Изберете страница

Как Apple е проектирала прореза в горната част на екрана на iPhone X?

След много слухове и спекулации, iPhone X вече е факт и съвсем скоро ще бъде в ръцете на феновете, а ревютата му вече са налице. Както можеше да се очаква, отзивите се въртят около една от най-необичайните промени, а именно прореза в горната част на дисплея, където се помещава иновативната TrueDepth камера. В ревюто на TechCrunch намираме и отговор на въпроса, защо Apple се е спряла на този вариант, след като Матю Панзарино е говорил по телефона с някои от шефовете на компанията.

Вицепрезидентът на Apple за дизайна на потребителския интерфейс, Алън Дай обяснява мисленето на компанията, що се отнася до проектирането на прореза:

„Имахме тази невероятна система на TrueDepth камерата, разположена в пространството над дисплея и си помислихме много как точно да го проектираме. В крайна сметка се почувствахме комфортно с този вариант и позволихме съдържанието му да излезе извън красивите заоблени линии“.

Дали компанията е търсила начин да скрие прореза? Отговорът е Да:

„Разгледахме различни варианти и дизайни, както и неща, които действат като цифрова рамка, но в крайна сметка никога на достигнахме да консенсус по отношение на изрязването на съдържанието. Наистина обичаме новия дисплей и това, че той е от край до край, както и начинът, по който се вписва. Чувства се така перфектно проектиран за цялостната форма, че насърчаваме хората просто да докоснат съдържанието точно в ъглите“.

Крейг Федериги, старши вицепрезидент на Apple за дизайна на потребителския интерфейс обяснява, че компанията е използвала iPad за прототипа на Face ID камерата в началото:

„В началото на проекта, имахме всички видове импровизирани прототипи с луди TrueDepth варианти, но имахме и интерфейса, работещ с iPad и така тествахме iPhone X, за да стартираме цялото потребителско изживяване по него, преди да разполагаме с хардуера с този размер на екрана и всичко останало, а това ни даде възможност за много опити, успередно с изграждането на ранния хардуер“.

Федериги разкрива още, че Apple е избрала окончателния дизайн ан iPhone X, като най-добрия начин да предостави на потребителите определение за това, къде се намира контролния център за управление на екрана. Може би ще си помислите, че това е грешка, защото той всъщност е долу, но не е съвсем така, тъй като при десетия юбилеен модел трябва да прекарате пръст надолу от дясното „ухо“ на екрана, за да го извикате.

В крайна сметка iPhone X вече е тук, а според анализаторите успехът му е гарантиран и ще доведе до регистриране на нови рекордни продажби за компанията, а всички ние, дори и да мрънкаме първоначално, със сигурност ще свикнем с леко странния изглед на екрана му.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This