Повече подробности за предстоящата инициатива за самообслужване на Apple излизат наяве, докато компанията се подготвя за внедряването й през 2022 година. Сега вътрешен документ разкрива как ще работи онлайн магазинът за части на програмата.

Обявената миналата седмица Self Service Repair за пръв път ще позволи на клиентите да купуват оригинални части и инструменти на Apple за обичайните ремонти на iPhone 12 и iPhone 13, като смяна на дисплей, батерия и камера. Очаква се компанията да разшири инициативата си, за да обхване и други ремонти, включително тези, свързани с M1 Mac, по-късно през 2022 година.

Преди внедряването й, Apple издаде вътрешна бележка, за да уточни подробностите за програмата за ремонт. Според документа, видян от MacRumors, компанията възнамерява да предостави онлайн магазина за части на услугата на неназована трета страна. Външната компания ще отговаря за изпълнението на поръчките на повече от 200 отделни части и инструменти, налични от Apple, както и за приемането на дефектни или счупени компоненти, върнати от клиентите.

Според съобщението на Apple миналата седмица, клиентите първо ще правят поръчка за части и инструменти, използвайки онлайн магазина за ремонт на самообслужване, който ще започне да работи през следващите месеци. След завършване на ремонта, потребителите могат да върнат “основни” части или използвани компоненти за рециклиране и да получат кредит за покупката си. Стратегията е подобна на вече прилаганата към сервизи в оторизираната мрежа на компанията.

Във вътрешната бележка също така се отбелязва, че ръководствата за ремонт ще бъдат предоставени чрез уебсайта за поддръжка на Apple. Клиентите са инструктирани да се запознаят с ръководствата за ремонт и свързаната документация, преди да поръчат части или да пристъпят към самия ремонт на самообслужване. Apple планира да въведе Self Service Repair за потребителите в САЩ в началото на 2022 година, преди програмата да се разшири и в други региони.