Изберете страница

Моите първи впечатления от Apple Watch Series 1

Тази година Дядо Коледа ми донесе подаръците малко по-рано и освен розовото бижу iPhone 7, получих и бял 38 мм Apple Watch Series 1.

Няма да ви разказвам за iPhone 7, защото вече имах възможността да споделя впечатления от него преди, а ще се спра по-подробно на часовника, който въпреки че не е от Series 2, е едно наистина добро предложение на приемлива цена.

Всъщност от както го сложих на ръката си, аз почти не се разделям с него. Толкова удобно приляга, че почти не го усещам, но когато го сваля за зареждане, определено ми липсва. На снимките може да ви се струва голям и някак си тромав, но всъщност е много елегантен и нежен, а размерът на дисплея (в моя случай 38 мм) е напълно достатъчен, за да виждате добре известията.

След сдвояването му с телефона, основните настройки се правят от приложението Watch, а самият часовник разполага с лента за нотификации, която се издърпва от горната част на дисплея и контролен панел за основните функции, който подобно на този при iPhone се извиква с плъзгане от долу на горе.

С многобройните лица, които можете да настроите на циферблата, на практика никога няма да скучаете, но аз избрах това с Мини Маус, заради дребната наглед подробност, че при докосване ми казва колко е часа, което всъщност е адски удобно. Както и при телефона, аз не съм свикнала да слушам музика на часовника, но тази опция също е налична и много добре интегрирана. Всъщност почти всички приложения, които имам на iPhone, могат да се извикат и на Apple Watch, което е наистина удобно и практично, когато сте в движение.

Освен за получаване на нотификации от приложенията, часовникът може да се използва и за приемане и извършване на разговор, което го прави прекрасен помощник на шофьорите, които не обичат да използват хендсфри.

От няколко дни на него можете да виждате и основните нотификации от популярната игра Pokemon GO и дори да извършвате някои елементарни действия в нея, без да вадите телефона си от джоба.

Това, което най-много ми допадна през първите дни е, че часовничето може да се настрои така, че да показва дискретни нотификации, дори когато телефонът ви е в режим Do Not Disturb, който аз всъщност често използвам у дома. С моя начин на употреба и при денонощно носене, новото ми бижу успя да изкара почти два дни с едно зареждане на батерията, което разбира се не може да се сравнява с постиженията на различни фитнес тракери, но е приемливо, след като дори компанията обещава 18 часа автономност.

Любопитна подробност е, че с помощта му, можете дори да отговаряте и на съобщения, но трябва или да диктувате текста на Siri, или да пишете буква по буква, като системата не разпознава кирилица. Можете да използвате и ефекти, които са налични в iMessage или емотикони.

Ако отдавна сте решили да си купите Apple Watch, но все още се колебаете, трябва да ви предупредя, че той е доста крехък и податлив на одрасквания, а когато такова устройство се намира на китката на ръката ви, рано или късно това ще се случи, така че е добре да го защитите с прозрачен кейс и удароустойчив стъклен протектор. Ако се притеснявате да не го изгубите – това няма как да стане, тъй като каишката се закопчава здраво и приляга към ръката, което прави откачването й дефакто невъзможно по време на движение.

Знам, че на пазара има стотици предложения в тази пазарна ниша, но това, което отличава Apple Watch от останалите е прекрасната симбиоза с другите устройства на Apple, която няма как да се получи при комбинацията им с часовник с Android Wear например. Разбира се, всеки има свой собствен вкус и право на мнение, но лично аз бих препоръчала на всички собственици на iPhone, които си търсят умен часовник, именно Apple Watch!

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This