Изберете Страница

Какво представи Apple на откриването на WWDC 2018

Ежегодната конференция на разработчиците на Apple започна вчера и въпреки, че най-вероятно сте гледали откриването, ще обобщим най-важното, което компанията представи.

Както стана ясно още преди WWDC 2018, липсва нов хардуер, но по традиция Apple представи новите възможности на своите четири операционни системи, заедно с инициативите, насочени към подобряване на качеството на живот, сигурността и ограничаването на пристрастяването към устройствата.

Hey, Siri

Когато Apple представи Siri през 2011 година, тя обеща виртуален асистент, който ще улесни живота ни. Сега, години по-късно, това може би ще се осъществи, благодарение на две нови функции. Siri вече може да прави предположения, възоснова на нещата, които обикновено правим. Другата нова функция, наречена Shortcuts работи с приложения от трети страни и може да ви помогне да намерите изгубените си ключове например, ако към тях има прикрепен тракер, или да обобщи плановете ви за пътуване, възоснова на резервациите в Kayak. Тези команди ще работят и с HomePod и Apple watch, за да можете да говорите със Siri навсякъде.

ARKit 2

Следващата версия на ARKit, наречена просто ARKit 2 е комплект инструменти за разработчици за използване с добавена реалност, който идва с усъвършенствана технология за проследяване на лица и откриване на триизмерни обекти. Тя позволява споделени преживявания, така че с приятелите си ще можете да видите едни и същи цифрови слоеве, когато насочите таблетите си към една и съща AR площадка. Компанията представи още и поддръжка на файлов формат, наречен USDZ, който оптимизира споделянето на анимации в AR, както и ново приложение Measure, за измерване на реални обекти.

Animoji, Momoji

Ако Animoji вече са ви омръзнали, компанията добавя нови герои – тигър, призрак, Т-рекс и коала, а най-интересното може би са Memoji – персонализиращите се герои, които могат да изглеждат точно като вас и работят на принципа на Animoji, но вече могат да откриват и езика ви, което ги прави още по-забавни.

Face Time Group Chat

Платформата за видео чат на Apple вече ще поддържа групови разговори с до 32 души, като ще можете да използвате и ефектите на камерата, което означава, че са достъпни всички филтри, стикери, Animoji и Memoji, докато говорите с приятелите си.

За да разполагате по-добре с времето си

Няколко седмици, след като Google представи своята инициатива за цифрово здраве, Apple добавя собствена палитра от функции за борба с пристрастяването към телефона. Вече имаме нова функция, наречена Instant Tuning, която позволява персонализиране на известията, групиране и изключване от началния екран. Режимът Do Not Disturb вече ще може да скрие известията преди лягане, докато не се събудите сутринта, а разбивка ви показва как сте прекарали времето си пред екрана всяка седмица. Новата функция App Limits позволява да се зададат времеви ограничения за определени приложения, а компанията е предвидила подобна разбивка и за родителите, които могат да наблюдават и ограничават активността на децата си и прекараното от тях време с устройствата.

Smarter Photos

Освеженото приложение Photos подчертава ключови моменти, хора и места, за да създаде интелигентно групирани колекции от снимки, които автоматично получават собствена папка. Добавена е и опция за споделяне на албумите примерно с хората, маркирани в тях.

Други актуализации в iOS 12

Apple добавя още няколко по-малки актуализации в своята iOS12 – изцяло нов дизайн на News за iPad, като таблетът ще поддържа и гласови Voice Memos и Stocks за пръв път, а iBooks официално е преименувана на Apple Books. Когато новият софтуер бъде пуснат официално, той ще е наличен за устройствата от 2013 година насам, заедно с iPhone 5s и ще осигури по-бързата им и стабилна работа.

watchOS 5

Актуализациите в watchOS 5 са фокусирани върху това да останем активни. Новите фитнес функции позволяват да предизвикате приятелите си на състезание за упражнения и добавят нови тернировки за дейности като йога и туризъм. Siri работи още по-добре, като вече можете да вдигнете китката си, за да зададете въпрос на асистента, или да персонализирате часовника си така, че да показва сърдечната честота или спортните ви резултати. Интересна е новата функция Walkie-Talkie, която позволява да разговаряте на живо с приятелите си, които също имат Apple Watch, само като докоснете екрана.

Apple TV получава Dolby Atmos

Миналата година Apple представи Apple TV 4K, сега тя ще получи HDR и поддръжка на Dolby Atmos, аудио формат от висок клас, което я прави и първото устройство на компанията, което поддържа Dolby Vision и Dolby Atmos. Ако гледате Apple TV в мрежата на вашия доставчик, Apple автоматично ще ви впише в каналите с новата функция Zero sign-on.

macOS Mojave

macOS Mojave въвежда нов Dark Mode, обовен и усъвършенстван Finder, Desktop Staks за управление на елементи на работния плот, преработен Mac App Store, динамичен работен плот, който се променя на база времето от деня, както и нови приложения Home, News, Stocks и Voice Memos.

Поверителност и сигурност

Разбира се нямаше да е конференция на разработчиците през 2018 година, без да се говори за неприкосновеността на личния живот:

„Една от причинети хората да избират продуктите на Apple е нашата ангажираност с неприкосновеността на личния живот“ каза Крейг Федериги, старши вицепрезидент на софтуерния инженеринг.

Safari, уеб браузърът на Apple, ще блокира проследяването от полетата за коментари и бутоните за споделяне, или подобни, които Facebook използва за събиране на данни за поведението на потребителите. Mojave ще включва и нова функция за борба със „снемането на отпечатъци“, чиито технически данни компаниите използват за проследяване на потребителите възоснова на идентифицирането на компютрите. Приложенията в iOS ще имат нужда от изричното разрешение за използване на камерата, микрофона, данните за местоположението, пощата, съобщенията и др.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес. След повече от три месеца бета тестове, актуализацията ще е достъпна за iPhone Xr и по-нови модели и ще донесе множество нови функции и подобрения. StandBy StandBy е нов режим на екрана, който ви предоставя полезна информация,...

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Най-очакваните продукти, които Apple представи на своето есенно събитие Wonderlust снощи разбира се са четирите модела от серията iPhone 15. За съжаление, поне за мен, тръпката от представянето на новите продукти някак си вече не е същата, тъй като 99% от слуховете до...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This