Десет години след дебюта си, iPhone все още е продукт номер едно, който е в челните редици на иновациите при смартфоните. Съперникът на Apple може и да пое водещата роля, но така и не успя да зададе темповете в индустрията, въпреки, че част от характеристиките на iPhone често бяха налични първо при Android устройствата.

Нов доклад сочи, че iPhone X отново ще принуди съперниците си да работят в отпределена насока. Най-блестящата характеристика на десетия юбилеен модел на Apple е неговия дизайн, като компанията отново преосмисли форм-фактора, който въведе за пръв път преди 10 години, като оборудва телефона си с екран от край докрай, отстранявайки хоум бутона и развивайки системата за лицево разпознаване, която използва сложен набор от камера и сензори за измерване в дълбочина.

TrueDepth камерата, както я нарече Apple, стана причината за първоначалния недостиг на iPhone X на пазара, но е и компонента, който конкурентите от Android лагера, ще копират през следващите няколко години. Huawei вече го направи, но другите големи имена в индустрията все още работят върху собствени 3D камери за лицево разпознаване.

Всъщност тази функция от години е налична при Android устройствата, но никой производител няма толкова сложна и сигурна система, като тази на Apple. През следващите години това ще се промени, разкрива изследователска бележка на отдела LEDinside на TrendForce. Според анализаторите, много производители на смартфони разработват 3D компоненти за своите устройства, след като iPhone X дебютира тази есен.

В резултат на това, стойността на инфрачервените проектори за мобилно 3D наблюдение на световния пазар ще достигне 246 милиона долара тази година, като ще нарастне до близо 2 милиарда през 2020 година. LEDinside вярва, че производителите на смартфони ще използват 3D камери за обработка на данните от лицевото разпознаване, подобно на Face ID, а 3D задните камери ще са предназначени за подобряване на потребителското изживяване.

Производителлите на компоненти, като Lumentum, Finisar, Princeton Optronics, NeoPhotonics, Philips Photonics и OSRAM OS ще увеличат производството си, а компании като PrimeSense, Mantis Vision, Qualcomm, Himax и Intel работят върху технологията за структурирана светлина. От своя страна STMicroelectronics, Google, Infineon, MicroVision и Orbbec развиват AR технологиите, докато се очаква гигантите като Apple, Samsung. Asus, Xiaomi, Lenovo, Huawei и OPPO да пуснат следващите си модели с 3D камери в близко бъдще.