Изберете страница

Ищец по дело срещу Apple за забавянето на по-старите модели iPhone иска компанията да прекрати програмата си за замяна на батерии

След десетките съдебни дела, насочени срещу нея, Apple можеше да си спести много проблеми и средства, да не говорим за лошия имидж, ако беше избрала повече прозрачност в отношенията с клиентите си.

Всъщност обвиненията за целенасоченото забавяне на процесора при по-старите модели iPhone с последните актуализации на iOS съществуват от години, само за да бъдат отхвърляни като конспиративни и неверни. След като Apple потвърди факта, че забавя по-старите си устройства с износени батерии обаче, съдебните дела не закъсняха и бързо увеличават броя си, като в момента са над 40.

Към всичко това се добави още едно дело от тази седмица, в което ищецът иска компанията временно да спре програмата си за замяна на батерии и да запази всички данни, получени чрез дигностичните тестове на по-старите телефони. В изявлението си, адвокатът му, Адам Левит обясни:

Apple измами много от своите клиенти, като ги принуди да си купят нови iPhone, чрез пускането на съответните ъпдейти, които забавят старите модели. Предвид непрекъснато променящата се природа на програмата за замяна на батерии и критичното значение на резултатите от тестовете за това дело, компанията трябва да бъде задължена да ги запази и предостави на ищеца. Това изостря проблема и допълнително подкопава доверието на потребителите в Apple”.

В иска се посочва още, че компанията е отрекла съществуването на проблем с батериите, които инсталира в милиони iPhone, след което е обявила програмата си за замяната им, седмица след като настоящият иск е бил подаден, за да прикрие наличието на дефекти в засегнатите устройства. Намаляването на цената на услугата е ускорила замяната им, а потребителите на парктика предават доказателствата си на компанията, без да имат гаранция, че тя няма да се разпорежда с тях избирателно, като по този начин ще избегне отговорността за проблема.

Всъщност според вътрешната си политика, Apple е рециклира всички батерии на iPhone 5, което означава, че засегнатите потребители с този модел телефон вече нямат никакви доказателства. Предложението на ищеца ще бъде изслушано на 21 февруари.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This