Изберете страница

Има два вида iPhone X и единият е по-бърз от другия

Има една малка подробност за iPhone X, която Apple премълча и това е, че всъщност има две версии на телефона. Модемите, които компанията използва за клетъчната връзка, се доставят както от Intel, така и от Qualcomm и в зависимост от това, за къде е бил предназначен телефона, той може да е с единия или другия вид, но те не са равностойни.

Според тестовете на SpeedSmart, компанията, която извлича данни от тестовете за бързина чрез прложение, разликата в бързината между Intel и Qualcomm версиите е малка, но реална, дори и когато те работят в една и съща мрежа. Уловката е, че модемът на Intel, който в много отношения е по-различен от този на Qualcomm, е по-бърз.

Преди да се потопите в резултатите, трябва да имате предвид, че те не са окончателни, данните измерват само скоростта, а не променливи като местоположение, клетъчен сигнал или честотните ленти на LTE, а извадката е прекалено малка, тъй като iPhone X е на пазара по-малко от две седмици. Авторът на доклада твърди, че „без съмнение има малък брой скоростни тестове, направени с iPhone X, в сравнение с тези с другите модели iPhone”, така че не си правете генерални заключения.

Второто важно нещо е, че Apple изкуствено е ограничила модема на Qualcomm, за да намали разликите в производителността и въпреки, че не знаем точните подробности, изглежда са деактивирани някои LTE Advanced технологии, които той поддържа, а този на Intel не. Предвид сложността на дизайна на самия модем, това би могло да забави и нормалното представяне на LTE чипа на Qualcomm.

Разликите, които се разглеждат в конкретния пример, се отнасят до мрежите на AT&T и T-Mobile, които поддържат и двата вида модеми, но този на Intel е по-бърз. При AT&T, iPhone X с Intel модем отбелязва средно 30.13 Mbps, докато този с Qualcomm чип бележи средно 27.46 Mbps. В мрежата на T-Mobile, резултатите са съотгветно 33.34 Mbps и 26.54 Mbps.

Този резултат е точно обратното на онова, коет Cellular Insights откри, когато тества iPhone 7 Plus с двата вида модеми миналата година, когато този с Intel се представяше значително по-добре. За съжаление няма тестове за представянето на iPhone X в българските мрежи, но всички ние сме свикнали до някъде с това.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This