Изберете страница

Как Apple е проектирала прореза в горната част на екрана на iPhone X?

След много слухове и спекулации, iPhone X вече е факт и съвсем скоро ще бъде в ръцете на феновете, а ревютата му вече са налице. Както можеше да се очаква, отзивите се въртят около една от най-необичайните промени, а именно прореза в горната част на дисплея, където се помещава иновативната TrueDepth камера. В ревюто на TechCrunch намираме и отговор на въпроса, защо Apple се е спряла на този вариант, след като Матю Панзарино е говорил по телефона с някои от шефовете на компанията.

Вицепрезидентът на Apple за дизайна на потребителския интерфейс, Алън Дай обяснява мисленето на компанията, що се отнася до проектирането на прореза:

„Имахме тази невероятна система на TrueDepth камерата, разположена в пространството над дисплея и си помислихме много как точно да го проектираме. В крайна сметка се почувствахме комфортно с този вариант и позволихме съдържанието му да излезе извън красивите заоблени линии“.

Дали компанията е търсила начин да скрие прореза? Отговорът е Да:

„Разгледахме различни варианти и дизайни, както и неща, които действат като цифрова рамка, но в крайна сметка никога на достигнахме да консенсус по отношение на изрязването на съдържанието. Наистина обичаме новия дисплей и това, че той е от край до край, както и начинът, по който се вписва. Чувства се така перфектно проектиран за цялостната форма, че насърчаваме хората просто да докоснат съдържанието точно в ъглите“.

Крейг Федериги, старши вицепрезидент на Apple за дизайна на потребителския интерфейс обяснява, че компанията е използвала iPad за прототипа на Face ID камерата в началото:

„В началото на проекта, имахме всички видове импровизирани прототипи с луди TrueDepth варианти, но имахме и интерфейса, работещ с iPad и така тествахме iPhone X, за да стартираме цялото потребителско изживяване по него, преди да разполагаме с хардуера с този размер на екрана и всичко останало, а това ни даде възможност за много опити, успередно с изграждането на ранния хардуер“.

Федериги разкрива още, че Apple е избрала окончателния дизайн ан iPhone X, като най-добрия начин да предостави на потребителите определение за това, къде се намира контролния център за управление на екрана. Може би ще си помислите, че това е грешка, защото той всъщност е долу, но не е съвсем така, тъй като при десетия юбилеен модел трябва да прекарате пръст надолу от дясното „ухо“ на екрана, за да го извикате.

В крайна сметка iPhone X вече е тук, а според анализаторите успехът му е гарантиран и ще доведе до регистриране на нови рекордни продажби за компанията, а всички ние, дори и да мрънкаме първоначално, със сигурност ще свикнем с леко странния изглед на екрана му.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This