Изберете Страница

Защо фалшивите Lightning кабели убиват iPhone?

Един от често задаваните въпроси винаги е бил, можем ли да използваме неоригинален Lightning кабел за зареждане на iPhone, а отговорът му определено няма да ви хареса.

Матю Зимински отговаря за качеството на веригата за доставки в Plus и е в сектора за електроника от седем години, затова може би може мда се доверим на мнението му по въпроса.

Както знаете, Apple продава оригиналните аксесоари за своите устройства на доста високи цени, това, наред с някои други фактори е и предпоставката някои потребители да избират закупуването на по-евтини, но неодобрени от компанията варианти. В крайна сметка обаче това може да ви излезе солено, защото всъщност те могат да убият буквално вашия любим смартфон. Повредите, свързани със зареждане с евтини кабели и зарядни са често срещани, а във форумите можете да намерите хиляди постове по въпроса, но как всъщност да се предпазим от това? Правилото е лесно – потърсете аксесоари с MFi сертификат, което означава Made for iPhone, iPad or iPod и е изобразено върху стикер на опаковката. MFi е лицензионна програма, която гарантира, че всички тези аксесоари от трети страни са проектирани да работят според спецификациите на Apple с вашите устройства. Програмата беше въведена през 2005 година, като по това време пресата я отхвърли като трик, с който компанията се опитва да накара останалите да плащат за привилегията да произвеждат аксесоари, но всъщност тя е начин да се стандартизира това производство, като същевременно се предотврати използването от клиентите на продукти с лошо качество. Може би не всички аксесоари трябва да бъдат сертифицирани, но когато става въпрос именно за кабелите за зареждане, това определено е така, твърди Зимински в своята статия. Кабелът за зареждане може да причини сериозни щети, тъй като доставя неограничена мощност и може да изгори много важен чип в платката, наречен Tristar или U2, което ще повлияе върху способността на телефона да се зарежда правилно. След това вече идват проблемите, само някои от които са, че устройството не се зарежда, или показва, че го прави, но всъщност батерията е празна, падане от по-висок до по-нисък процент внезапно, самоизключване и др.

Всъщност MFi сертифицираните кабели са важни, защото съдържат чип, който предпазва устройството от колебания в напрежението. Те са проектирани да работят с iPhonе, а Tristar регулира размера на мощността, която телефонът получава. Ако си купите кабел с цена под 5 долара, направо си играете с огъня, тъй като е почти сигурно, че той няма подобен чип и във всеки един момент може да повреди телефона ви. Някои производители поставят фалшиви стикери за сертификация върху аксесоарите си, така че най-безопасно е когато те се купуват от надждни и проверени източници.

Ако смятате, че вече може да сте използвали подобен фалшив кабел, то смяната на батерията или порта за съжаление няма да реши проблема. Нанесените щети са по дънната платка, която се сменя изцяло, а това е равносилно на покупката на нов телефон. Разбира се много по-лесно и доста по-евтино ще ви излезе просто да избягвате покупката и използването на евтини кабели, а и вашето любимо устройство заслужава тези елементарни грижи.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес

iOS 17 ще стане официална по-късно днес. След повече от три месеца бета тестове, актуализацията ще е достъпна за iPhone Xr и по-нови модели и ще донесе множество нови функции и подобрения. StandBy StandBy е нов режим на екрана, който ви предоставя полезна информация,...

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Ето какво представи Apple на своето събитие Wonderlust

Най-очакваните продукти, които Apple представи на своето есенно събитие Wonderlust снощи разбира се са четирите модела от серията iPhone 15. За съжаление, поне за мен, тръпката от представянето на новите продукти някак си вече не е същата, тъй като 99% от слуховете до...

Само цената на iPhone 15 Pro Max може да се увеличи тази година

Само цената на iPhone 15 Pro Max може да се увеличи тази година

Само цената на iPhone 15 Pro Max може да се увеличи тази година, твърди тайванската компания TrendForce на фона на предишни слухове за увеличение на цените на двата Pro модели в предстоящата серия. Според компанията, iPhone 15 Pro отново ще се продава за 999 долара в...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This