Най-сетне чакането приключи и iOS 14 е официлна в глобален мащаб само ден, след като Apple представи Apple Watch Series 6 и два нови iPad на совето събитие във вторник. Всъщност iOS 14 беше обявена още по време на WWDC 2020 през юни и докато страхотните й нови функции, като картина в картина, уиджети и възможност за подмяна на браузъра по подразбиране са вече добре известни, то една наистина интересна опция е скрита в настройките на iPhone.

Да, става въпрос за Back Tap, която можете да намерите в менюто Touch и, която ви позволява да използвате двойно, или тройно почукване по гърба на телефона, за да извършите определени дийствия по-бързо. Добра възможност е да настроите по този начин да се прави скрийншот, или да се извиква Siri, или може би да се отваря контролния център, или уведомленията, честно казано всички опции са интересни и удобни и ще ви е трудно да подберете подходящата за вас комбинация от две такива.

За да активирате Back Tap отидете в Settings – Accessibility – Touch – Back Tap и разгледайте възможностите, сред които са и някои опции за достъпност, като Magnifier, VoiceOver, или Zoom например. Можете да използвате функцията и, за да ви отваря шорткъти, което ви дава на практика безкрайни възможности. Единственото, което ви ограничава всъщност е, че Back Tap работи само с iPhone 8 и по-нови модели, не е налична за iPad и трябва разбира се да сте с iOS 14.

За да научите още нови трикове, можете да изгледате това видео: