Изберете страница

Как Apple обучава Siri на нови езици?

Ако някога сте се опитвали да учите нов език, най-вероятно знаете, че тове е труден и отнемащ много време процес и той е такъв и за виртуалния асистент Siri.

Какви са стъпките, използвани от Apple при обучението на Siri, които й помагат да остане на крачка пред конкуренцията?

Въпреки, че е един от най-старите виртуални асистенти, Siri до някъде изостана в последните години от своите аналози Google Assistant и Amazon Alexa при постигането на по-широки умения и по-голяма гъвкавост, но има едно нещо, което тя все още прави много по-добре от всички останали и това е говорът на различни езици. Siri вече поддържа 21 локализации в 36 ралични държави и според Reuters, Apple скоро ще започне работа по обучението й на шанхайски, китайски диалект който се говори само в Шанхай.

За сравнение Cortana на Microsoft говори само 8 езика, пригодени за 13 страни, а Google Assistant говори едва 4. Alexa на Amazon пък е ограничена до два – английски и немски и сега ще разберем защо добавянето на повече езици отнема толкова време.

„Когато Siri се учи на нов език, Apple започва с четенето на пасажи на различни диалекти и с различен акцент от човек“ обяснява Алекс Асеро, ръководител на екипа, който се занимава с това обучение. „След това те се преписват на ръка, така че асистентът да предстаяв точно казаното. Apple улавя и гама от звуци в различните гласове и езиковия модел се изгражда така, че да предвиди последователността на думите“

Преди да добави нов език за Siri, компанията преминава през режим на диктовка и превод от текст към говор, които улавя анонимно от аудио записи, използване от потребителите, въпреки фоновия шум. Тези записи се превеждат от хора и се подават обратно към компютъра, а процесът намалява броя на грешките при речевото разпознаване на половина.

След като компанията е събрала достатъчно данни, тя добавя нов глас на актьор, за да позволи на Siri да говори на друг език и той достига до потребителите заедно с тези отговори, които Apple е преценила, че ще са адекватни за най-често задаваните въпроси, но работата не спира до тук. Докато виртуалният асистент се използва, той продължава да се обучава и да изследва какво искат потребителите в реалния свят. Компанията прави оценка и актуализира данните на всеки две седмици, за да продължи да подобрява услугата с течение на времето.

Може би всеки от вас се е питал поне веднъж, защо Siri не говори български и отговорът явно се крие точно в тази сложна процедура на обучение, както и в трудността на родния ни език, но надеждата това някой ден да се случи все още е жива.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This