iPhone X вече е на пазара и в ръцете на първите нетърпеливи фенове на марката, но както знаете, той няма хоум бутон и работата с него се базира на жестове, за които ще ви разкажем днес:

Как да събудим iPhone X?

Има три начина да събудите своя нов смартфон. Можете да го повдигнете и екранът му ще светне, така както и на предишните модели iPhone с активирана функция Rise to Wake. Можете да докоснете екрана, или да натиснете бутона за включване и изключване, но новото при десетия юбилеен модел е, че вместо да използвате Touch ID за отключване, ще трябва да се идентифицирате пред Face ID. Затова повдигането на телефона е най-удобния начин за събуждане, а когато гледате към него, Face ID ще свърши своята работа за секунди и той ще се отключи. Тук трябва да напомним, че ако е включена функцията за откриване на погледа, трябва да погледнете към горната изрязана част на дисплея, където се крие TrueDepth камерата, за да се отключи телефона. Това малко забавя самото отключване, но повишава сигурността, така че сами трябва да прецените кое е по-важно за вас.

Връщане на началния екран

Тук е голямата промяна, в сравнение с всички по-стари модели, които имат хоум бутон. При iPhone X трябва да прекарате пръст от долу нагоре по дисплея, за да се върнете на началния екран. Всъщност този жест се използва при другите модели за извикване на контролния център, а в iPad – за да се стигне до дока. Той не е толкова интуитивен, колкото натискането на хардуерния бутон, но след като iPhone 7 нямаше реален такъв, iPhone X вече преминава към жестове и това е логичната стъпка.

Контролния център и уведомленията

След като жестът за извикване на контролния център вече е зает, как да го отворите на iPhone X? Отговорът е, че трябва да прекарате пръст отгоре надолу от дясното „ухо“, което се образува от прореза в горната част на дисплея. Всъщност тези две „ушички“ са отправната точка на жестовете в десетия юбилеен модел, а лявото се използва за извикване на нотификациите.

App Switcher

Изгледът на мултитаскинга е същия, но вие получавате различно усещане, защото отнема малко повече усилия, за да бъде извикан той. При предишните модели това се случваше с двукратно натискане на хоум бутона, докато при iPhone X трябва да прокарате пръст нагоре от долната част на екрана и да го задържите.

Бързо превключване на приложенията

При останалите модели, които разполагат с 3D Touch, можете да натиснете по-силно в лявата част на екрана, и да преместите последното използвано приложение, за да достигнете до останалите, но при iPhone X това се постига като започнете с плъзгане от долната част на екрана и след това преместите пръста си надясно под формата на дъга. Този жест изисква малко практика, за да свикнете с него, но въпреки всичко е интуитивен и бързо ще го усвоите.

Siri

За да извикате виртуалиня асистент Siri, преди това трябваше да задържите хоум бутона, докато при iPhone X това се случва с този за включване и изключване, който трябва да натиснете по-дълго.

Apple Pay

За да имате достъп до Apple Pay, вече трябва да натиснете двукратно страничния бутон и да позволите на Face ID да ви идентифицира. Това важи и за покупки в App Store, които се потвърждават така, вместо с пръстовия отпечатък.

Screenshot

За да заснемете екрана на смартфона, вече трябва да натиснете едновременно бутона за включване и този за увеличаване на звука, вместо както преди – хоум бутона и този за включване.

Временно деактивиране на Face ID

Ако искате да изключите Face ID в определена ситуация, просто трябва да задържите същите два бутона, които използвате за скрийншот, дакото не усетите вибрация, която ви уведомява, че функцията е изключена и ще се нуждаете от паролата си, за да отключите телефона.

Изключване

Може би си мислите, че задържането на бутона за включване, ще изключи iPhone X, или ще изведе на екрана познатия слайдер Turn Off? Не, това не е така. За да изключите своя нов iPhone X, задръжте страничния бутон и този за увеличаване на звука, които се използват и в предишните две ситуации аз правене на скрийншот и деактивиране на Face ID.

Принудително изключване

Ако нещо се обърка и трябва да рестартирате телефона, ще трябва да направите следното:

  • Натиснете и пуснете бутона за увеличаване на звука
  • Натиснете и пуснете бутона за намаляване на звука
  • Натиснете и задръжте странчния бутон за включване и изключване
  • Когато видите логото на Apple на екрана, ще разберете, че сте направили комбинацията правилно.

Премахването на хоум бутона в iPhone X показва колко важен е той за всеки аспект от работата ни с телефона, от Touch ID, до простото връщане към началния екран. Може би всички тези жестове ви звучат объркващо и сложно, но когато се сдобиете със своя нов iPhone X, ще разберете, че това въобще не е така. Трбва да отбележим обаче, че няма първоначална инструкция, която да ви преведе през гореописаните стъпки, така че това ръководство ще ви бъде наистина полезно.