Решението на Samsung да спре окончателно производството на своя фаблет Galaxy Note 7, беше единственото възможно предвид обстоятелствата. Безпрецедентният провал на корейския гигант засегна феновете на марката, но всъщност е и удар по всички любители на технологиите.

Представителите на линията Note са едни от малкото смартфони, които притежават дизайн, по-различен от този на iPhone. Те бяха създадени, за да задоволят потребнистите на тези потребители, които изискват повече мощ от своето устройство. Всъщност Note не беше просто поредния комуникатор, а мощен джобен компютър, който отключи нови нива на продуктивност.

Още по-важно е, че този експеримент се оказа успешен, увеличавайки още повече конкуренцията на и без това пренаситения пазар.

Първият Note се появи през далечната 2011 година, предизвиквайки ответната реакция на Apple, която беше принудена да се откаже от универсалния размер, който използваше за своя iPhone. Иновативният стилус, който се появи заедно с фаблета, беше приет радушно от потребителите и скоро след това Microsoft също показа своя Surface, а Apple въведе Pencil през 2015 година, заедно със своя iPad Pro.

Злополучният Note 7 всъщност беше еманация на най-добрите технологии, използвани някога в тази продуктова линия. Най-добрият мобилен хардуер, излизал на пазара и комбинирал всички новости в областта, като скенер за ириса на окото например. Всичко изглеждаше така, сякаш Samsung най-сетне беше разбрала, че истински премиум устройството е комбинация от стил и технологии, поне докато не запичнаха инцидентите със самозапалване.

Няма как да преценим какви щети нанесе този гаф на корейския гигант в дългосрочен план, наред с милиардите загуби и накърненото доверие на феновете, но можем само да се надяваме, че компанията си е взела поука и в бъдеще подобни грешки ще бъдат избегнати.

Как обаче се отрази всичко това на Apple и нейният iPhone 7?

Останала на практика без конкуренция на пазара, компанията е по-свободна от всякога да налага или премахва каквото пожелае. Бъдещите i-устройства в крайна сметка ще се появят с авангардни функции, които щяха да са преимущество на Note 7 – бързо безжично зареждане, по-голям OLED дисплей, по-различен формфактор и може би дори скенер за ириса на окото. Същестуват множество прототипи, за които доре не предполагаме, а на следващия, юбилеен модел iPhone се възлагат големи надежди.

Така докато Samsung се възстановява от кризата, Apple е свободна да прави каквото поиска. Освен, че акциите й на борсата достигнаха нови ценови рекорди и основният й доставчик на части TSMC също спечели огромни суми, покрай увеличеното търсене на iPhone 7, а нетната му печалба скочи с цели 28% до 3,1 милиарда долара. Анализаторите предсказват увеличение на прогнозните продажби на iPhone с 15 милиона устройства и това е реален шанс компанията да се отърве от спада в продажбите, реализиран през първото тримесечие на тази година.

Безспорно кризата, предизвикана от самозапалващия се Note 7 осигури един уникален шанс на Apple, въпреки сравнително малкото промени в новия й iPhone 7 и мрачните прогнози за неговата реализация. Над 26% от потребителите, върнали своя дефектен Note 7 се ориентираха към покупката на iPhone 7 Plus – единственото конкурентно устройство на пазара в момента.

Ще успее ли Apple да се възползва максимално от този неочакван шанс? Какво можем да очакваме от iPhone 8? Това са наистина важни въпроси и отговорите им ще научим през септември следващата година, когато комапнията ще отбележи десетия юбилей на своя смартфон.