Мнозина вярват в твърдението, че Apple умишлено забавя по-старите модели iPhone когато пуска нова версия на операционната система, за да ви принуди да си купите следващия й модел. Ново изследване на Futuremark обаче, опровергава това твърдение.

Проучването изпробва представянето на различни iPhone в продължение на период от около 18 месеца, като използва приложението за сравнителен анализ на 3DMark. Според резултатите, дори iPhone 5s не е претърпял срив на перформанса на GPU или CPU през това време, а и другите модели се представят по подобен начин.

Futuremark провежда проучването в отговор на доклан от Харвард, според който Apple умишлено забавя старите модели телефони преди пускането на нови. В основата на твърдението е това, че търсенето на предишната генерация iPhone се увеличава, когато новата бъде обявена. Този доклад всъщност не съществува, според студентът в Харвард, Снопс, който е направил подробно проучване в Google, а резултатите са тенденциозно преувеличени с времето.

Излишно е да споменаваме, че има други обяснения защо по-старият ви iPhone може да се чувства леко по-бавен, но никое от тях не е плод на конспирация от страна на самата компания. Освен това Apple би трябвало да наблегне на хардуерните и софтуерни недостатъци, за да създаде усещането, че устройството е неадекватно и се нуждае от ъпгрейд, което би противоречало на маркетинга й.