Отговорът на този въпрос е „Да“ и това се доказва от нов патент на Apple, открит от Apple Insider наскоро. В него се описват два варианта, като при единия лаптопът служи като докинг станция, а цялата изчислителна мощ се поема от iPhone, който е разположен на мястото на тракпада.

Във втория вариант виждаме нещо, не чак толкова невероятно – iPad, който служи като екран за MacBook. Като имаме предвид многобройните външни клавиатури, които превръщат таблета в мини компютър, тази идея не изглежда невъзможна.

Всъщност тази идея съвсем не е нова и опити за подобна трансформация са правили и други компании, сред които Motorola, с нейния Atrix 4G и HP с Elite X3 Lapdock. Тези опити обаче нямаха успех, може би поради факта, че потребителите използват своите телефони и лаптопи по съвсем различен начин, те са свикнали да сменят смартфона си периодично, на една или две години, докато лаптопът се радва на значително по-дълъг живот и употреба.

Ако приемем, че идеята бъде реализирана примерно в първия си вариант и цялата изчислителна мощ, легне на плещите на iPhone, то това би довело до много по-честата смяна на устройството, за за може то да отговаря на нарастващите изисквания. В момента има много потребители, които с удоволствие използват своите MacBook Pro 2009 и не намират причина да ги сменят с по-нова машина. Именно тези потребителски навици, биха се оказали пречка пред успешното внедряване на горната идея, най-малкото поради финансови причини. Естествено, съществуването на този патент, съвсем не означава, че той ще се материализира в реални устройства, но идеята, макар и любопитна, сякаш е предварително обречена на провал.