iPhone 12 e голяма крачка напред за смартфоните на Apple, но не е без недостатъци. Най-големият проблем е по-краткия живот на батерията при използване на 5G, което е и най-вероятната причина компанията да се откаже от 120 Hz екрани.

Тук виновниците са двама – батерията с по-малък капацитет и въвеждането на 5G, което очевидно я изтощава по-бързо, според първите тестове. Apple обаче се е ангажирала да промени всичко това в следващия iPhone 13.

iPhone 12 използва 7 нанометровия X55 5G модем на Qualcomm, който не се слави с енергийна ефективност. Според споразумение с Qualcomm, компанията планира да пусне на пазара нови модели в периода между 1 юни 2021 и 31 май 2022 година, които ще използват чипсет SDX60. 5 нанометровия чип Х60 може да се интегрира директно в чипсета на телефона, което означава по-малък отпечатък и по-малко изтощение на батерията, както и по-добра 5G производителност, тъй като комбинира mmWave и Sub-6GHz 5G.

Всъщност преди премиерата на iPhone 12 се предполагаше, че именно той ще се възползва от тази технология, но това не се случи. Това не е изненада, тъй като Qualcomm заяви, че телефони с този чип ще се появят за пръв път през следващата година. Дори и без този 5G модем обаче, семейството iPhone 12 е голямо подобрение, спрямо предшествениците си. Не само, че е с 50% по-производително, но и 5G свързаността означава по-бързо сърфиране и изтегляне. Сред новостите са и технологията MagSafe и керамичния щит, осигуряващ до 4 пъти повече защита при падане. Към всичко това трябва да добавим и качеството на камерата и отново получаваме смартфони, които надминават Android флагманите във всяко едно отношение. Тепърва ще получаваме все повече и повече информация за следващото поколение iPhone и може би ще разберем да ли феновете, решили да не сменят телефона си тази година са направили грешка, или не.