Има една малка подробност за iPhone X, която Apple премълча и това е, че всъщност има две версии на телефона. Модемите, които компанията използва за клетъчната връзка, се доставят както от Intel, така и от Qualcomm и в зависимост от това, за къде е бил предназначен телефона, той може да е с единия или другия вид, но те не са равностойни.

Според тестовете на SpeedSmart, компанията, която извлича данни от тестовете за бързина чрез прложение, разликата в бързината между Intel и Qualcomm версиите е малка, но реална, дори и когато те работят в една и съща мрежа. Уловката е, че модемът на Intel, който в много отношения е по-различен от този на Qualcomm, е по-бърз.

Преди да се потопите в резултатите, трябва да имате предвид, че те не са окончателни, данните измерват само скоростта, а не променливи като местоположение, клетъчен сигнал или честотните ленти на LTE, а извадката е прекалено малка, тъй като iPhone X е на пазара по-малко от две седмици. Авторът на доклада твърди, че „без съмнение има малък брой скоростни тестове, направени с iPhone X, в сравнение с тези с другите модели iPhone”, така че не си правете генерални заключения.

Второто важно нещо е, че Apple изкуствено е ограничила модема на Qualcomm, за да намали разликите в производителността и въпреки, че не знаем точните подробности, изглежда са деактивирани някои LTE Advanced технологии, които той поддържа, а този на Intel не. Предвид сложността на дизайна на самия модем, това би могло да забави и нормалното представяне на LTE чипа на Qualcomm.

Разликите, които се разглеждат в конкретния пример, се отнасят до мрежите на AT&T и T-Mobile, които поддържат и двата вида модеми, но този на Intel е по-бърз. При AT&T, iPhone X с Intel модем отбелязва средно 30.13 Mbps, докато този с Qualcomm чип бележи средно 27.46 Mbps. В мрежата на T-Mobile, резултатите са съотгветно 33.34 Mbps и 26.54 Mbps.

Този резултат е точно обратното на онова, коет Cellular Insights откри, когато тества iPhone 7 Plus с двата вида модеми миналата година, когато този с Intel се представяше значително по-добре. За съжаление няма тестове за представянето на iPhone X в българските мрежи, но всички ние сме свикнали до някъде с това.