Изберете Страница

Защо телефонът ви се забавя и губи по-бързо батерия в топлото време?

Макар, че лятото едва дойде, жегите не закъсняха, а ако прекарвате деня извън климатизираните помещения, може би сте забелязаи, че телефонът ви е загубил част от бързината си, но за сметка на това източва батерията по-бързо от обикновено.

За съжаление преносимата електроника и в частност смартфоните, които имат много мощни компоненти в малкия си корпус, лесно се влияят от времето. Ефективността им може да пострада, животът на батерията да падне, а в екстремни ситуации дори и да се стигне до инциденти със самозаалване на батерията.

Защо телефоните ни се забавят, когато е топло?

Повечето смартфони са проектирани да работят дори и в горещи дни. Apple например посочва, че iPhone може да работи при температури межд 0 и 35 градуса по Целзий, което означава, че теоритично би трябвало да издържа на горещините в нашите географски ширини.

Определени условия или процеси обаче, могат да повлияят на работата му и това най-често е пряката слънчева светлина и интензивните процеси, като игри, гледане на видео и използване на GPS. Тогава телефонът загрява, защото сложните процеси предизвикват отделяне на топлина.

Какво се случва, когато телефонът се нагрее?

Има известен риск, когато смартфонът ви стане твърде горещ – компонентите му могат да бъдат повредени, екранът също, а батерията може да се запали и да експлодира. За да се предпазят от това, съвременните смартфони имат вградени системи за защита, които им пречат да работят в подобни екстремни условия. За начало те ще започнат да забавят процесорите, поради което телефонт ви ще стане по-бавен, но това е просто начин да се защити. Ако температурата е наистина висока, системата може да предприме по-драстични действия – на екрана излиза предупреждение за температурата, яркостта му намалява и клетъчните приемници са поставени в режим на ниска консумация на енергия, а всякакво зареждане спира.

Животът на батерията също се влияе от повишаването на температурата. От една страна телефоните обикновено работят по-усилено, което изисква повече енергия, а от друга – топлината може да разруши компонентите на самата батерия.

Какво можем да направим?

Най-простият съвет е да не използвате телефона твърде много, когато е горещ и да се опитате да го предпазите от топлината. Извадете го от кейса, ако използвате такъв – пластмасата, или кожата спират обмена на топлина и пречат на охлаждането.

Затъмнете екрана и затворете всички приложения във фонов режим, или активирайте режима за пестене на енергия, за да намалите възможноста за загряване. Ако се намирате навън, пазете го от пряка слънчева светлина, особено когато се зарежда. в никакъв случай не го оставяйте в колата, където температурата става много по-висока, от колкото навън. Опитайте се да избягвате приложения с висока интензивност, като игри, видео или навигация, ако е възможно.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна iOS 16.0.2

Apple пусна iOS 16.0.2

Apple пусна iOS 16.0.2 с корекции на редица грешки, с които собствениците на iPhone 14 се сблъскват тепърва. Ъпдейтът пристига само две седмици след дебюта на iOS 16 и почти веднага след iOS 16.0.1, която беше достъпна само за новите модели от серията iPhone 14 в деня...

Новата функция за тактилна обратна връзка на клавиатурата в iOS 16, може да повлияе на живота на батерията

Новата функция за тактилна обратна връзка на клавиатурата в iOS 16, може да повлияе на живота на батерията

Преди доста години, когато си взех първия iPhone, единственото нещо, което ми липсваше в него беше тактилната обратна връзка на клавиатурата. Това е леката вибрация, която се усеща при натискане на бутон и помага на пишещия бързо лесно да усети, че го е натиснал. Сега...

Слух: iPhone 15 Ultra ще замени iPhone 15 Pro Max и ще предложи 8К видео, по-дълъг живот на батерията и по-голям дисплей на по-висока цена

Слух: iPhone 15 Ultra ще замени iPhone 15 Pro Max и ще предложи 8К видео, по-дълъг живот на батерията и по-голям дисплей на по-висока цена

Според слуховете, след дебюта на Apple Watch Ultra, следващата година iPhone 15 Ultra ще замени iPhone 15 Pro Max и ще предложи 8К видео, по-дълъг живот на батерията и по-голям дисплей на по-висока цена. Тази версия се подкрепя от LeaksApplePro, който пише в Twitter...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This