Изберете страница

Колко дълго ползват смартфоните си потребителите на Android и iOS?

Всеки път, когато Apple представи новия си iPhone, поне един ваш познат, който използва Android преминава на iOS, нали? В действителност обаче, глобално погледнато това впечатление е погрешно, тъй като не всеки сменя телефона си, когато излезе нов модел, независимо дали той е iPhone или Android. Има много фактори, които силно влияят върху цикличността на подмяната и това са различни лизингови схеми, договорите с мобилни оператори и прочие. За това не винаги най-новият iPhone или Android флагман са причина за покупка.

Ако погледнем реално, феновете на Apple всъщност използват своите телефони малко по-дълго, от тези на Android и според данни на Consumer Intelligence Research Partners (CIRP), този цикъл е стабилен през последните три години.

„ Нашият анализ сочи, че средната възраст на iPhone се е увеличила с повече от три месеца за последните три години, докато възрастта на Android смартфоните се е увеличила с по-малко от месеца за този период.“ разказва основателят на компанията Джош Ловиц.

Защо феновете на iPhone изчакват по-дълго?

Важно е да се отбележи, че има някои основни разлики между iPhone и Android смартфоните. Най-съществената може би е, че само Apple произвежда iPhone и компанията се придържа към строг цикъл на ъпгрейд през последните години – пуска нов модел всяка година през септември.

В света на Android има десетки производители, които бълват стотици модели, това прави възможността потребителят да се изкуши с нов апарат много по-голяма, поради новите възможности или просто заради дизайна.

„ Ние идентифицирахме две възможни причини за по-рядката смяна на iPhone – по-плавната промяна във функциите и финансовите планове и възможности.“ разказва Ловиц. „ Само вторият фактор – финансирането, е валиден и за Android смартфоните. Наред с това възможността да се преминава от моделите на един производител към тези на друг, като същевременно потребителите остават в екосистемата на Android, разнообразието от функции, предлагани от различните марки, както и конкуренцията при цените и множеството опции, изглежда водят до по-честа подмяна на използваното устройство.“

Как се отразява това на производителите?

За Apple, компанията която разчита за приблизително 56 % от печалбата си на iPhone, по-късният ъпгрейд разбира се не е плюс. През последните години промяната във външния вид на устройствата е достатъчно малка, а потребителите, които са в очакване на нещо различно се увеличават. Това важи особено много за т.нар. „S” година, когато компанията добавя хардуерни функции в своя телефон, а не променя дизайна му.

От друга страна в света на Android, по-бързите цикли на ъпгрейд създават повече възможности, но и конкуренцията между компаниите е по-интензивна. Сред различните марки, лоялността варира в широки граници.

„ През второто тримесечие на 2013 година, Samsung води по лоялност на потребителите със 77 %, а останалите водещи компании изостават, като LG например е с 39 %, а НТС с 25%.“ споделя Майк Левин, съосновател на CIRP.

За Apple все още не е дошло времето да се тревожи много от по-бавния цикъл на ъпгрейд. Предизвикателството сега е, че дори най-ниският клас Android телефони предлагат редица интересни функции, за които хората са готови да похарчат парите си. Това е нещо, което не може да бъде компенсирано с промяната в цвета, по-бързият процесор и по-добрата камера, които предлага iPhone 7.

Всъщност най-голямата технологична компания в света ще трябва да се постарае много повече следващата година, за да компенсира забавянето в цикъла на подмяна на устройствата и да привлече нови потребители от конкурентния лагер на Android.

Разбира се, ние можем да посочим още един важен фактор, който влияе на времето на използване на един модел iPhone и това е неговото качество и перфектна симбиоза между хардуер и софтуер, които правят дългото му, безпроблемно използване удоволствие за потребителите и те не чувстват нуждата да го сменят още първата година, когато излезе новия модел. Въпреки това обаче, всички с нетърпение очакваме появата на следващия iPhone, който е юбилеен за компанията и тъкмо за него, според спекулациите, тя е предвидила най-много промени, както в дизайна, така и във функционалността. Феновете на Apple винаги са били лоялни към любимата си марка и това е факт, а добрия маркетинг и новите идеи, само ще заздравят доверието им в нея.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This