Не мислите ли, че е малко странно, че Apple направи повече ъпдейти на iOS 11, от колкото на всяка друга версия на операционната система преди? Да, те са предназначени да оправят различни бъгове, но това може би сочи, че нещо се случва с качеството на системаат и тя има нужда от много повече поправки.

Ето как изглеждат актуализациите на почти всички версии до сега, събрани в графика:

Общо взето се вижда, че броят на ъпдейтите нараства линейно, а сложността на основния софтуер нараства експоненциално, което може би е и причината за това.

Ето какво съдържаха ъпдейтите на iOS 11 до момента:

  • iOS 11 беше пусната официално на 19 септември
  • iOS 11.0.1 излезе само седмица след това на 26 септември, като съдържаше корекции и подобрения на програмни грешки, наред с тази, която пречеше на изпращането на имейли от сървърите Exchange
  • iOS 11.0.2 излезе на 3 октомври, като оправи проблема с пукането в слушалката, скойто засягаше някои iPhone 8/8 Plus
  • iOS 11.0.3 я последва на 11 октомври, оправяйки проблема с аудио и хаптичната връзка на iPhone 7/7 Plus и липсата на реакция след смяна на екрана на iPhone 6s с неоригинален такъв
  • iOS 11.1 дойде на 31 октомври, добавяйки нови емотикони и затваряйки WiFi уязвимостта KRACK, като освен това възстанови жеста за мултитаскинг, липсващ до момента в iOS 11 и отново включваше корекции на програмни грешки.
  • iOS 11.1 дойде малко след това на 9 октомври с поправки в автоматичната корекция на клавиатурата и някои неизправности в Hey Siri
  • iOS 11.1.2 излезе на 16 ноември и беше насочена към дисплея на iPhone X, който не реагираше при ниски температури, като реши и проблема с изкривяването в Live Photos и видеото.
  • iOS 11.2 беше пусната на 2 декември, като добави Apple Pay Cash, отключи бързото зареждане 7.5 W, добави нови живи тапети за iPhone X и пояснения за работата но Bluetooth и WiFi тогълите вконтролния център, но истинската причина за по-ранната й премиера беше бъгът, който накара хиляди iPhone да се рестартират постоянно, когато датата се смени на 2 декември.
  • iOS 11.2.1 беше пусната преди 2 дни, за да фиксира отдалечения достъп до устройствата в HomeKit, след сериозен проблем със сигурността и фиксирания автофокус на iPhone 8, 8 Plus и X.

Цялата тази хронология показва колко много бъгове и пропуски има в най-новата версия на iOS, който въпреки рекордния брой бета версии преди премиерата й, така и не бяха отстранени. Трябва да отбележим обаче, че с увеличаването на броя устройства с различен хардуер и размери и тип на дисплеите, със сигурност е много по-трудно операционната система да се изчисти изцяло. Хубавото в случая е, че Apple работи неуморно и пуска своите актуализации редовно, отстранявайки дразнещите бъгове, като въпреки че мнозина вече сравняват iOS със силно фрагментирания Android, точно в това отношение, гигантът от Купертино винаги ще бъде далеч напред