS устройство, особено последен модел. Все още не съм тествала камерата, но честно казано не ме бива много в снимките и не снимам често, така че фото-ревютата ще оставя на тези, които имат талант.

В заключение искам да се обърна към тези, които все още се колебаят дали да направят стъпката, или да изчакат следващата година. Ако използвате iPhone X, няма да намерите достатъчно доводи за ъпгрейд, но ако сте с някои от по-старите модели, или дори iPhone 8, който няма Face ID, покупката си заслужава и ще останете доволни. Не искам да говоря за цената, всеки фен на технологиите знае, че „кеф цена няма“, а и споменаването й разваля удоволствието от покупката, но ако можете да си го позволите и планирате да се сдобиете с някой от новите модели iPhone, аз гласувам с две ръце „За“ и очаквам да се похвалите скоро в коментарите :)

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This