Изберете страница

Какво очакваме да видим на пролетното сбитие на Apple?

Коронавирусът, който вилнее в цял свят вече една година, принуди Apple да провежда всички свои събития онлайн и се оказа, че компанията е доста добра в това. В следващите седмици се очаква тя да обяви пролетното си продуктово събитие, а какво точно ще представи на него, все още можем само да гадаем.

Предполагаемите устройства са много – от iPad и iMac до AirPods и AirTags. Затова и реших да събера слуховете за тях на едно място.

Кога ще се проведе събитието?

През предишните години пролетните събития на Apple се провеждаха през март. През 2015 и преди това, обикновено през първата или втората седмица от месеца, а от 2016 насам се изместиха към последните две седмици.

Поглеждайки към календара, мога да кажа, че кандидатите за дата са 22, 23, 29 и 30 март. Apple обича да провежда събитията си в понеделник и вторник, тъй като по този начин позволява излъчване на стойностни новини цяла седмица преди натоварения уикенд, когато историите могат да се загубят в потока. Имайки предвид датите на пролетните събития на компанията през последните няколко години, четирите горепосочени дати изглеждат най-вероятните претенденти тази година.

И сега по малко за продуктите:

Нов iPad Pro с брилянтен дисплей

Най-добрият таблет на компанията в момента, iPad Pro е модел от 2020 година и има почти всичко, от което се нуждаете. С тази страхотна основа, Apple няма кой знае какво за подобряване. Най-упоритият слух, по адрес на iPad Pro е, че ще се предлага с mini-LED дисплей, който ще съдържа около 10 000 светодиода, увеличавайки съществено яркостта и производителността. Известният анализатор Минг-Чи Куо е един от поддръжниците на тази теория, така че може би тя ще се окаже истина.

На други места се посочва, че компанията може да надстрои LTE свързаността на своите клетъчни модели iPad Pro, предлагайки 5G и голяма стъпка по отношение на скоростта. Очаква се също така и Apple да оборудва новия iPad Pro с обновена версия ча собствения си чип от серия А за подобрена производителност.

Преработен iPad mini

iPad Pro не е единственият таблет, за който се говори, че ще бъде преработен тази пролет – iPad mini също е на дневен ред. Според японският сайт Macotakara, iPad mini 6 ще се предлага с 8.4 инчов дисплей и по-тънки рамки, без това да увеличи физическите му размери. Интересното е, че в доклада на Macotakara се казва, че дизайнът на новия iPad mini върви с iPad 9 поколение, който продължава да използва Touch ID и Lightning порт. Това предполага, че компанията може да реши да запази хоум бутона, като леко намали рамките.

Куо също твърди, че iPad mini ще бъде актуализиран, за да дойде с дисплей между 8.5 и 9 инча някъде през първата половина на годината.

Възможност за обновяване на iMac

От всички настоящи продукти на Apple, iMac e най-дълготрайният, но в същото време се чувства, че му липсва актуализация на дизайна от 2012 година насам. Подобно на таблетите, iMac се очаква да получи значително намалени рамки, което да го доближи съществено до Pro Display XDR, позволявайки по-голям дисплей, без съществено увеличение на физическите размери. Слуховете сочат 23 инчово устройство на достъпна цена. Дизайнът му ще е по-ъгловат с плосък гръб, вместо сегашната извита задна част, в тон с дизайна на iPad Pro. Очаква се iMac да се предлага с новия Apple Silicon чип, а дали това ще е М1 или следващо поколение ARM чип, все още не се знае. Това означава, че производителността му ще е далеч над текущия iMac 5K и докато Face ID очевидно си проправя път, то най-вероятно няма да стане факт, преди втората генерация на преработения iMac.

AirPods ще се доближат до AirPods Pro

Оригиналните AirPods бяха изненадващ хит за Apple, но оттогава компанията затвърди силната си позиция, като ги надгради и допълни с високия клас AirPods Pro, за чиито дизайн се твърди, че ще наподобява този на новия модел слушалки. Те ще се предлагат с по-късо стъбло, което не само ще ги направи по-компактни, но и ще ги доближи като излъчване до AirPods Pro. Отвътре обаче ще има разлика, като в стандартния модел ще липсват функциите за премахване на шума. Възможно е компанията да представи олекотена версия AirPods Lite, която ще се позиционира между двата модела, като евтина версия на AirPods Pro.

Дългоочаквана актуализация на Apple TV

Това може би е един от най-малко повтарящите се слухове за новите продукти на Apple. Докато анализаторите прогнозират актуализация на Apple TV от дълго време, то подробностите за нея все още са оскъдни. През май миналата година Джон Просър посочи, че новата Apple TV 4K с A12X – 64/128 GB е готова за доставка с кодово име Neptune T1125, но почти година по-късно това все още не е факт. Всъщност последната нова версия дойде през 2017 година и може би вече е време компанията да обнови този си продукт с чип от рода на A12Z Bionic например. Според Bloomberg, новата версия на Apple TV ще се доставя с преработено дистанционно управление и Siri функция за намирането му.

AirTags за проследяване на устройства

Знаем, че Apple работи по устройства за проследяване, подобни на плочки, наречени AirTags и тези слухове датират от повече от година. Освен обичайните течове и доклади на анализатори, от самата компания се появиха доказателства за съществуването им, включитено препратки в кода на iOS. Според спекулациите, AirTags ще са малки кръгли дискове, които могат да бъдат фиксирани към вашите вещи, а веднъж сдвоени с iPhone, лесно да бъдат намирани чрез Find My. Въпреки огромното закъснение, или точно заради него, можем да предположим, че е почти сигурно да видим AirTags по време на пролетното събитие на Apple.

Други възможности

Тъй като Apple имо повече козове в ръкава си, възможностите за пролетното събитие далеч не се изчерпват с изброените по-горе продукти. Macotakara пише, че компанията се кани да актуализира iPhone SE, а моделът ще бъде пуснат през април. Също така почти е сигурно, че Apple ще замени MacBook Pro 13 с изцяло нов 14 инчов модел, но слуховете сочат стартирането му през есента.

Може би не остава много време за догадки, тъй като най-вероятно в следващите седмици Apple ще обяви датата на своето пролетно събитие и тогава ще разберем които точно продукти е предвидила да видим първи през 2021 година.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This