Изберете Страница

Има начин Apple да направи своя Jet Black модел устойчив на надраскване в бъдеще

Множество доклади свидетелстват, че бъдещият iPhone 8 ще дойде със стъклен корпус тип сандвич, което означава, че предния и задния му панел ще са изработени от стъкло, а помежду им ще има стоманена рамка, което ще подпомогне въвеждането на опцията за безжично зареждане, но има вероятност компанията да използва и керамика за тази цел. Този материал е значително по-траен от стъклото или алуминия и има още едно предимство – би могъл да позволи новия цвят Jet Black да не се драска толкова лесно, колкото в момента, когато корпусът е изработен от алуминий.

Един нов доклад твърди, че Apple със сигурност ще премине към използването на циркониева керамика, като материал за изработката на iPhone, подобно на един от моделите Apple Watch Series 2 и за това свидетелства заявка за патент, която е озаглавена „Лазерно полиране на керамични материали“.

Документът беше публикуван в четвъртък, но всъщност е подаден още на 29 юли 2015 година, което доказва, че компанията разработва керамичните панели за своите устройства от дълго време. В патента се споменава сапфир заедно с цирконий, които ще се обработват с лазерно базирана технология за полиране на компонентите.

Всъщност Apple имаше намерението да използва сапфир, вместо стъкло още в своя iPhone 6, но в последсвие тази технология беше изоставена, тъй като е много трудоемка и отнема значително количество време.

„Корунд е кристална форма на алуминиев оксид и може да бъде намерен в различни цветове, много от които обикновено се определят като сапфир“ обяснява компанията. „Като цяло сапфирът е много здрав материал с твърдост 9.0 по скалата на Моос и като такъв е в състояние да издържи много повече на надраскване. Поради своята твърдост и якост, сапфирът може да бъде привлекателна алтернатива на други прозрачни материали, като поликарбонат например. Въпреки това, отчасти поради присъщите му свойства и производствени компоненти, може да е трудна да се добиват големи количества, а твърдостта му го прави труден за полиране и това отнема много време, особено когато повърхността му включна различни контури.“

Патентът на Apple описва в детайли именно начинът, по който различните сапфирени компоненти ще бъдат полирани с помощта на лазери. Така iPhone 8 ще може да запази своя сандвич дизайн, което не само ще даде добра възможност за безжично зареждане, но и ще намали възможността за надраскване на корпуса, дори и той да е в цвят JetBlack.

Естествено това е само още един патент, подаден от компанията и няма как да знаем, дали тя ще го реализира сега, или когато и да е в близко бъдеще, но това е една наистина реална възможност потребителите да се радват на любимата си разцветка Jet Black, без да се притесняват, че новият им телефон бързо ще се надраска и ще придобие неприятен външен вид.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

Ново видео сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max и iPhone 13 Pro Max

До премиерата на новата серия iPhone 14 остава по-малко от месец и слуховете за нея се увеличават с всеки изминал ден. Сега нов клип, публикуван в Twitter сравнява дизайна на iPhone 14 Pro Max с този на неговия предшественик 13 Pro Max. iPhone 14 Pro Max on hands good...

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече приготвя предварително записаното си есенно събитие

Apple вече е започнала да зиписва виртуалното си есенно събитие, по време на което ще представи новата серия iPhone 14 и Apple Watch Series 8, твърди журналистът Марк Гърман. Въпреки очакванията компанията да възстанови присъствените евенти, журналистът посочва, че...

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

Цената на iPhone 14 може да започва от 799 долара

С наближаване на премиерата на iPhone 14, слуховете за новите мадели стават все повече и повече. Последните визират цената им и твърдят, че тя може да започва от 799 долара. Информацията пристига с любезното съдействие на корейския блог Naver и сочи, че iPhone 14 ще...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This