Изберете Страница

Как невъзможните желания на Стив Джобс предизвикаха WiFi революция

„Колко важни моменти в Apple започват с това, че Стив Джобс закъсянва за среща и завършват с привидно невъзможни желания?“ Така един бивш изпълнителен директор на Lucent Technologies описва раждането на комерсиалния WiFi, което се е състояло в заседателната зала в седалището на Apple в Купертино на 20 април 1998 година.

Джобс организира тази среща, защото иска Apple да произведе безжичен лаптоп. Година по-късно той представя колоритния „Clamshell“ iBook – първият продукт на компанията с безжична връзка.

Докато срещата довежда до безжичен WiFi, който днес приемаме за даденост, то тя е доста неудобно начало, според Сий Линк, който в този момент е част от екипа на Lucent Technologies. Линк споделя спомените си от тази среща, разказвайки, че компанията е работила вече десетилетие за представянето на това, което тогава се нарича „безжична локална мрежа“, но без успех, докато не среща Джобс, който е омагьосан от технологията. Джобс закъснява за срещата, насрочена за 14 часа и говори 10 минути за това, че безжичната локална мрежа е най-великото нещо на Земята, разяснявайки, че Apple я иска. В крайна сметка, след като представя слайдовете си, Джобс обявява, че иска радио картата с цена от 50 долара, защото ще я продава за 99 долара. Всъщност началната цена на компонента е доста по-висока, но тази цена е възможна, заради покупателната способност на Apple, разказва Линк.

Така стигаме до момента, в който на 21 юли 1999 година Джобс се изправя на сцената, за да представи iBook и да демонстрира, че е безжичен:

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

До премиерата на новата серия iPhone 14 остава по-малко от месец и слуховете за нея се увеличават с всеки изминал ден. Сега нов клип, публикуван в Twitter сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max с този на неговия предшественик 13 Pro Max. iPhone 14 Pro Max on hands good...

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече е започнала да зиписва виртуалното си есенно събитие, по време на което ще представи новата серия iPhone 14 и Apple Watch Series 8, твърди журналистът Марк Гърман. Въпреки очакванията компанията да възстанови присъствените евенти, журналистът посочва, че...

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This