Изберете Страница

Изпуснали сте своя телефон в тоалетната, а сега накъде?

Колкото и да пазим своя любим смартфон, понякога се случва и това – изпускате го в локва, или дори в тоалетната. Не изпадайте в паника, въпреки че iPhone официално не е водоустойчив, а само защитен от пръски, той може да издържи определено намокряне, особено що се касае до iPhone 7. Първата стъпка е да го изключите назабавно и да го подсушите с чиста кърпа, като направите оценка на щетите. Извадете SIM картата, за да намалите риска и тя да бъде засегната от водата.

Може би след подсушаването и прекалването на няколко часа на топло, телефонът отново ще работи като преди, но всъщност вътрешните поражения са невидими за окото и те със сигурност ще се проявят в някакъв момент напред във времето.

Да се опитвате да го подсушите със сушоар или в микровълновата фурна, определено не е решение, особено второто. Някои източници препоръчват поставянето на устройството в купа с ориз, за да изтегли той влагата, но това всъщност не работи и дори може да навреди много повече на телефона, отколкото да го оставите така.

Ако щетите са минимални и си мислите, че телефонът ще изсъхне сам, най-важното е да го оставите да направи това съвсем естествено, докато е изключен и се намира в топло помещение. Когато влагата изчезне, можете да опитате да го включите отново.

Най-новите модели iPhone 7 и iPhone 7 Plus притежават сертификат IP 67, което им позволява потапяне до един метър дълбочина за до 30 минути, но това не ги прави напълно водоустойчиви.

Какво да правим сега?

Ако нямате възможност да се объренте към сервиз веднага, потърсете помощта на силикагела – малките пакетчета, които се постяват в кутиите за обувки, за да ги запазят от влагата, или на силициевия диоксид – котешките тоалетни и оставете устройството да преседи така няколко дни. Това е по-добрия вариант, пред използването на силно запрашения ориз.

Следващата стъпка е да го занесете при първа възможност в сервиз, където ще бъде почистен професионално с подходящото оборудване и опит.

Дори и да не съществута ясни и видими признаци на увреждане от водата, ако течността е достигнала до вътрешните компоненти, само въпрос на време е нещо да откаже.

Въпреки, че някои от вас са в състояние да разглобят устройството и сами у дома, препоръчително е това да стане в подходящ сервиз, тъй като с един погрешен ход можете да повредите примерно Touch ID сензора и да направите функцията му безполезна, тъй като iPhone е създаден така, че ако я сметне за компрометирана, ще я изключи от съображения за сигурност.

Можем ли да се предпазим от подобни проблеми?

Разбира се има някои превантивни мерки, които бихте могли да предприемете, преди да се случи всичко това, за да намалите до минимум евентуалните щети.

Една от тях е използването на водоустойчив калъф – инвестиция, която може да ви спести много нерви и средства в бъдеще. На пазара вече има достатъчно голям избор подобни аксесоари, за различните модели.

Особено важно е да имате резервен бекъп на ценните си данни, за да можете да ги възстановите при евентуална повреда на устройството. Правете го редовно с iCloud и прехвърляйте снимките си там или в някоя друга облачна услуга.

Ако се случи най-лошото, Apple вече приема пострадали от вода iPhone, като част от търговската си програма и вие ще получите ваучер за известна сума, която можете да инвестирате в покупката на нов телефон.

Малко повече предпазливотст при използването на телефона на опасни за него места, също би била полезна, а слуховете сочат, че може би следващия модел iPhone вече ще бъде напълно водоустойчив, така че това би ни спестило подобни притеснения в бъдеще.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване, твърди Barclays, позовавайки се на данни от доставчик на компоненти. В писмо до акционерите този месец, базираната в Тексас компания за полупроводници заявява, че продължава “да се ангажира...

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

Според ново изследване на Ookla, компанията зад популярните приложения и сайт Speedtest, iPhone 14 Pro е “най-бързия 5G телефон”. Изводът е базиран на данни, събрани от хора, тествали скоростта на 5G връзката си в САЩ и Великобритания. Ookla твърди, че нейните тестове...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This