Изберете страница

Как Apple обучава Siri на нови езици?

Ако някога сте се опитвали да учите нов език, най-вероятно знаете, че тове е труден и отнемащ много време процес и той е такъв и за виртуалния асистент Siri.

Какви са стъпките, използвани от Apple при обучението на Siri, които й помагат да остане на крачка пред конкуренцията?

Въпреки, че е един от най-старите виртуални асистенти, Siri до някъде изостана в последните години от своите аналози Google Assistant и Amazon Alexa при постигането на по-широки умения и по-голяма гъвкавост, но има едно нещо, което тя все още прави много по-добре от всички останали и това е говорът на различни езици. Siri вече поддържа 21 локализации в 36 ралични държави и според Reuters, Apple скоро ще започне работа по обучението й на шанхайски, китайски диалект който се говори само в Шанхай.

За сравнение Cortana на Microsoft говори само 8 езика, пригодени за 13 страни, а Google Assistant говори едва 4. Alexa на Amazon пък е ограничена до два – английски и немски и сега ще разберем защо добавянето на повече езици отнема толкова време.

„Когато Siri се учи на нов език, Apple започва с четенето на пасажи на различни диалекти и с различен акцент от човек“ обяснява Алекс Асеро, ръководител на екипа, който се занимава с това обучение. „След това те се преписват на ръка, така че асистентът да предстаяв точно казаното. Apple улавя и гама от звуци в различните гласове и езиковия модел се изгражда така, че да предвиди последователността на думите“

Преди да добави нов език за Siri, компанията преминава през режим на диктовка и превод от текст към говор, които улавя анонимно от аудио записи, използване от потребителите, въпреки фоновия шум. Тези записи се превеждат от хора и се подават обратно към компютъра, а процесът намалява броя на грешките при речевото разпознаване на половина.

След като компанията е събрала достатъчно данни, тя добавя нов глас на актьор, за да позволи на Siri да говори на друг език и той достига до потребителите заедно с тези отговори, които Apple е преценила, че ще са адекватни за най-често задаваните въпроси, но работата не спира до тук. Докато виртуалният асистент се използва, той продължава да се обучава и да изследва какво искат потребителите в реалния свят. Компанията прави оценка и актуализира данните на всеки две седмици, за да продължи да подобрява услугата с течение на времето.

Може би всеки от вас се е питал поне веднъж, защо Siri не говори български и отговорът явно се крие точно в тази сложна процедура на обучение, както и в трудността на родния ни език, но надеждата това някой ден да се случи все още е жива.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This