Множество доклади свидетелстват, че бъдещият iPhone 8 ще дойде със стъклен корпус тип сандвич, което означава, че предния и задния му панел ще са изработени от стъкло, а помежду им ще има стоманена рамка, което ще подпомогне въвеждането на опцията за безжично зареждане, но има вероятност компанията да използва и керамика за тази цел. Този материал е значително по-траен от стъклото или алуминия и има още едно предимство – би могъл да позволи новия цвят Jet Black да не се драска толкова лесно, колкото в момента, когато корпусът е изработен от алуминий.

Един нов доклад твърди, че Apple със сигурност ще премине към използването на циркониева керамика, като материал за изработката на iPhone, подобно на един от моделите Apple Watch Series 2 и за това свидетелства заявка за патент, която е озаглавена „Лазерно полиране на керамични материали“.

Документът беше публикуван в четвъртък, но всъщност е подаден още на 29 юли 2015 година, което доказва, че компанията разработва керамичните панели за своите устройства от дълго време. В патента се споменава сапфир заедно с цирконий, които ще се обработват с лазерно базирана технология за полиране на компонентите.

Всъщност Apple имаше намерението да използва сапфир, вместо стъкло още в своя iPhone 6, но в последсвие тази технология беше изоставена, тъй като е много трудоемка и отнема значително количество време.

„Корунд е кристална форма на алуминиев оксид и може да бъде намерен в различни цветове, много от които обикновено се определят като сапфир“ обяснява компанията. „Като цяло сапфирът е много здрав материал с твърдост 9.0 по скалата на Моос и като такъв е в състояние да издържи много повече на надраскване. Поради своята твърдост и якост, сапфирът може да бъде привлекателна алтернатива на други прозрачни материали, като поликарбонат например. Въпреки това, отчасти поради присъщите му свойства и производствени компоненти, може да е трудна да се добиват големи количества, а твърдостта му го прави труден за полиране и това отнема много време, особено когато повърхността му включна различни контури.“

Патентът на Apple описва в детайли именно начинът, по който различните сапфирени компоненти ще бъдат полирани с помощта на лазери. Така iPhone 8 ще може да запази своя сандвич дизайн, което не само ще даде добра възможност за безжично зареждане, но и ще намали възможността за надраскване на корпуса, дори и той да е в цвят JetBlack.

Естествено това е само още един патент, подаден от компанията и няма как да знаем, дали тя ще го реализира сега, или когато и да е в близко бъдеще, но това е една наистина реална възможност потребителите да се радват на любимата си разцветка Jet Black, без да се притесняват, че новият им телефон бързо ще се надраска и ще придобие неприятен външен вид.