Изберете страница

Как да проверим дали Apple забавя по-стария ни iPhone?

В скорошно изявление, Apple официално потвърди, че технически забавя някои по-стари модели iPhone. Преди да се ядосате трябва да осъзнаете, че това не е добре планирана измама, предназначена да ви принуди да си купите нов модел, но въпреки това забавянето си е забавяне. То се отразява на устройствата с износени батерии, които не могат да се зареждат правилно. Тези телефони искат повече енергия, от колкото би могла да достави батерията и това води до внезапното им самоизключване. Промените в софтуера са насочени именно към избягването на този проблем, дори и с цената на известно забавяне.

Как обаче можем да разберем дали нашият iPhone е сред засетнатите?

  • На първо място значение има моделът – засегнати от промените в операционната система са iPhone 6, iPhone 6s, iPhone SE и от скоро iPhone 7, ако имате още по-стар модел, то причината за забавянето му се крие някъде другаде.
  • Вторият важен фактор е софтуерът – промяната беше въведена с iOS 10.2 за първите 3 модела от списъка и след това с iOS 11.2 за iPhone 7.
  • Накрая разбира се значение има и здравето на батерията, тъй като компанията ограничава производителността на само при устройства с вече започнала да губи капацитета си батерия. След около 1000 зареждания, батериите спират да работят правилно и могат да задържат едва 50-60% от капацитета си. Ето защо и по-старите телефони имат по-лош живот на батерията в сравнение с по-новите. Ако използвате своя iPhone интензивно, или не спазвате добрите практики за запазване живота на батерията, може би ще видите спадове в производителността му около година след като сте го купили. За да проверите здравето на батерията, можете да изтеглите някое приложение като Battery Life или Battery HD+ от App Store, но Apple не споделя какъв точно е прагът, след който започват на действат алгоритмите за забавяне.
  • Накрая бихте могли да тествате и ефективността на процесора. Geekbench има публикации в блога си, които съдържат данни от забавените телефони. Големият скок в графиката е от резултатите на новите iPhone, а всичко по-ниско от него показва, че процесорът ви не работи напълно ефективно.

В общи линии за iPhone 6s точките от теста са около 2500, а за iPhone 7 – 3500, а всичко което е с разлика над 500 точки от тях, сочи проблем.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This