В сряда вечерта Apple ни изненада с нова актуализация – iOS 13.6. Това не е голям ъпдейт, но носи някои интересни промени, които трябва да споменем.

Несъмнено най-интересната нова функция в iOS 13.6 е CarKey, която служи за отключване и стартиране на двигателя на съвместими с нея автомобили, с помощта на iPhone или Apple Watch. С CarKey можете да създавате и деактивирате профили, които да предоставите за използване на членовете на семейството си, с помощта на iCloud. Опцията е налична във Wallet, но за момента се поддържа само от BMW 5 серия 2021.

Освен това в новата версия на операционната система се появява и нова опция в приложението Apple News +, с помощта на която потребителите вече могат да слушат аудио записи на някои новинарски истории.

В раздела Симптоми на приложението Health има нови такива, които са свързани с коронавирус – болка в тялото и мускулите, промени в апетита, кашлица, виене на свят, припадък, главоболие, гадене и много други, а данните от регистрирането им ще помогнат за евентуалното проследяване на развитието на болестта. За всеки симптом, посочен в приложението, е налично и описание, а въведените параметри могат да се различават в зависимост от типа му.

Освен това с iOS 13.6 идва и така полезната възможност за конфигуриране на автоматичните актуализации, с която потребителите вече могат да деактивират автоматичното изтегляне на актуализации, или тяхната инсталация по отделно.


Както обикновено ъпдейтът включва и елиминиране на някои грешки и бъгове, открити в предишните версии на операционната система. Apple ще продължи да пуска незначителни актуализации до дебюта на iOS 14 през септември. Новата версия на операционната система в момента е във фаза на бета тестове и всеки желаещ може да я пробва, ако се регистрира.