Изберете Страница

Майка демонстрира как десетгодишният й син отключва нейния iPhone X с Face ID

Face ID е безспорно по-сигурна от Touch ID и при произволен подбор на потребители Apple посочва, че шансът телефонът ви да бъде отключен от друг е 1:1 000 000.

Въпреки това обаче, както посочва и самата компания, вероятността за съвпадение се увеличава при братя и сестри, близнаци и деца под 13 годишна възраст и това беше доказано на практика от видеото на една майка, която демонстрира как десетгодишният й син спокойно отключва нейния iPhone X, използвайки лицето си:

Разбира се Apple препоръчва деактивиране на функцията, ако имате притеснения относно някои от посочените роднини, които биха могли да отключат вашето устройство, но причината за успеха на детето не е в родствената му прилика с майка му. Тук вече роля играят „недоразвитите черти“ на лицето му, тъй като то е само на 10 години. Face ID не успява да разпознае лицето, но процентът на съвпадение е много по-висок от определения праг и телефонът изисква въвеждане на парола, след това Face ID прави друг опит да разпознае лицето и увеличава вече въведените данни за него, правейки още един математически модел. Това означава, че ако синът първоначално не успее да отключи устройството, но след това се въведе парола докато той се намира в полето на видимост сензора, данните му могат да бъдат въведени за обработка от невронната мрежа, което ще увеличи вероятността то да отключи телефона в бъдеще, дори и след като първоначалния процес на настройка е направен само с лицето на майка му.

В интервюто си за WIRED, майката твърди, че такова нещо не се е случвало, но въпреки всичко това е най-вероятното обяснение за успешното отключване, заедно с все още неоформените черти на детското лице. Статията предполага още, условията на осветеност при първоначалното обучение също оказват ефект върху точността на разпознаване в последствие. Това е потвърдено от същото семейство, след като съпругът накарал жена си да повтори настройката при по-добро осветление, отключването от детето вече не било възможно. Няколко часа по-късно самият той направил същата настройка, опитвайки се да възпроизведе условията на първоначалната, която е направена вечер и проблемът се върнал, а детето успяло да отключи телефона от третия опит, а след което го правел всеки път, когато погледне към него, като че ли iPhone X вече е запомнил чертите му.

Touch ID съдържа същите елементи на обучение като Face ID, но разликата между двете функции е, че генетиката не позволява близките ви да имат същите пръстови отпечатъци като вашите, доколкото вероятността чертите на лицата им да са близки до вашето е много по-голяма, което обърква процеса на обучение. Всъщност този процес се базира на определен праг и това, което Apple би могла да направи е да увеличи този праг с някоя от следващите актуализации на iPhone X, за да намали вероятността за подобни грешки. Недостатъкът на този ход обаче би бил, че тогава обучението на Face ID ще отнема повече време. Друг възможен начин компанията да подобри надеждността на Face ID при хора с близки черти на лицата е да предложи модерен тренировъчен режим в настройктие на функцията, тъй като в момента тя изисва само две сканирания на лицето. Един допълнителен режим на обучение би позволил на потребителя по желание да добави повече информация в системата, подобрявайки моделите на невронната мрежа с още данни и намалявайки така вероятността от неправилно сработване.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Джон Просър сподели нови рендери на iPhone 14 Pro, които ни предоставят най-точния поглед върху бъдещите промени в дизайна му. Във видеото си в каннала Front Page Tech, той разкрива концепцията, създадена от дизайнера Ян Зелбо:...

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Въпреки че у нас вече не се говори за пандемията от COVID-19 и всички мерки останаха в миналото, в други части на света това не е така. За съжаление точно в един от тези региони се произвежда iPhone - Китай. Все още има риск поне един от предстоящите модели iPhone 14...

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

Миналогодишните iPhone 13 Pro и 13 Max бяха първите модели на Apple със 120 Hz ProMotion дисплей. Техните наследници тази година ще продължат да използват технологията, но техните дисплеи ще могат да се похвалят с разширена променливост на честотата на опресняване. За...

0 коментара

Подайте коментар