В края на миналата седмица Apple пусна ранна версия на фирмуера за своя интелигентен високоговорител HomePod, който няма да бъде наличен на пазара до декември. HomePod ще работи с версия на iOS, а тази, която компанията пусна, съответства на iOS 11.0.2.

Това разбира се предизвика интереса на разработчиците, които веднага се втурнаха да анализират намерените в софтуера данни, посочвайки, че те съдържат информация и за други устройства на компанията. Най-същественото може би е, че софтуерът включва многобройни препратки към инфрачервено лицево разпознаване в рамката BiometricKit, която понастоящем е предназначена единствено за Touch ID. Това доказва слуховете, че iPhone 8 поне от части ще разчита на лицево разпознаване, като метод на идентификация. Част от данните сочат, че инфрачервените сензори, разположени в горната част на предния панел на телефона, ще предложат нов Face Detect метод в случаите, когато лицата са твърде близо, или твърде далеч от камерата, или са повече от едно. Инфрачервеното заснемане в BiometricKit ще се използва и за удостоверяване, чрез предната камера при по-ниска осветеност.

В софтуера тази функционалност е наречена с кодовото име Pearl, докато това на iPhone 8 e D22 и е представен като устройство с дисплей от край до край и изрязан в горната част отвор за микрофона и сензорите, което потвърждава последните слухове за окончателния му дизайн.

Очаква се iPhone 8 да дебютира в обичайния септемврийски интервал, но наличността му на пазара да е много ограничена, поради трудностите, които компанията изпитва с производството. Според слуховете, Apple се стреми да вгради сензора за пръстови отпечатъци под дисплея, но именно поради различните спънки, може да се ориентира към заместването му с лицево разпознаане.