Изберете Страница

Майка демонстрира как десетгодишният й син отключва нейния iPhone X с Face ID

Face ID е безспорно по-сигурна от Touch ID и при произволен подбор на потребители Apple посочва, че шансът телефонът ви да бъде отключен от друг е 1:1 000 000.

Въпреки това обаче, както посочва и самата компания, вероятността за съвпадение се увеличава при братя и сестри, близнаци и деца под 13 годишна възраст и това беше доказано на практика от видеото на една майка, която демонстрира как десетгодишният й син спокойно отключва нейния iPhone X, използвайки лицето си:

Разбира се Apple препоръчва деактивиране на функцията, ако имате притеснения относно някои от посочените роднини, които биха могли да отключат вашето устройство, но причината за успеха на детето не е в родствената му прилика с майка му. Тук вече роля играят „недоразвитите черти“ на лицето му, тъй като то е само на 10 години. Face ID не успява да разпознае лицето, но процентът на съвпадение е много по-висок от определения праг и телефонът изисква въвеждане на парола, след това Face ID прави друг опит да разпознае лицето и увеличава вече въведените данни за него, правейки още един математически модел. Това означава, че ако синът първоначално не успее да отключи устройството, но след това се въведе парола докато той се намира в полето на видимост сензора, данните му могат да бъдат въведени за обработка от невронната мрежа, което ще увеличи вероятността то да отключи телефона в бъдеще, дори и след като първоначалния процес на настройка е направен само с лицето на майка му.

В интервюто си за WIRED, майката твърди, че такова нещо не се е случвало, но въпреки всичко това е най-вероятното обяснение за успешното отключване, заедно с все още неоформените черти на детското лице. Статията предполага още, условията на осветеност при първоначалното обучение също оказват ефект върху точността на разпознаване в последствие. Това е потвърдено от същото семейство, след като съпругът накарал жена си да повтори настройката при по-добро осветление, отключването от детето вече не било възможно. Няколко часа по-късно самият той направил същата настройка, опитвайки се да възпроизведе условията на първоначалната, която е направена вечер и проблемът се върнал, а детето успяло да отключи телефона от третия опит, а след което го правел всеки път, когато погледне към него, като че ли iPhone X вече е запомнил чертите му.

Touch ID съдържа същите елементи на обучение като Face ID, но разликата между двете функции е, че генетиката не позволява близките ви да имат същите пръстови отпечатъци като вашите, доколкото вероятността чертите на лицата им да са близки до вашето е много по-голяма, което обърква процеса на обучение. Всъщност този процес се базира на определен праг и това, което Apple би могла да направи е да увеличи този праг с някоя от следващите актуализации на iPhone X, за да намали вероятността за подобни грешки. Недостатъкът на този ход обаче би бил, че тогава обучението на Face ID ще отнема повече време. Друг възможен начин компанията да подобри надеждността на Face ID при хора с близки черти на лицата е да предложи модерен тренировъчен режим в настройктие на функцията, тъй като в момента тя изисва само две сканирания на лицето. Един допълнителен режим на обучение би позволил на потребителя по желание да добави повече информация в системата, подобрявайки моделите на невронната мрежа с още данни и намалявайки така вероятността от неправилно сработване.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

10-инчовият сгъваем iPad на Apple може да замени гамата iPad Mini

10-инчовият сгъваем iPad на Apple може да замени гамата iPad Mini

10-инчовият сгъваем iPad на Apple може да замени гамата iPad Mini, твърди южнокорейското издание The Elec. Според доклада, компанията е започнала да разработва и 20-инчово сгъваемо устройство, което вероятно ще се превърне в MacBook Pro. 20-инчовото сгъваемо...

Apple пусна iOS 16.2 RC

Apple пусна iOS 16.2 RC

Малко повече от седмица след четвъртите бета версии, Apple пусна iOS 16.2 RC и iPadOS 16.2 RC. Те предлагат криптиране от край до край с възможност за избор на допълнителни функции на iCloud, като опцията ще пристигне за всички потребители в САЩ с официалните версии...

Apple Car вероятно ще стартира през 2026 година на цена под 100 000 долара

Apple Car вероятно ще стартира през 2026 година на цена под 100 000 долара

Apple отдавна работи по свой собствен автоомбил, наричан Apple Car. Проектът носи името Titan и последните слухове сочат, че стартът на автомобила е отложен за 2026 година, а цената му ще е под 100 000 долара. Преди това се очакваше Apple Car да излезе на пазара през...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This