Изберете страница

Кой е поредния доставчик, засегнат от плановете на Apple?

iPhone 8 безспорно е сладка хапка за доставчиците на компоненти, които живеят и умират за поръчките на Apple. Очаква се устройството да включва куп нови функции, които изискват специален хардуер и именно това обуславя евентуалното му закъснение на пазара, но изглежда гигантът от Купертино се оглежда за нови доставчици и това е причината още един такъв да се присъедини към списъка.

Според Bloomberg, Bosch ще произвежда някои от сензорите за движение за iPhone, което означава, че InvenSense ще изгуби изключителноте си права за този тип доставки. Така компанията ще се присъедини към дългия списък доставчици, чиито приходи могат да бъдат сериозно засегнати от плановете на Apple, след като Imagination обяви, че компанията ще пусне свой собствен графичен чип в рамките на две години, а друг доклад твърди, че гигантът разработва и чип за управление на консумацията на батерията.

Bosch ще доставя половината от сензорите за движение, от които Apple се нуждае за тазгодишните си модели iPhone, а останалата част е за InvenSense, която е единствения производител на такива части за iPhone 6 и iPhone 7. Както може би знаете, Bosch вече произвежда биометричните сензори за текущите модели на гиганта.

Всъщност Apple често използва няколко доставчика за един и същ компонент, за да поддържа ниски доставни цени и да се подсигури при евентуални порблеми на някоя от компаниите, но има и някои изключения в това правило, като например TSMC, за която се смята, че държи монопола върху процесорите А10 на iPhone7, а според спекулациите може би и върху тези за тазгодишните модели на гиганта.

Сензорите за движение включват жироскоп и екселерометър и са от решаващо значение за всеки смартфон, включително и iPhone. Те му позволяват да определи как потребителя си взаимодейства с устройството и приложенията, как държи телефона и подсигуряват мониторинга върху здравето му. InvenSense обаче предвиди този ход, а финансовият директор на компанията Марк Дентингер заяви по време на августовската конференция на инвеститорите, че макар и да е била доминираща, със занчителна разлика на върха на пазара на смартфони, компанията няма да задържи тази си позиция.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This