iPhone 12 и iPhone 12 mini се отличават с нов дизайн с алуминиева рамка, за разлика от тази на Pro моделите, която е от неръждаема стомана. Нов доклад обаче предполага, че това е може би най-лошата новина за двата телефона – алуминиевото има шаси се обезцветява по ръбовете…

Звучи ви познато, нали? Същият проблем имаше при iPhone 5, който беше и с подобен дизайн с плоски ръбове и алуминиево шаси. Подобни проблеми имаше и с iPhone 11 и SE 2, а Apple отбеляза само, че “iPhone 12 има рамка от аерокосмически клас алуминий”.

Докладът идва от Svetapple и в него се посочва, че цветът на iPhone 12 (PRODUCT) RED, закупен през ноември и използван с калъф, значително е избелял около някои части на ръбовете. Изрично се посочва, че устройството не е било в контакт с токсични и агресивни вещества, а избеляването се появило около единия ъгъл, близо до камерата, докато на другите места цветът е непокътнат.

В дискусионните форуми на компанията вече има няколко подобни публикации, които подчертават същия проблем. Въпреки, че нито една от тях не се отнася до iPhone 12, те не са толкова стари – става въпрос за iPhone 11 и iPhone SE 2 поколение. Проблемът не засяга само (PRODUCT) RED, а е забелязан и при зелените и черни варианти. Интересното е, че при iPhone 12 избледняването се случва много по-бързо, от колкото при останалите модели. Все още не е ясно колко широко е разпространен проблемът и е възможно той да засяга само бройката на Svetapple и да се касае за производствен дефект.