Изберете Страница

Какво представи Apple по време на своето събитие Unleashed снощи?

Октомврийското събитие на Apple, Unleashed прикова вниманието на феновете на марката най-вече с актуализациите на MacBook Pro, която е и най-значимата от пет години насам.

Както се очакваше компанията представи новите 14 и 16 инчови модели без ToucBar, които обаче получават магнитно зареждане MagSafe 3, което може да ги зареди до 50% за 30 минути, слот за SD карта, HDMI порт, три порта Thunderbolt, жак за слушалки и 120 Hz ProMotion дисплей и технология miniLED. Най-голямата изненада тук може би е, че и двата лаптопа идват прорез на екрана в стил iPhone, в която се разполага подобрената FaceTime камера, както гласеше любопитен слух в последния момент преди презентацията вчера.

Двете машини можете да конфигурирате с новите по-мощни чипове M1 Pro и Max на Apple, а базовите им цени започват съответно от 1999 и 2499 долара. Предварителните поръчки вече стартираха, а доставките ще започнат от 26 октомври. Ден преди това официално ще бъде пусната и MacOS Monterey.

Както вече стана дума, обновените MacBook Pro се захранват от новите чипове на Apple, M1 Pro и M1 Max. Те разполагат с 5nm 10-ядрени процесори с 8 високопроизводителни и две високоефективни ядра и се различават помежду си по отношение на потенциалната производителност на видео и памет.

M1 Pro идва с до 16 GPU ядра и може да поддържа до 32 GB RAM с 200GB/s честотна лента, докато M1 Max достига 32 графични ядра и удвоява RAM и честотната лента на паметта. Apple посочва, че новите чипове са 70% по-бързи от предишния M1 и предлагат до 1.7 пъти повече производителност спрямо конкурентните процесори на Intel и AMD.

Другият дългоочакван анонс по време на събитието беше този на AirPods 3. Както твърдяха слуховете, безжичните слушалки идват с дизайн, подобен на този на AirPods Pro. Те нямат много нови функции – липсва ANC, но за сметка на това слушалките предлагат Spatial Audio с динамично проследяване на главата и Adaptive EQ, което им позволява да настройват ниските и средни честоти на звука в реално време. Сред другите им характеристики са IPX4 устойчивост на пот и вода и до 30 часа общ живот на батерията с помощта на кутийката за зареждане. Цената на AirPods 3 e 179 долара, а предварителните поръчки вече стартираха, като доставките ще стартират на 26 октомври.

Apple обяви и нов план с отстъпка от 5 долара за Apple Music. Тук малката уловка е, че можете да контролирате услугата само чрез Siri и това е идеалното допълнение за HomePod mini. Интелигентният високоговорител на компанията пък получава три нови цвята – жълт, оранжев и син, които ще са достъпни от ноември на цена от 99 долара.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This