Изберете Страница

Как да проверим дали Apple забавя по-стария ни iPhone?

В скорошно изявление, Apple официално потвърди, че технически забавя някои по-стари модели iPhone. Преди да се ядосате трябва да осъзнаете, че това не е добре планирана измама, предназначена да ви принуди да си купите нов модел, но въпреки това забавянето си е забавяне. То се отразява на устройствата с износени батерии, които не могат да се зареждат правилно. Тези телефони искат повече енергия, от колкото би могла да достави батерията и това води до внезапното им самоизключване. Промените в софтуера са насочени именно към избягването на този проблем, дори и с цената на известно забавяне.

Как обаче можем да разберем дали нашият iPhone е сред засетнатите?

  • На първо място значение има моделът – засегнати от промените в операционната система са iPhone 6, iPhone 6s, iPhone SE и от скоро iPhone 7, ако имате още по-стар модел, то причината за забавянето му се крие някъде другаде.
  • Вторият важен фактор е софтуерът – промяната беше въведена с iOS 10.2 за първите 3 модела от списъка и след това с iOS 11.2 за iPhone 7.
  • Накрая разбира се значение има и здравето на батерията, тъй като компанията ограничава производителността на само при устройства с вече започнала да губи капацитета си батерия. След около 1000 зареждания, батериите спират да работят правилно и могат да задържат едва 50-60% от капацитета си. Ето защо и по-старите телефони имат по-лош живот на батерията в сравнение с по-новите. Ако използвате своя iPhone интензивно, или не спазвате добрите практики за запазване живота на батерията, може би ще видите спадове в производителността му около година след като сте го купили. За да проверите здравето на батерията, можете да изтеглите някое приложение като Battery Life или Battery HD+ от App Store, но Apple не споделя какъв точно е прагът, след който започват на действат алгоритмите за забавяне.
  • Накрая бихте могли да тествате и ефективността на процесора. Geekbench има публикации в блога си, които съдържат данни от забавените телефони. Големият скок в графиката е от резултатите на новите iPhone, а всичко по-ниско от него показва, че процесорът ви не работи напълно ефективно.

В общи линии за iPhone 6s точките от теста са около 2500, а за iPhone 7 – 3500, а всичко което е с разлика над 500 точки от тях, сочи проблем.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

До премиерата на новата серия iPhone 14 остава по-малко от месец и слуховете за нея се увеличават с всеки изминал ден. Сега нов клип, публикуван в Twitter сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max с този на неговия предшественик 13 Pro Max. iPhone 14 Pro Max on hands good...

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече е започнала да зиписва виртуалното си есенно събитие, по време на което ще представи новата серия iPhone 14 и Apple Watch Series 8, твърди журналистът Марк Гърман. Въпреки очакванията компанията да възстанови присъствените евенти, журналистът посочва, че...

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This