iPhone X вече е тук, а с него и новата функция Face ID и докато презентацията на 12 септември отбеляза всички основни неща, като например начина, по който потребителите ще отключват телефона си без Touch ID, то много въпроси все още остават без отговор, що се отнася до самата технология за лицево разпознаване.

Този, които със сигурност сте си задавали е – Ще може ли крадец просто да измъкне телефона от ръцете ни и да го отключе, насочвайки го към лицето ни?

За щастие, старши вицепрезидентът на Apple Крейг Федериги излезе с някои интересни отговори, след като Кийт Кримбел, главен изпълнителен директор на Yoke Remote му изпрати имейл с въпросите дали технологията ще сработва при носене на слънчеви очила и какво би се случило при грабеж.

Ако не се взирате в телефона си, той няма да се отключи“ отговаря Федериги. „Освен това, ако хванете бутоните от двете страни като го предавате, това временно ще деактивира Face ID”

Опцията изглежда е аналогична на мярката за сигурност за Touch ID в iOS 11, която при натискане на хоум бутона пет пъти бързо, се деактивира биометричното удостоверяване и се изисква парола за отключване.

Що се отнася до въпроса за идентификация на лицето при носене на слъчневи очила, Федериги споделя, че тя ще работи, но не с всички модели.

„Повечето слънчеви очила пропускат достатъчно инфрачервена светлина, за да може Face ID да види очите ви, дори и когато очилата изглеждат непрозрачни и това е наистина невероятно“ пише той.

Със сигурност има още много въпроси, свързани с новата биометрична технология на Apple, но те ще намират своите отговори с течение на времето, или когато iPhone X се появи по магазините.