Изберете Страница

Ищец по дело срещу Apple за забавянето на по-старите модели iPhone иска компанията да прекрати програмата си за замяна на батерии

След десетките съдебни дела, насочени срещу нея, Apple можеше да си спести много проблеми и средства, да не говорим за лошия имидж, ако беше избрала повече прозрачност в отношенията с клиентите си.

Всъщност обвиненията за целенасоченото забавяне на процесора при по-старите модели iPhone с последните актуализации на iOS съществуват от години, само за да бъдат отхвърляни като конспиративни и неверни. След като Apple потвърди факта, че забавя по-старите си устройства с износени батерии обаче, съдебните дела не закъсняха и бързо увеличават броя си, като в момента са над 40.

Към всичко това се добави още едно дело от тази седмица, в което ищецът иска компанията временно да спре програмата си за замяна на батерии и да запази всички данни, получени чрез дигностичните тестове на по-старите телефони. В изявлението си, адвокатът му, Адам Левит обясни:

Apple измами много от своите клиенти, като ги принуди да си купят нови iPhone, чрез пускането на съответните ъпдейти, които забавят старите модели. Предвид непрекъснато променящата се природа на програмата за замяна на батерии и критичното значение на резултатите от тестовете за това дело, компанията трябва да бъде задължена да ги запази и предостави на ищеца. Това изостря проблема и допълнително подкопава доверието на потребителите в Apple”.

В иска се посочва още, че компанията е отрекла съществуването на проблем с батериите, които инсталира в милиони iPhone, след което е обявила програмата си за замяната им, седмица след като настоящият иск е бил подаден, за да прикрие наличието на дефекти в засегнатите устройства. Намаляването на цената на услугата е ускорила замяната им, а потребителите на парктика предават доказателствата си на компанията, без да имат гаранция, че тя няма да се разпорежда с тях избирателно, като по този начин ще избегне отговорността за проблема.

Всъщност според вътрешната си политика, Apple е рециклира всички батерии на iPhone 5, което означава, че засегнатите потребители с този модел телефон вече нямат никакви доказателства. Предложението на ищеца ще бъде изслушано на 21 февруари.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване, твърди Barclays, позовавайки се на данни от доставчик на компоненти. В писмо до акционерите този месец, базираната в Тексас компания за полупроводници заявява, че продължава “да се ангажира...

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

Според ново изследване на Ookla, компанията зад популярните приложения и сайт Speedtest, iPhone 14 Pro е “най-бързия 5G телефон”. Изводът е базиран на данни, събрани от хора, тествали скоростта на 5G връзката си в САЩ и Великобритания. Ookla твърди, че нейните тестове...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This