Изберете страница

Как се очаква да работи подобрената 48 мегапикселова камера на iPhone 14 Pro

За пореден път се заговори, че моделите iPhone 14 Pro следващата година, ще разполагат с подобрена 48 мегапикселова основна камера, в сравнение с 12 мегапикселовия широк обектив на iPhone 13 Pro. Това обаче не е така просто, както звучи на пръв поглед.

В изследователските си бележки по-рано тази година анализаторът Минг-Чи Куо посочи, че iPhone 14 Pro може да поддържа както 48 мегапикселова изходна мощност, така и 12 мегапикселова, което вероятно ще бъде постигнато в процес, известен като събиране на пикселите. Той вече се използва в смартфони като Galaxy S21 Ultra и представлява обединяване на данните от множество по-малки пиксели в един “супер-пиксел” за подобрена чувствителност при ниска осветеност.

Обединяването на пиксели е нещо полезно, защото просто увеличава мегапикселите на камерата, като същевременно се поддъраж същия размер на сензора й. По-малките пиксели, които обикновено улавят по-малко светлина, водят до снимки с по-ниско качество при слаба осветеност. Обединяването им би позволило на моделите iPhone 14 Pro да заснемат 48 мегопикселови снимки при ярка светлина и 12 мегапикселови, но още с високо качество при слаба осветеност.

При Galaxy S21 Ultra устройството заснема 12 мегапикселови кадри по подразбиране, като в приложението за камера е наличен бутон за заснемане на 108 мегапикселови снимки. Това е идеално за повечето потребители, тъй като снимките с висока разделителна способност имат голям размер на файла и заемат много място в паметта. Една 108 мегапикселова снимка, заснета с Galaxy S21 Ultra е 16 МВ, в сравнение със средната 12 мегапикселова, която е около 2 – 3 МВ.

Куо очаква новият 48 мегапикселов широк обектив на iPhone 14 Pro да поддържа 8К запис в сравнение с 4К в момента и казва, че тези клипове с висока разделителна способност ще са подходящи за гледане с бъдещите AR/VR слушалки на Apple, които се очаква да дебютират следващата година. В крайна сметка анализаторът вярва, че качеството на камерата на iPhone 14 Pro “ще издигне мобилната фотографията на ново ниво”.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This