Изберете Страница

Има ли проблем с батерията на вашия телефон, за който не знаете?

Известно време, след като си купите нов телефон, той започва да губи част от капацитета на батерията си и това би трябвало да е съвсем естествено. Първо ще забележите забавяне в работата му, а след това и видими разлики по отношение на живота на батерията. Има ли проблем, или всичко е въпрос на остаряване?

Много потребители забелязват, че телефоните им започват да загряват необичайно много по време на зареждане, а това очевидно не е добър знак. Какво означава и може ли да се предотврати?

Прекаленото затопляне може да е причинено от много неща – запазване на топлината, особено през лятото, използване на защитен кейс, който пречи на охлаждането, или използване на неоригинално зарядно. Според сайта на Apple обаче, престоя на телефона в топла среда, особено над 35 градуса, може да доведе до трайно увреждане на батерията. Лятото изобилства от дни с екстремно високи температури, така че бъдете внимателни, когато използвате телефона си, не го оставяйте на пряка слънчева светлина, не го забравяйте в колата, където температурата достига много по-високи стойности от тази навън, сваляйте кейса му, когато се зарежда. Ако забележите, че му отнема повече време да се зареди, отколкото обикновено, уверете се, че всички приложения са затворени и софтуерът е актуален. Можете да проверите и кои приложения консумират повече батерия в Settings – Battery. Опитайте се да не го използвате интензивно докато се зарежда, това освен, че увеличава времето нужното време за достигане до 100% заряд, води и до загряване, което ще увреди вашата батерия. Непременно свалете защитния кейс, за да може телефонът да се охлади по естествен път, чрез циркулацията на въздуха наоколо.

Има и още един важен фактор, който несъмнено влияе на живота на батерията и това са бъговете в операционната система. За съжаление официалната версия iOS 10.3.2 не прави изключение и в интернет пространството са на лице множество оплаквания от потребители, като проблемът засяга по-старите модели iPhone. Към момента не е взъмжно да се върнете към по-стара верия, но за щастие iOS 10.3.3 скоро ще бъде налична, като можем само да се надяваме, че Apple се е погрижила да отстрани неприятните бъгове. Тук трябва да отбележим, че използването на бета версии на софтуера, също води до по-бързо падане на батерията и това се дължи на фоновите процеси – освен, че тези версии са все още в разработка и не са готови за публична употреба, те периодично изпращат данни към Apple, което също води до по-бързо източване на батерията, както и до по-голяма консумация на данни. Все пак целта на бета версиите е именно такава – компанията да получва рапорти за евентуалните проблеми, за да може да ги отстрани в следващите издания.

Разбира се промяната в капацитета на батерията е съвсем естествена с течение на времето, като зависи от начина на употреба и броя цикли на презареждане. Няма как да се противопоставим на хода на времето, както и на жегите през лятото, но ако се опитваме да избегнем прегряването, когато това е възможно, със сигурност ще си помогнем много.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви, че ще оправи прегряването на iPhone 15 Pro със софтуерна актуализация

Apple обяви, че ще оправи прегряването на iPhone 15 Pro със софтуерна актуализация

През последната седмица множество потребители се оплакаха, че новите им iPhone 15 и 15 Pro прегряват и работят при необичайно високи температури. В отговор на тези оплаквания, Apple обяви, че предстои софтуерна актуализация, която ще отстрани проблемите. Трябва да...

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип

Проблемите с прегряване на iPhone 15 Pro не се дължат на новия 3 nm чип, коментира известният анализатор Минг-Чи Куо, след като през последните дни в интернет пространството се появиха редица оплаквания от страна на потребители на устройствата. Първоначално се...

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

iPhone 15 Plus изпреварва всички предишни модели iPhone в тест за живота на батерията

След старта на iPhone 15 идват и първите резултати от тестове на батерията, които обикновено са сред параметрите, вълнуващи най-много потребителите. Apple изтъкна ефективността на 3 nm A17 Pro, така че очакванията бяха iPhone 15 Pro и 15 Pro Max да заемат първото...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This