Поради зачестилите напоследък въпроси, свързани със спам-съобщения в календара на iPhone, реших да пусна това кратко ръководство. То ще ви помогне бързо и лесно да се отървете от лавината покани, които получавате след посещение на някой заразен сайт.

Първо трябва да спомена, че въпреки че това е един доста креативен начини за събиране на лични данни от потребителите на iPhone, всъщност няма нищо страшно, ако не кликате на линк в поканата. Освен това досадният спам може да бъде премахнат изключително лесно, без да се налага да ресетвате телефона си, или да прибягвате до услугите на някакво приложение.

Първо трябва да отворите приложението Calendar и в долния му ъгъл да натиснете опцията Calendars. Тя ще изведе всички календари, които сте добавяли по една или друга причина. Именно тук ще видите и непознат акаунт, който автоматично се е самодобавил при посещението на заразен сайт. Изтрийте всички акаунти, които не са ви познати, дори и с риск да се лишите от добавени празници, или нещо подобно, което сте забравили. Изтриването става като натиснете бутонът “i” до съответния календар и най-долу докоснете опцията Delete Calendar.

Следващата стъпка е да премахнете непознатите календари и от секцията Subscribed. Това са чужди календари, които директно се появяват във вашето приложение. Отворете Settings – Calendar – Accounts и изтрийте непознатите календари от подменюто Subscribed Calendars, като за целта отново ще трябва да изберете конкретния акаунт или календар и да натиснете Delete Account най-долу.

След гореописаните стъпки, досадните покани в календара ви би трябвало да изчезнат. Ако все пак виждате някоя, можете да я изтриете ръчно. Това става, като натиснете Edit в горния десен ъгъл и после Delete Event най-долу в самото съобщение.

За да предотвратите възможността съобщенията отново да се появят, влезте в iCloud акаунта си през браузър, изберете Calendar, кликнете върху символа зъбно колело в долния ляв ъгъл на екрана и изберете Preferences. Натиснете Advanced и премахнете отметката “in-app notifications” за Calendar event invitations.