Изберете страница

Има два вида iPhone X и единият е по-бърз от другия

Има една малка подробност за iPhone X, която Apple премълча и това е, че всъщност има две версии на телефона. Модемите, които компанията използва за клетъчната връзка, се доставят както от Intel, така и от Qualcomm и в зависимост от това, за къде е бил предназначен телефона, той може да е с единия или другия вид, но те не са равностойни.

Според тестовете на SpeedSmart, компанията, която извлича данни от тестовете за бързина чрез прложение, разликата в бързината между Intel и Qualcomm версиите е малка, но реална, дори и когато те работят в една и съща мрежа. Уловката е, че модемът на Intel, който в много отношения е по-различен от този на Qualcomm, е по-бърз.

Преди да се потопите в резултатите, трябва да имате предвид, че те не са окончателни, данните измерват само скоростта, а не променливи като местоположение, клетъчен сигнал или честотните ленти на LTE, а извадката е прекалено малка, тъй като iPhone X е на пазара по-малко от две седмици. Авторът на доклада твърди, че „без съмнение има малък брой скоростни тестове, направени с iPhone X, в сравнение с тези с другите модели iPhone”, така че не си правете генерални заключения.

Второто важно нещо е, че Apple изкуствено е ограничила модема на Qualcomm, за да намали разликите в производителността и въпреки, че не знаем точните подробности, изглежда са деактивирани някои LTE Advanced технологии, които той поддържа, а този на Intel не. Предвид сложността на дизайна на самия модем, това би могло да забави и нормалното представяне на LTE чипа на Qualcomm.

Разликите, които се разглеждат в конкретния пример, се отнасят до мрежите на AT&T и T-Mobile, които поддържат и двата вида модеми, но този на Intel е по-бърз. При AT&T, iPhone X с Intel модем отбелязва средно 30.13 Mbps, докато този с Qualcomm чип бележи средно 27.46 Mbps. В мрежата на T-Mobile, резултатите са съотгветно 33.34 Mbps и 26.54 Mbps.

Този резултат е точно обратното на онова, коет Cellular Insights откри, когато тества iPhone 7 Plus с двата вида модеми миналата година, когато този с Intel се представяше значително по-добре. За съжаление няма тестове за представянето на iPhone X в българските мрежи, но всички ние сме свикнали до някъде с това.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This