Изберете Страница

Има ли причина да се тревожим за бъдещия iPhone 8?

Въпреки, че iPhone 7 едва излезе на пазар, слуховете за неговия наследник вече заливат интернет пространството. Някои от тях обаче, може би са причина за тревога и именно тях ще разгледаме в следващите редове.

Дисплей от край докрай

Според спекулациите Apple и Samsung работят по модели, чийто дисплеи ще покриват почти целия преден панел. Очаква се iPhone 8 да бъде с изцяло стъклен корпус и тънка метална рамка, а хоум бутонът му и сензорът за пръстови отпечатъци да бъдат вградени под дисплея.

mi-mix

Преди двата гиганта обаче, един амбициозен китайски производител пусна своята концепция за подобен модел, с дисплей от край до край и керамичен корпус и това е Xiaomi със своя Mi Mix. Несъмнено този телефон изглежда прекрасно, но какво би станало с него при едно случайно изпускане?

Отговорът на този въпрос идва от Китай и няма да ви хареса! Щетите, нанесени при удара на Mi Mix са големи и лесно можем да си представим бъдещия iPhone 8 в подобна ситуация. Само вижте тази снимка:

xiaomi-mi-mix-broken-drop

Разбира се, след като всичко за новите модели на Apple и Samsung все още е само слухове и спекулации, не трябва да избързваме, поставяйки евентуалните им бъдещи модели в подобна трагична ситуация, но все пак можем само да се надяваме, че двата най-големи гиганта на мобилния пазар, ще предвидят необходимата защита за своите бъдещи флагмани!

Липсата на Lightning порт

Един от най-възможните слухове е, че след години тестове, Apple най-сетне ще предостави възможността за безжично зареждане на своите потребители. Това обаче е и предпоставка компанията да се освободи от още един отвор в корпуса на своя смартфон, а именно Lightning порта. Както вече видяхме, това не е толкова невъзможно, а за пример можем да посочим липсата на стадартния 3.5 мм жак за слушалки в iPhone 7. Apple не веднъж е доказала, че е в състояние да взима подобни генерални решения, налагайки по този начин своето виждане за „затворена архитектура“ и пълен контрол както върху хардуера, така и върху софтуера, а потребителиете, които купуват продуктите й са принудени да се съобразяват с тези решения. Затова тази година, ако искате нещо по-различно от слушалките в комплекта на своя iPhone 7, ще трябва да закупите AirPods или някои от другите безжични модели, предлагани от трети страни и одобрени от компанията. По същия начин, от много години насам, зарядните устройства на Android телефоните, не са съвместими с Lightning порта на iPhone.

Безжично зареждане

Всъщност Apple не мрази портовете, а причината да премахне някои от тях е добре обоснована и в случая, премахването на Lightning порта, ще стане заради възможността за безжично зареждане. Има и един друг аспект на този ход, който трябва да разгледаме и това е пазарът на аксесоари, който през 2012 година достигна оборот 20 милиарда долара, след преминаването от 30 пиновия конектор, към новия стандарт на Lightning порта. Ако този порт изчезне, всички вече произведени и закупени акесиоари, свързани с него, ще бъдат вече ненужни, а рециклирането им ще бъде една малка екологична катастрофа, имайки предвид съществуващите закони за електронни отпадъци.

Всяка една от изброените възможнисти, все още е само хипотетична, но също така от бъдещия iPhone 8 се очаква много, на него се възлагат надеждите за радикален редизайн и много нови функции, а те определено гравитират около посочените слухове. Разбира се всяка новост носи своите рискове, а Apple добре знае това и със сигурност се е погрижила да подсигури най-доброто възможно за своите потребители, така както се е погрижила и да си осигури един по-пълен контрол и затворена екосистема. Ще се наложи да изчакаме следващия септември, за да разберем кои слухове ще се сбъднат и какво ще ни донесе десетия, юбилеен iPhone и има ли причина да се притесняваме за тези иновации и приложението им в реалния живот, а до тогава просто ще следим с интерес всичко, свързано с него, което се появява в интернет пространството.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple Watch Series 8 ще отчита телесната температура

Apple Watch Series 8 ще отчита телесната температура

Очаква се предстоящият Apple Watch Series 8 да може да отчита телесната температура под някаква форма. Сега журналистът Марк Гърман твърди, че сензорът на часовника ще е достатъчно точен, за да определи дали потребителят има треска. В своя бюлетин Power On Гърман...

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Съоснователят на Apple и бивш главен изпълнителен директор Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата, обяви Белият дом. Това е най-високото гражданско отличие на САЩ, връчвано на лица, “с изключителен принос за просперитета, ценностите...

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем

Apple е изправена пред правни проблеми с разработката на собствения си 5G модем, гласят последните слухове. Компанията имаше нестабилни отношения с Qualcomm, която беше единственият доставчик на 5G чипове, след като Intel се оттегли. Всъщност Apple закупи модемното...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This