Ако имате проблем с едната или двете слушалки AirPods Pro, те може да са обхванати от сервизната програма на Apple за безплатна подмяна.

В края на миналия месец компанията стартира програмата за определени бройки AirPods Pro, а проблемите, обхващани от нея включват шумоподтискане, което не работи, загуба на бас, пращене и статични звуци, или увеличаване на фоновите звуци.

Apple отбелязва, че “засегнатите единици са произведени преди октомври 2020 година”, както и че кутийката за зареждане не се обхваща от програмата за безплатна замяна. Интересно е обаче, че на сайта няма възможност за проверка по сериен номер, така че ето как можете да разберете дали вашите слушалки са обхванати от програмата:

  • Пращенето или статичните звуци се увеличават в шумна среда, при упражнения, или по време на разговор.
  • Активното шумоподтискане не работи според очакванията, като се губи басовия звук, или се увеличават фоновите звуци, като уличен шум или самолет например.

Ако откривате един, или повече от изброените проблеми, трябва да се свържете с оторизиран сервиз, където слушалките ви ще бъдат тествани и, ако проблемите се потвърдят – заменени безплатно. Програмата е достъпна за потребителите в цял свят и не удължава гаранцията, но е налична до две години след първата продажба на дребно на устройството.