Изберете страница

Какво не ни каза Apple за iPhone X?

В няколкото кратки секунди, след фразата „one more thingна голямото есенно събитие на Apple, iPhone X се превърна от слух в реалност. Фил Шилър разказа за новите технологиги в него, от екрана Super Retina, до безжичното зареждане и началната цена от 999 долара, но всъщност не ни каза всичко.

iPhone X крие интересни подробности, за които никой не спомена по време на събитието, ето кои са те:

256 GB модел ще струва 1149 долара

Базовата цена на iPhone X e 999 долара, но тя се отнася до 64 GB модел, а Apple спомена 256 GB версия, която не показа на сцената и тя ще струва 1149 долара, като това дори не включва Apple Care.

Поддържа бързо зареждане

Технически компанията разкри това по време на презентацията, но в слайд заедно с още функции, а нито един от ръководителите й не го спомена конкретно. iPhone X ще е първия iPhone, който поддържа бързо зареждане – функция, която на практика се превърна в стандарт за много от конкурентите му с Android. Сега, ако използвате кабела, ще можете да го заредите до 50% за 30 минути.

Поддръжка на Gallileo

Моделите за САЩ са първите, които ще поддържат Gallileo, руската версия на спътниковата позиционираща система, новата европейска позиционираща система и QZSS за по-добро позициониране в азиатско-тихоокеанския регион, така че ще бъде много трудно да се изгубите в компанията на вашия нов iPhone.

Дисплеят не е така ярък, както на Note 8

Според спецификациите, екранът на iPhone X е максимум 625 нита, което е наистина ярко, тъй като 300 нита се счита за много добро постижение при повечето телефони, но не е като дисплея на Galaxy Note 8, който има максимална яркост 1240 нита и е според думите на Реймънд Снонерия е „най-яркият смартфон, който сме виждали“.

Предната камера не се е подобрила

Apple говори за камерата TrueDepth и способността й да разпознава лица при отключване на телефона, както и да анимира лицето ви и да го прехвърли на Animoji, но всъщност тя не се е подобрила – спецификациите й са същите като тези на предходните модели. Компанията просто я е допълнила с по-добри сензори и е подобирла обработката на изображението. Все пак би било хубаво, ако разполагахме с повече от 7 мегапиксела.

Поддържа форматите HEIF и HEVC

Това не е изненада, тъй като компанията обяви своя нов формат още на WWDC 2017 през юни, но новите модели поддържат и HEVC, с висока ефективност при компресиране на видео. Това е начин да съхраните своите снимки и клипове, използвайки по-малко памет и базовият 64 GB модел няма да се запълни така бързо.

Noification Center

Без хоум бутон в iPhone X, вие ще трябва да го управлявате малко по-различно от останалите модели – с жестове. Прекарвайки пръст нагоре ще излезете на началния екран например, а плъзгането надолу от всяка точка от ляво или от средата, ще извика Notification Center, вместо както преди жестът да е отгоре надолу.

Има два различни iPhone X

Тук не говорим за цвят, или размер на паметта. Телефоните се различават по своите модеми. В различните държави, се използват различни честотни ленти и е трудно един модем да е съвместим с всички тях, затова и компанията е използвала два за отделните региони. При iPhone 8 обаче, те са четири. Нямя как да разберем защо е така, докато iPhone X не бъде разглобен, но подозираме, че Apple се опитва да разнообрази доставчиците на модеми, като използва тези на Qualcomm и Intel в различните си устройства. Същото правило най-вероятно важи и за iPhone 8 и се дължи не само на нуждите на потребителите, а и на съдебната битка между двете компании, която кара гиганта да намали количеството компоненти, поръчвани от опонента си, но iPhone X може би е с модеми само на единия доставчик, което означава, че ще има разлика в производителността. Всичко това са само догадки, които предстои да бъдат отхвърлени, или потвърдени, когато iPhone X излезе на пазара.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This