След като вчера започнахме с развенчаването на най-популярните митове за удължаване на живота на батерията, днес ще разгледаме още един, а именно – затварянето на използваните приложения, преди да оставим телефона в покой, за да се пести батерия. За съжаление и това не е вярно и просто няма смисъл да кликате хоум бутона излишно, за да ги изчистите от мултитаскинга!

В действителност всички приложения, които вече не използвате, включително мултимедия и социални мрежи, остават замразени в оперативната памет и не работят, след като вече не са на екран, което означава, че спокойно можете да мислите за тях като за скрийншоти. Разбира се и тук има някои изключения, които засягат работата им във фонов режим и това са приложения, като навигация или плейъри за музика, които трябва да бъдат изключвани, но като цяло App Switcher прави точно това, за което е предназначен – помага ви бързо да отворите наскоро използваните приложения, без да ги чакате да заредят. Лесно можете да установите кои от тях продължават да работят във фонов режим, кото отворите Settings – General – Background App Refresh и от същото място, можете да изберете на кои ще позволите да го правят и на кои не.

Как можем да докажем това? Ако рестартирате телефона си, ще забележите, че отворените преди това приложения, отново са там така, както сте ги оставили. Единствената причина за т.нар. Force close или принудително затваряне, би могла да бъде крашване на самата апликация. Всичко в iOS е добре оптимизирано и няма смисъл да губите време в затварянето на вече използвани приложения, те просто остават като отпечатък в системата, за да могат да бъдат отворени по-бързо при следващото повикване.

Много от вас го правят по навик, тъй като преди това са използвали Android и там наистина има нужда всички отворени вече приложения, да бъдат затваряни, като дори съществуват редица програми, които правят това вместо вас, но тук, при iOS това не е нужно и единствения ефект, който ще има върху телефона ви е по-бързото амортизиране на хоум бутона от честата употреба.