Изберете Страница

Ищец по дело срещу Apple за забавянето на по-старите модели iPhone иска компанията да прекрати програмата си за замяна на батерии

След десетките съдебни дела, насочени срещу нея, Apple можеше да си спести много проблеми и средства, да не говорим за лошия имидж, ако беше избрала повече прозрачност в отношенията с клиентите си.

Всъщност обвиненията за целенасоченото забавяне на процесора при по-старите модели iPhone с последните актуализации на iOS съществуват от години, само за да бъдат отхвърляни като конспиративни и неверни. След като Apple потвърди факта, че забавя по-старите си устройства с износени батерии обаче, съдебните дела не закъсняха и бързо увеличават броя си, като в момента са над 40.

Към всичко това се добави още едно дело от тази седмица, в което ищецът иска компанията временно да спре програмата си за замяна на батерии и да запази всички данни, получени чрез дигностичните тестове на по-старите телефони. В изявлението си, адвокатът му, Адам Левит обясни:

Apple измами много от своите клиенти, като ги принуди да си купят нови iPhone, чрез пускането на съответните ъпдейти, които забавят старите модели. Предвид непрекъснато променящата се природа на програмата за замяна на батерии и критичното значение на резултатите от тестовете за това дело, компанията трябва да бъде задължена да ги запази и предостави на ищеца. Това изостря проблема и допълнително подкопава доверието на потребителите в Apple”.

В иска се посочва още, че компанията е отрекла съществуването на проблем с батериите, които инсталира в милиони iPhone, след което е обявила програмата си за замяната им, седмица след като настоящият иск е бил подаден, за да прикрие наличието на дефекти в засегнатите устройства. Намаляването на цената на услугата е ускорила замяната им, а потребителите на парктика предават доказателствата си на компанията, без да имат гаранция, че тя няма да се разпорежда с тях избирателно, като по този начин ще избегне отговорността за проблема.

Всъщност според вътрешната си политика, Apple е рециклира всички батерии на iPhone 5, което означава, че засегнатите потребители с този модел телефон вече нямат никакви доказателства. Предложението на ищеца ще бъде изслушано на 21 февруари.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple ще направи практическа демонстрация на новите си AR/VR очила

Apple ще направи практическа демонстрация на новите си AR/VR очила

Apple ще направи практическа демонстрация на новите си AR/VR очила по време на WWDC 2023, като ще даде възможност на някои разработчици и присъстващи да ги изпробват след обявяването им, твърди журналистът от Bloomberg Марк Гърман. Компанията изгради нова структура в...

81% от всички iPhone работят с iOS 16

81% от всички iPhone работят с iOS 16

81% от всички iPhone работят с iOS 16, която беше пусната през септември миналата година, сочи сайтът за разработчици на Apple, броени дни преди премиерата на iOS 17. 13% са устройствата с iOS 15, която все още получава корекции за сигурност и само 6% работят с...

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица, твърди журналистът от Bloomberg Марк Гърман. В пост в Twitter Гърман сподели, че тазгодишната основна бележка ще се фокусира върху обявяването на “няколко”...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This