След множество слухове и спекулации, надеждата за физически хоум бутон в новия iPhone 8 е минимална, но това крие и някои предимства. Не само ще позволи голям екран от край до край, но и също така означава, че виртуалният бутон ще може да се персонализира. Доказателства за това бяха открити в кода на изтекля неотдавна тестови фирмуер на HomePod и те сочат, че ще имаме възможността да го преоразмерим, или да го скрием, ако това се налага.

Така обсъжданият фирмуер се оказа истинска златна мина, що се отнася до информацията за десетия юбилеен модел iPhone, като потвърди формата му и редица функции, като лицевото разпознаване и неговите разнообразни приложения.

Същият този код предполага, че индикаторът за бутоните ще бъде променлив, давайки възможност дори за скриването им, но няма API, което да позволява на разработчиците да променят цвета му в съответствие с темата на приложенията си. За съжаление това означава, че те няма да могат да поставят лентата с инструменти в областта, в която се намира бутона, но плановете на Apple може и а се променят в последствие.

Така например при гледане на видео клип на цял екран, виртуалният бутон ще може да се скрие, за да не пречи на картината, а схемата предложена от Мат Бони, дава известна представа за това, как ще бъде използвана областта от дисплея на телефона, в която се намира той:

Тези любопитни промени определено ще предизвикат и множество критики, от страна на привържениците на традиционния хоум бутон на iPhone, но неговото време явно вече изтече, а бъдещето принадлежи на виртуалния му заместник.