Изберете страница

Как невъзможните желания на Стив Джобс предизвикаха WiFi революция

„Колко важни моменти в Apple започват с това, че Стив Джобс закъсянва за среща и завършват с привидно невъзможни желания?“ Така един бивш изпълнителен директор на Lucent Technologies описва раждането на комерсиалния WiFi, което се е състояло в заседателната зала в седалището на Apple в Купертино на 20 април 1998 година.

Джобс организира тази среща, защото иска Apple да произведе безжичен лаптоп. Година по-късно той представя колоритния „Clamshell“ iBook – първият продукт на компанията с безжична връзка.

Докато срещата довежда до безжичен WiFi, който днес приемаме за даденост, то тя е доста неудобно начало, според Сий Линк, който в този момент е част от екипа на Lucent Technologies. Линк споделя спомените си от тази среща, разказвайки, че компанията е работила вече десетилетие за представянето на това, което тогава се нарича „безжична локална мрежа“, но без успех, докато не среща Джобс, който е омагьосан от технологията. Джобс закъснява за срещата, насрочена за 14 часа и говори 10 минути за това, че безжичната локална мрежа е най-великото нещо на Земята, разяснявайки, че Apple я иска. В крайна сметка, след като представя слайдовете си, Джобс обявява, че иска радио картата с цена от 50 долара, защото ще я продава за 99 долара. Всъщност началната цена на компонента е доста по-висока, но тази цена е възможна, заради покупателната способност на Apple, разказва Линк.

Така стигаме до момента, в който на 21 юли 1999 година Джобс се изправя на сцената, за да представи iBook и да демонстрира, че е безжичен:

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This