Макар, че лятото едва дойде, жегите не закъсняха, а ако прекарвате деня извън климатизираните помещения, може би сте забелязаи, че телефонът ви е загубил част от бързината си, но за сметка на това източва батерията по-бързо от обикновено.

За съжаление преносимата електроника и в частност смартфоните, които имат много мощни компоненти в малкия си корпус, лесно се влияят от времето. Ефективността им може да пострада, животът на батерията да падне, а в екстремни ситуации дори и да се стигне до инциденти със самозаалване на батерията.

Защо телефоните ни се забавят, когато е топло?

Повечето смартфони са проектирани да работят дори и в горещи дни. Apple например посочва, че iPhone може да работи при температури межд 0 и 35 градуса по Целзий, което означава, че теоритично би трябвало да издържа на горещините в нашите географски ширини.

Определени условия или процеси обаче, могат да повлияят на работата му и това най-често е пряката слънчева светлина и интензивните процеси, като игри, гледане на видео и използване на GPS. Тогава телефонът загрява, защото сложните процеси предизвикват отделяне на топлина.

Какво се случва, когато телефонът се нагрее?

Има известен риск, когато смартфонът ви стане твърде горещ – компонентите му могат да бъдат повредени, екранът също, а батерията може да се запали и да експлодира. За да се предпазят от това, съвременните смартфони имат вградени системи за защита, които им пречат да работят в подобни екстремни условия. За начало те ще започнат да забавят процесорите, поради което телефонт ви ще стане по-бавен, но това е просто начин да се защити. Ако температурата е наистина висока, системата може да предприме по-драстични действия – на екрана излиза предупреждение за температурата, яркостта му намалява и клетъчните приемници са поставени в режим на ниска консумация на енергия, а всякакво зареждане спира.

Животът на батерията също се влияе от повишаването на температурата. От една страна телефоните обикновено работят по-усилено, което изисква повече енергия, а от друга – топлината може да разруши компонентите на самата батерия.

Какво можем да направим?

Най-простият съвет е да не използвате телефона твърде много, когато е горещ и да се опитате да го предпазите от топлината. Извадете го от кейса, ако използвате такъв – пластмасата, или кожата спират обмена на топлина и пречат на охлаждането.

Затъмнете екрана и затворете всички приложения във фонов режим, или активирайте режима за пестене на енергия, за да намалите възможноста за загряване. Ако се намирате навън, пазете го от пряка слънчева светлина, особено когато се зарежда. в никакъв случай не го оставяйте в колата, където температурата става много по-висока, от колкото навън. Опитайте се да избягвате приложения с висока интензивност, като игри, видео или навигация, ако е възможно.