Изберете страница

Как да проверим дали Apple забавя по-стария ни iPhone?

В скорошно изявление, Apple официално потвърди, че технически забавя някои по-стари модели iPhone. Преди да се ядосате трябва да осъзнаете, че това не е добре планирана измама, предназначена да ви принуди да си купите нов модел, но въпреки това забавянето си е забавяне. То се отразява на устройствата с износени батерии, които не могат да се зареждат правилно. Тези телефони искат повече енергия, от колкото би могла да достави батерията и това води до внезапното им самоизключване. Промените в софтуера са насочени именно към избягването на този проблем, дори и с цената на известно забавяне.

Как обаче можем да разберем дали нашият iPhone е сред засетнатите?

  • На първо място значение има моделът – засегнати от промените в операционната система са iPhone 6, iPhone 6s, iPhone SE и от скоро iPhone 7, ако имате още по-стар модел, то причината за забавянето му се крие някъде другаде.
  • Вторият важен фактор е софтуерът – промяната беше въведена с iOS 10.2 за първите 3 модела от списъка и след това с iOS 11.2 за iPhone 7.
  • Накрая разбира се значение има и здравето на батерията, тъй като компанията ограничава производителността на само при устройства с вече започнала да губи капацитета си батерия. След около 1000 зареждания, батериите спират да работят правилно и могат да задържат едва 50-60% от капацитета си. Ето защо и по-старите телефони имат по-лош живот на батерията в сравнение с по-новите. Ако използвате своя iPhone интензивно, или не спазвате добрите практики за запазване живота на батерията, може би ще видите спадове в производителността му около година след като сте го купили. За да проверите здравето на батерията, можете да изтеглите някое приложение като Battery Life или Battery HD+ от App Store, но Apple не споделя какъв точно е прагът, след който започват на действат алгоритмите за забавяне.
  • Накрая бихте могли да тествате и ефективността на процесора. Geekbench има публикации в блога си, които съдържат данни от забавените телефони. Големият скок в графиката е от резултатите на новите iPhone, а всичко по-ниско от него показва, че процесорът ви не работи напълно ефективно.

В общи линии за iPhone 6s точките от теста са около 2500, а за iPhone 7 – 3500, а всичко което е с разлика над 500 точки от тях, сочи проблем.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This