Изберете Страница

Как да се справите с някои от проблемите и бъговете на iOS 10?

Като всяка операционна система, iOS 10 също има своите малки бъгове. Ето част от тях и начините, по които можете да се справите с тях, преди Apple да ги отстрани в някои от следващите ъпдейти:

  • Увеличена консумация на батерията

За смартфоните и таблетите, животът на батерията е един от най-важните аспекти в ежедневието. Ако забележите повишена консумация след инсталирането на iOS 10, можете да използвате някои от тези методи за нормализирането й:

Проверете кои приложения консумират най-много енергия.

Това може да стане в Settings-Bettery. След като вече сте установили виновниците за по-малкия живот на батерията, можете временно да ограничите използването им, докато бъдат актуализирани за новата версия на операционната система, или дори да ги премахнете, ако не са важни за вас.

Проверете Location Services

Тези услуги можете да видите в Settings-Privacy-Location Services и да ограничите за тези приложения, които нямат непорсредствена нужда от локализация през цялото време.

Направете Hard Reboot

Понякога е нужно просто да рестартирате устройството си, за да функционира то оптимално.

Регулирайте яркостта на дисплея

Това можете да направите от Settings-Display&Brightness-Auto Brightness-Off. Изберете подходящо за вас ниво на яркост, като преместите плъзгача назад или напред.

Спрете Raise to Wake

Новата функция Rise to Wake, която буди дисплея, когато телефонът бъде повдигнат, често може да бъде причина за по-бързото изхабяване на батерията. Тя може да бъде изключена от Settings-Display&Brightness- Raise to Wake с преместване на плъзгача в изключено положение. След това събуждането на дисплея ще става с натискане на хоум бутона.

Използвайте Low Power Mode

Този режим на понижена консумация на батерията често може да ви спаси в критична ситуация, когато нямате възможност да включите устройството си да се зарежда. Намира се в Settings-Battery

Използвайте Night Shift

Този режим, освен че предпазва очите ви от вредната синя светлина, може да ви осигури още няколко процента батерия. За да го активирате, трябва да отидете в Settings-Display&Brightness-Night Shift

Деактивирайте iCloud Keychain

Много потребители докладват за значително подобрение в живота на батерията, след изключване на тази опция. Тя се наимра в Settings-iCloud-Keychain

Ограничете Background App Refresh

За да спестите още малко батерия, ограничете рефрешването на приложенията във фонов режим. Тази опция се намира в Settings-General-Background App Refresh, от където можете да изберете за кои именно приложения това да бъде забранено.

Инсталирайте iOS 10 на чисто

Като всеки голям ъпдейт на операционната система и iOS 10 се нуждае от преинсталиране на чисто, за да се избегне натрупването на множество грешки от предходните версии. Това можете да направите през iTunes, като изберете рестор и Set as New, вместо връщане на бекъп, при което също се избягва връщане на данните от приложенията, които често стават причина за бъгове и повишена консумация на батерията.

Ако нищо от гореизброените не помага, все още можете да се върнете на iOS 9.3.5.

  • WiFi проблеми

Ако имате проблеми при свързване с WiFi, можете да направите следните стъпки:

Рестартирайте модема и рутера

Рестартирайте самото устройство

„Забравете“ и отново се впишете с паролата за мрежата

Направете Reset Network Settingsтази опция се намира в Settings-General-Reset-Reset Network Settings и изтрива всички пароли и запомнени до момента мрежи.

Използвайте WiFi Assist тази функция се намира в Settings-Privacy-Location Services-System Services.

Ако всичко това не помогне, ще трябва да инсталирате iOS 10 на чисто, както обяснихме по-горе.

  • Не работещи ефекти в iMessages

iOS 10 донесе цял куп различни ефекти, с които да разнообразите вашите съобщения. Ако имате проблем с тях, трябва да направите тези стъпки:

Settings-General-Accessibility – Reduce Motion. Изключете тази опция.

  • Soft Brick при ОТА ъпдейт

Този на глед малък проблем може да доведе до големи главоболия. Напоследък той се появява при някои от последните актуализации на операцонната система, когато потребителите ъпдейтват от менюто на телефона (ОТА). Устройството остава в рековъри режим и не иска да се стартира. За съжаление, връщането му в работоспособно състояние ще доведе до загуба на данни, което означава, че винаги, преди да започнете актуализация, трябва да сте сигурни, че сте направили бекъп.

Свържете устройството с iTunes и следвайте стъпките за рестор и ъпдейт. Ако това не помага, ще трябва ръчно да изтеглите подходящия фирмуер и да посочите на програмата къде е, за да го инсталира.

  • Lightning слушалките не работят

След решението си да премахне 3.5 мм жак, Apple предложи на потребителите слушалки с Lightning накрайник в комплекта на новите iPhone 7/Plus. За съжаление част от потребителите имат проблем с тях, но той лесно може да бъде решен с инсталиране на последната актуализация iOS 10.0.2.

  • Устройството не се свързва чрез Bluetooth

Ако имате проблеми при свързването чрез Bluetooth, пробвайте следващите стъпки:

Просто изключете и включете Bluetooth

„Забравете„ устройството и отново го свържете

Рестартирайте телефона

Направете ресет на мрежовите настройки

Ако всичко това не помага, преинсталирайте iOS 10 на чисто, както обяснихме по-горе

  • Лагване на по-старите устройства

Въпреки, че iOS 10 се поддържа от iPhone 5 и по-новите устройства, не всички работят идеално с нея. Ако това се случва и на вас, можете да опитате следните стъпки:

Рестарт на устройството

Преинсталиране на iOS 10 на чисто

Намаляване на използваните уиджети

Ограничаване на Location Services

Включване на Reduce Motions опцията

Изключване на Backgrounds App Update

Ограничаване на Background App Refresh

Ограничаване на Spotlight Search намира се в Settings-General-Spotlight и можете да изключите част от приложенията, които не искате операционната система да индексира.

Освободете място, чрез изтриване на медия и премахване на неизползваните приложения

Ако всичко това не помага, все още можете да се върнете към iOS 9.3.5.

  • Промяна на звука на приложения от трети страни

Един от най-често срещаните проблеми след актуализацията е промяната на звука за уведомление на някои от приложенията като Messenger и Viber например. Ако имате подобен проблем, просто рестартирайте своето устройство. Според компанията, този проблем ще бъде отстранен в някой от следващите ъпдейти, така че е нужно малко търпение.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iPhone 15 ще поддържа WiFi 6E като новите Mac и iPad Pro

iPhone 15 ще поддържа WiFi 6E като новите Mac и iPad Pro

iPhone 15 ще поддържа WiFi 6E като новите Mac и iPad Pro, твърдят анализаторите Блейн Къртис и Том O'Мали. Те не уточняват дали функцията ще е достъпна за всички модели в серията или ще остане ексклузивна за Pro. Apple вече добави поддръжка на WiFi 6E в най-новите 11”...

Apple може би се кани да пусне нови цветови опции за AirPods Max

Apple може би се кани да пусне нови цветови опции за AirPods Max

Популярните слушалки AirPods Max на Apple са изправени пред редица ограничения на доставките. Според прогнозите на сайта на компанията, недостигът изглежда засяга всичките пет цветови варианта, а направените към момента поръчки може да пристигнат някъде между 7 и 14...

Очилата за смесена реалност на Apple ще предложат интерфейс, подобен на iOS, усъвършенствано проследяване на ръцете и ще работят като втори дисплей за Mac

Очилата за смесена реалност на Apple ще предложат интерфейс, подобен на iOS, усъвършенствано проследяване на ръцете и ще работят като втори дисплей за Mac

Слуховете, че AR/VR очилата, върху които Apple работи, ще бъдат пуснати тази година, стават все по-настойчиви. Сега Bloomberg сподели малко информация за техния интерфейс, приложения и начин на работа. Очаква се очилата да имат интерфейс, подобен на iOS, който ще...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This