Изберете страница

Как ще се промени технологията на Touch ID с iPhone 8?

Едно от най-обсъжданите неща, свързани с бъдещия iPhone 8 е преминаването към OLED дисплей и вграждането на сензора за пръстови отпечатъци под него, но как ще работи това почти не се споменава.

Подобна стъпка несъмнено ще промени много неща – не само живота на батерията, но и свързаните с предния панел технологии. Apple постигна голям напредък с най-добрата в тази сфера технология за разпознаване на отпечатъци, която използва от 5s насам, но ако не премести сензора на задния капак на телефона, определено ще трябва да промени ключови компоненти в нея.

Touch ID, разработена от AuthenTec „усеща“ присъствието на пръст в пръстена на бутона, който включва сензора, а самият датчик е облечен в тънък сапфирен кристал и използва допълнителен сензорен датчик за откриване на очертанията на отпечатъка с резолюция 500 пиксела на инч. След това заснетият отпечатък се предава до Secure Enclave и се сравнява с вече запазените в телефона данни. Ако математическите модели съвпадат, устройството се отключва.

Има две основни ревизии на Touch ID, като единствената разлика между тях е скоростта на разчитане в по-новата версия, която можем да открием в iPhohe 6/6s/7.

Къде тогава е проблема?

Предизвикателството се състои в разликата в дебелината на сапфирената леща и сензора. Самият датчик е с дебелина 170 микрона, а лещата е много по-тънка. OLED екранът е много по-тънък, в сравнение с LCD, но стъкленият му панел е със същата дебелина – по-малко от милиметър, което е над пет пъти повече от тази на сапфирената леща. С датчиците за пръстови отпечатъци, използвани в Touch ID, разминаването между контактната повърхност, където потребителят поставя пръста си и капацитивния сензор се увеличава, което води до замъгляване в електрическото поле на пръста, заснето от сензора за идентификация. В текущата версия на Touch ID лещата е достатъчно тънка, за да се избегне изкривяване или отклонението е минимално. Когато сензорът бъде поставен под по-дебела леща зад самия екран, както би трябвало да се случи при iPhone 8, замъгляването е неизбежно и без някаква корекция, би могло да доведе до понижаване на резолюцията на отпечатъците и намаляване точността на разпознаване. С някои математически формули може да се изчисли точното изкривяване, до което ще доведе по-дебелото стъкло, но това е изключително сложно и ще изисква повече данни за оптиката на сапфиреното покритие, с които не разполагаме в момента. Грубо казано аберациите, предизвикани между Touch ID сега и в случай, че е вграден под по-дебел екран, ще се увеличат между 5 и 15 пъти. За да компенсира това софтуерно, Apple трябва да позволи по-голямо отклонение между вече запазените отпечатъци и това, което „вижда“ лещата, което обаче ще намали нивото на сигурност и то няма да е достатъчно задоволително за банковия сектор, а това ще се отрази неминуемо върху Apple Pay.

Въпреки това компанията има патент за сензорен датчик, който използва масив от електростатични лещи, чрез използването на които между областта на докосване и сензора зад стъклото, електрическото поле свързано с пръста на потребителя, може да бъде представено ненарушено, или поне по-малко изкривено. Тя обаче трябва да усъвършенства тази технология, преди да пристъпи към вграждането на сензора под екрана и това трябва да се отрази на производството на самия датчик. Оптиката на в Touch ID е микромащабна и една евентуална разлика от микрони, би могла да повлияе много на работата на цялата система. Apple твърди, че вероятността на съвпадение на съхранен пръстов отпечатък на Secure Enclave е 1 на 50 000 за един записан пръс и трябва да остане толкова, за да не се улесни отключването с фалшиви отпечатъци.

Скорошни доклади сочат, че именно Touch ID е това, което може да забави доставките на iPhone 8 след премиерата му, но не и самото му представяне. Има и други теории, че сензорът може да бъде преместен на задния капак на устройството, подобно на Galaxy S8, но това изглежда малко вероятно.

Пътят на Touch ID и виртуалния хоум бутон под екрана, беше проправен от неподвижни бутон на iPhone 7. Технологията е от решаващо значение за услугите на компанията, тъй като тя е основата на Apple Pay, да не говорим за криптирането на данните, които се съхраняват в телефона. Както знаете Кук и колегите му не показват продукт, докато не почувстват, че това което са разработили е най-доброто, което може да се направи за най-широката потребителска база и възможно най-безопасното. Въпреки, че Touch ID на iPhone 8 има още време да се развива, датата на представянето няма да бъде променена, така че това би могло да означава и, че новата технология въобще няма да дебютира тази година, което е най-лошият сценарии и в такъв случай може би компанията ще бъде принудена да постави сензора за пръстови отпечатъци на задния панел на телефона.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This