Изберете Страница

Как ще се промени технологията на Touch ID с iPhone 8?

Едно от най-обсъжданите неща, свързани с бъдещия iPhone 8 е преминаването към OLED дисплей и вграждането на сензора за пръстови отпечатъци под него, но как ще работи това почти не се споменава.

Подобна стъпка несъмнено ще промени много неща – не само живота на батерията, но и свързаните с предния панел технологии. Apple постигна голям напредък с най-добрата в тази сфера технология за разпознаване на отпечатъци, която използва от 5s насам, но ако не премести сензора на задния капак на телефона, определено ще трябва да промени ключови компоненти в нея.

Touch ID, разработена от AuthenTec „усеща“ присъствието на пръст в пръстена на бутона, който включва сензора, а самият датчик е облечен в тънък сапфирен кристал и използва допълнителен сензорен датчик за откриване на очертанията на отпечатъка с резолюция 500 пиксела на инч. След това заснетият отпечатък се предава до Secure Enclave и се сравнява с вече запазените в телефона данни. Ако математическите модели съвпадат, устройството се отключва.

Има две основни ревизии на Touch ID, като единствената разлика между тях е скоростта на разчитане в по-новата версия, която можем да открием в iPhohe 6/6s/7.

Къде тогава е проблема?

Предизвикателството се състои в разликата в дебелината на сапфирената леща и сензора. Самият датчик е с дебелина 170 микрона, а лещата е много по-тънка. OLED екранът е много по-тънък, в сравнение с LCD, но стъкленият му панел е със същата дебелина – по-малко от милиметър, което е над пет пъти повече от тази на сапфирената леща. С датчиците за пръстови отпечатъци, използвани в Touch ID, разминаването между контактната повърхност, където потребителят поставя пръста си и капацитивния сензор се увеличава, което води до замъгляване в електрическото поле на пръста, заснето от сензора за идентификация. В текущата версия на Touch ID лещата е достатъчно тънка, за да се избегне изкривяване или отклонението е минимално. Когато сензорът бъде поставен под по-дебела леща зад самия екран, както би трябвало да се случи при iPhone 8, замъгляването е неизбежно и без някаква корекция, би могло да доведе до понижаване на резолюцията на отпечатъците и намаляване точността на разпознаване. С някои математически формули може да се изчисли точното изкривяване, до което ще доведе по-дебелото стъкло, но това е изключително сложно и ще изисква повече данни за оптиката на сапфиреното покритие, с които не разполагаме в момента. Грубо казано аберациите, предизвикани между Touch ID сега и в случай, че е вграден под по-дебел екран, ще се увеличат между 5 и 15 пъти. За да компенсира това софтуерно, Apple трябва да позволи по-голямо отклонение между вече запазените отпечатъци и това, което „вижда“ лещата, което обаче ще намали нивото на сигурност и то няма да е достатъчно задоволително за банковия сектор, а това ще се отрази неминуемо върху Apple Pay.

Въпреки това компанията има патент за сензорен датчик, който използва масив от електростатични лещи, чрез използването на които между областта на докосване и сензора зад стъклото, електрическото поле свързано с пръста на потребителя, може да бъде представено ненарушено, или поне по-малко изкривено. Тя обаче трябва да усъвършенства тази технология, преди да пристъпи към вграждането на сензора под екрана и това трябва да се отрази на производството на самия датчик. Оптиката на в Touch ID е микромащабна и една евентуална разлика от микрони, би могла да повлияе много на работата на цялата система. Apple твърди, че вероятността на съвпадение на съхранен пръстов отпечатък на Secure Enclave е 1 на 50 000 за един записан пръс и трябва да остане толкова, за да не се улесни отключването с фалшиви отпечатъци.

Скорошни доклади сочат, че именно Touch ID е това, което може да забави доставките на iPhone 8 след премиерата му, но не и самото му представяне. Има и други теории, че сензорът може да бъде преместен на задния капак на устройството, подобно на Galaxy S8, но това изглежда малко вероятно.

Пътят на Touch ID и виртуалния хоум бутон под екрана, беше проправен от неподвижни бутон на iPhone 7. Технологията е от решаващо значение за услугите на компанията, тъй като тя е основата на Apple Pay, да не говорим за криптирането на данните, които се съхраняват в телефона. Както знаете Кук и колегите му не показват продукт, докато не почувстват, че това което са разработили е най-доброто, което може да се направи за най-широката потребителска база и възможно най-безопасното. Въпреки, че Touch ID на iPhone 8 има още време да се развива, датата на представянето няма да бъде променена, така че това би могло да означава и, че новата технология въобще няма да дебютира тази година, което е най-лошият сценарии и в такъв случай може би компанията ще бъде принудена да постави сензора за пръстови отпечатъци на задния панел на телефона.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Джон Просър сподели нови рендери на iPhone 14 Pro, които ни предоставят най-точния поглед върху бъдещите промени в дизайна му. Във видеото си в каннала Front Page Tech, той разкрива концепцията, създадена от дизайнера Ян Зелбо:...

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Въпреки че у нас вече не се говори за пандемията от COVID-19 и всички мерки останаха в миналото, в други части на света това не е така. За съжаление точно в един от тези региони се произвежда iPhone - Китай. Все още има риск поне един от предстоящите модели iPhone 14...

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

Миналогодишните iPhone 13 Pro и 13 Max бяха първите модели на Apple със 120 Hz ProMotion дисплей. Техните наследници тази година ще продължат да използват технологията, но техните дисплеи ще могат да се похвалят с разширена променливост на честотата на опресняване. За...

0 коментара

Подайте коментар