Изберете Страница

Как Apple обучава Siri на нови езици?

Ако някога сте се опитвали да учите нов език, най-вероятно знаете, че тове е труден и отнемащ много време процес и той е такъв и за виртуалния асистент Siri.

Какви са стъпките, използвани от Apple при обучението на Siri, които й помагат да остане на крачка пред конкуренцията?

Въпреки, че е един от най-старите виртуални асистенти, Siri до някъде изостана в последните години от своите аналози Google Assistant и Amazon Alexa при постигането на по-широки умения и по-голяма гъвкавост, но има едно нещо, което тя все още прави много по-добре от всички останали и това е говорът на различни езици. Siri вече поддържа 21 локализации в 36 ралични държави и според Reuters, Apple скоро ще започне работа по обучението й на шанхайски, китайски диалект който се говори само в Шанхай.

За сравнение Cortana на Microsoft говори само 8 езика, пригодени за 13 страни, а Google Assistant говори едва 4. Alexa на Amazon пък е ограничена до два – английски и немски и сега ще разберем защо добавянето на повече езици отнема толкова време.

„Когато Siri се учи на нов език, Apple започва с четенето на пасажи на различни диалекти и с различен акцент от човек“ обяснява Алекс Асеро, ръководител на екипа, който се занимава с това обучение. „След това те се преписват на ръка, така че асистентът да предстаяв точно казаното. Apple улавя и гама от звуци в различните гласове и езиковия модел се изгражда така, че да предвиди последователността на думите“

Преди да добави нов език за Siri, компанията преминава през режим на диктовка и превод от текст към говор, които улавя анонимно от аудио записи, използване от потребителите, въпреки фоновия шум. Тези записи се превеждат от хора и се подават обратно към компютъра, а процесът намалява броя на грешките при речевото разпознаване на половина.

След като компанията е събрала достатъчно данни, тя добавя нов глас на актьор, за да позволи на Siri да говори на друг език и той достига до потребителите заедно с тези отговори, които Apple е преценила, че ще са адекватни за най-често задаваните въпроси, но работата не спира до тук. Докато виртуалният асистент се използва, той продължава да се обучава и да изследва какво искат потребителите в реалния свят. Компанията прави оценка и актуализира данните на всеки две седмици, за да продължи да подобрява услугата с течение на времето.

Може би всеки от вас се е питал поне веднъж, защо Siri не говори български и отговорът явно се крие точно в тази сложна процедура на обучение, както и в трудността на родния ни език, но надеждата това някой ден да се случи все още е жива.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Съоснователят на Apple и бивш главен изпълнителен директор Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата, обяви Белият дом. Това е най-високото гражданско отличие на САЩ, връчвано на лица, “с изключителен принос за просперитета, ценностите...

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли. Всъщност Apple закупи модемното...

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

Навършиха се 15 години, откакто първият iPhone излезе на пазара

На 29 юни 2007 година дълги опашки нетърпеливи потребители се наредиха пред магазините на Apple, нетърпеливи да се докоснат до първия iPhone. Оттогава светът не е същият! Всъщност устройството беше представено на 9 януари 2007 година, но на доставчиците бяха нужни...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This