Изберете Страница

Мит: Затварянето на използваните приложения удължава живота на батерията!

След като вчера започнахме с развенчаването на най-популярните митове за удължаване на живота на батерията, днес ще разгледаме още един, а именно – затварянето на използваните приложения, преди да оставим телефона в покой, за да се пести батерия. За съжаление и това не е вярно и просто няма смисъл да кликате хоум бутона излишно, за да ги изчистите от мултитаскинга!

В действителност всички приложения, които вече не използвате, включително мултимедия и социални мрежи, остават замразени в оперативната памет и не работят, след като вече не са на екран, което означава, че спокойно можете да мислите за тях като за скрийншоти. Разбира се и тук има някои изключения, които засягат работата им във фонов режим и това са приложения, като навигация или плейъри за музика, които трябва да бъдат изключвани, но като цяло App Switcher прави точно това, за което е предназначен – помага ви бързо да отворите наскоро използваните приложения, без да ги чакате да заредят. Лесно можете да установите кои от тях продължават да работят във фонов режим, кото отворите Settings – General – Background App Refresh и от същото място, можете да изберете на кои ще позволите да го правят и на кои не.

Как можем да докажем това? Ако рестартирате телефона си, ще забележите, че отворените преди това приложения, отново са там така, както сте ги оставили. Единствената причина за т.нар. Force close или принудително затваряне, би могла да бъде крашване на самата апликация. Всичко в iOS е добре оптимизирано и няма смисъл да губите време в затварянето на вече използвани приложения, те просто остават като отпечатък в системата, за да могат да бъдат отворени по-бързо при следващото повикване.

Много от вас го правят по навик, тъй като преди това са използвали Android и там наистина има нужда всички отворени вече приложения, да бъдат затваряни, като дори съществуват редица програми, които правят това вместо вас, но тук, при iOS това не е нужно и единствения ефект, който ще има върху телефона ви е по-бързото амортизиране на хоум бутона от честата употреба.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This