По-рано тази седмица, изходният код за iBoot, основен компонент на операционната система на iPhone, изтече в GitHub. Той бързо беше изтеглен, след като Apple получи известие за сваляне по Закона авторските права в цифровото хилядолетие (DMCA), но случката постави много въпроси, сред които и как такъв чувсвителен код може да стане публично достояние.

За да отговори на тези въпроси, Motherboard се свърза с различни източници, чийто имена не се посочват и които са участвали в изтичането и са изследвали скрийншотите, снимките, текстовите съобщения и др.

Оказва се, че кодът е дошъл от служител на ниско ниво в компанията, който го е взел през 2016 година, за да го сподели с приятели от джейлбрейк общността. Той е не бил недоволен от Apple и не е откраднал кода с лоши намерения, но вместо това е бил насърчен от своите приятели да го предостави за нуждите на общността и всъщност го е споделил с пет души. След като получила кода, групата не възнамерявала да го споделя, но някак си в края на 2017 година той добива популярност, преди да стане публично достояние в GitHub тази седмица. Според източниците, това не е пълното съдържание, а негово копие и е на цели 3 години, а освен това има много слоеве софтуерна и хардуерна защита, които са вградени в продуктите на Apple и всички потребители, които са актуализирали до последната версия на софтуера могат да се чувстват защитени. Изтичането на кода на iBoot не би трябвало да засегне средностатистическия потребител и поради наличието на Secure Enclave, но би улеснило тези, които търсят уязвимости, за да създадат нов джейлбрейк.