Изберете страница

Магазинът за части по програмата Self Service Repair ще се управлява от трета страна

Повече подробности за предстоящата инициатива за самообслужване на Apple излизат наяве, докато компанията се подготвя за внедряването й през 2022 година. Сега вътрешен документ разкрива как ще работи онлайн магазинът за части на програмата.

Обявената миналата седмица Self Service Repair за пръв път ще позволи на клиентите да купуват оригинални части и инструменти на Apple за обичайните ремонти на iPhone 12 и iPhone 13, като смяна на дисплей, батерия и камера. Очаква се компанията да разшири инициативата си, за да обхване и други ремонти, включително тези, свързани с M1 Mac, по-късно през 2022 година.

Преди внедряването й, Apple издаде вътрешна бележка, за да уточни подробностите за програмата за ремонт. Според документа, видян от MacRumors, компанията възнамерява да предостави онлайн магазина за части на услугата на неназована трета страна. Външната компания ще отговаря за изпълнението на поръчките на повече от 200 отделни части и инструменти, налични от Apple, както и за приемането на дефектни или счупени компоненти, върнати от клиентите.

Според съобщението на Apple миналата седмица, клиентите първо ще правят поръчка за части и инструменти, използвайки онлайн магазина за ремонт на самообслужване, който ще започне да работи през следващите месеци. След завършване на ремонта, потребителите могат да върнат “основни” части или използвани компоненти за рециклиране и да получат кредит за покупката си. Стратегията е подобна на вече прилаганата към сервизи в оторизираната мрежа на компанията.

Във вътрешната бележка също така се отбелязва, че ръководствата за ремонт ще бъдат предоставени чрез уебсайта за поддръжка на Apple. Клиентите са инструктирани да се запознаят с ръководствата за ремонт и свързаната документация, преди да поръчат части или да пристъпят към самия ремонт на самообслужване. Apple планира да въведе Self Service Repair за потребителите в САЩ в началото на 2022 година, преди програмата да се разшири и в други региони.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This