Изберете страница

Какво представи Apple на откриването на WWDC 2018

Ежегодната конференция на разработчиците на Apple започна вчера и въпреки, че най-вероятно сте гледали откриването, ще обобщим най-важното, което компанията представи.

Както стана ясно още преди WWDC 2018, липсва нов хардуер, но по традиция Apple представи новите възможности на своите четири операционни системи, заедно с инициативите, насочени към подобряване на качеството на живот, сигурността и ограничаването на пристрастяването към устройствата.

Hey, Siri

Когато Apple представи Siri през 2011 година, тя обеща виртуален асистент, който ще улесни живота ни. Сега, години по-късно, това може би ще се осъществи, благодарение на две нови функции. Siri вече може да прави предположения, възоснова на нещата, които обикновено правим. Другата нова функция, наречена Shortcuts работи с приложения от трети страни и може да ви помогне да намерите изгубените си ключове например, ако към тях има прикрепен тракер, или да обобщи плановете ви за пътуване, възоснова на резервациите в Kayak. Тези команди ще работят и с HomePod и Apple watch, за да можете да говорите със Siri навсякъде.

ARKit 2

Следващата версия на ARKit, наречена просто ARKit 2 е комплект инструменти за разработчици за използване с добавена реалност, който идва с усъвършенствана технология за проследяване на лица и откриване на триизмерни обекти. Тя позволява споделени преживявания, така че с приятелите си ще можете да видите едни и същи цифрови слоеве, когато насочите таблетите си към една и съща AR площадка. Компанията представи още и поддръжка на файлов формат, наречен USDZ, който оптимизира споделянето на анимации в AR, както и ново приложение Measure, за измерване на реални обекти.

Animoji, Momoji

Ако Animoji вече са ви омръзнали, компанията добавя нови герои – тигър, призрак, Т-рекс и коала, а най-интересното може би са Memoji – персонализиращите се герои, които могат да изглеждат точно като вас и работят на принципа на Animoji, но вече могат да откриват и езика ви, което ги прави още по-забавни.

Face Time Group Chat

Платформата за видео чат на Apple вече ще поддържа групови разговори с до 32 души, като ще можете да използвате и ефектите на камерата, което означава, че са достъпни всички филтри, стикери, Animoji и Memoji, докато говорите с приятелите си.

За да разполагате по-добре с времето си

Няколко седмици, след като Google представи своята инициатива за цифрово здраве, Apple добавя собствена палитра от функции за борба с пристрастяването към телефона. Вече имаме нова функция, наречена Instant Tuning, която позволява персонализиране на известията, групиране и изключване от началния екран. Режимът Do Not Disturb вече ще може да скрие известията преди лягане, докато не се събудите сутринта, а разбивка ви показва как сте прекарали времето си пред екрана всяка седмица. Новата функция App Limits позволява да се зададат времеви ограничения за определени приложения, а компанията е предвидила подобна разбивка и за родителите, които могат да наблюдават и ограничават активността на децата си и прекараното от тях време с устройствата.

Smarter Photos

Освеженото приложение Photos подчертава ключови моменти, хора и места, за да създаде интелигентно групирани колекции от снимки, които автоматично получават собствена папка. Добавена е и опция за споделяне на албумите примерно с хората, маркирани в тях.

Други актуализации в iOS 12

Apple добавя още няколко по-малки актуализации в своята iOS12 – изцяло нов дизайн на News за iPad, като таблетът ще поддържа и гласови Voice Memos и Stocks за пръв път, а iBooks официално е преименувана на Apple Books. Когато новият софтуер бъде пуснат официално, той ще е наличен за устройствата от 2013 година насам, заедно с iPhone 5s и ще осигури по-бързата им и стабилна работа.

watchOS 5

Актуализациите в watchOS 5 са фокусирани върху това да останем активни. Новите фитнес функции позволяват да предизвикате приятелите си на състезание за упражнения и добавят нови тернировки за дейности като йога и туризъм. Siri работи още по-добре, като вече можете да вдигнете китката си, за да зададете въпрос на асистента, или да персонализирате часовника си така, че да показва сърдечната честота или спортните ви резултати. Интересна е новата функция Walkie-Talkie, която позволява да разговаряте на живо с приятелите си, които също имат Apple Watch, само като докоснете екрана.

Apple TV получава Dolby Atmos

Миналата година Apple представи Apple TV 4K, сега тя ще получи HDR и поддръжка на Dolby Atmos, аудио формат от висок клас, което я прави и първото устройство на компанията, което поддържа Dolby Vision и Dolby Atmos. Ако гледате Apple TV в мрежата на вашия доставчик, Apple автоматично ще ви впише в каналите с новата функция Zero sign-on.

macOS Mojave

macOS Mojave въвежда нов Dark Mode, обовен и усъвършенстван Finder, Desktop Staks за управление на елементи на работния плот, преработен Mac App Store, динамичен работен плот, който се променя на база времето от деня, както и нови приложения Home, News, Stocks и Voice Memos.

Поверителност и сигурност

Разбира се нямаше да е конференция на разработчиците през 2018 година, без да се говори за неприкосновеността на личния живот:

„Една от причинети хората да избират продуктите на Apple е нашата ангажираност с неприкосновеността на личния живот“ каза Крейг Федериги, старши вицепрезидент на софтуерния инженеринг.

Safari, уеб браузърът на Apple, ще блокира проследяването от полетата за коментари и бутоните за споделяне, или подобни, които Facebook използва за събиране на данни за поведението на потребителите. Mojave ще включва и нова функция за борба със „снемането на отпечатъци“, чиито технически данни компаниите използват за проследяване на потребителите възоснова на идентифицирането на компютрите. Приложенията в iOS ще имат нужда от изричното разрешение за използване на камерата, микрофона, данните за местоположението, пощата, съобщенията и др.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This