Изберете Страница

Защо телефонът ви се забавя и губи по-бързо батерия в топлото време?

Макар, че лятото едва дойде, жегите не закъсняха, а ако прекарвате деня извън климатизираните помещения, може би сте забелязаи, че телефонът ви е загубил част от бързината си, но за сметка на това източва батерията по-бързо от обикновено.

За съжаление преносимата електроника и в частност смартфоните, които имат много мощни компоненти в малкия си корпус, лесно се влияят от времето. Ефективността им може да пострада, животът на батерията да падне, а в екстремни ситуации дори и да се стигне до инциденти със самозаалване на батерията.

Защо телефоните ни се забавят, когато е топло?

Повечето смартфони са проектирани да работят дори и в горещи дни. Apple например посочва, че iPhone може да работи при температури межд 0 и 35 градуса по Целзий, което означава, че теоритично би трябвало да издържа на горещините в нашите географски ширини.

Определени условия или процеси обаче, могат да повлияят на работата му и това най-често е пряката слънчева светлина и интензивните процеси, като игри, гледане на видео и използване на GPS. Тогава телефонът загрява, защото сложните процеси предизвикват отделяне на топлина.

Какво се случва, когато телефонът се нагрее?

Има известен риск, когато смартфонът ви стане твърде горещ – компонентите му могат да бъдат повредени, екранът също, а батерията може да се запали и да експлодира. За да се предпазят от това, съвременните смартфони имат вградени системи за защита, които им пречат да работят в подобни екстремни условия. За начало те ще започнат да забавят процесорите, поради което телефонт ви ще стане по-бавен, но това е просто начин да се защити. Ако температурата е наистина висока, системата може да предприме по-драстични действия – на екрана излиза предупреждение за температурата, яркостта му намалява и клетъчните приемници са поставени в режим на ниска консумация на енергия, а всякакво зареждане спира.

Животът на батерията също се влияе от повишаването на температурата. От една страна телефоните обикновено работят по-усилено, което изисква повече енергия, а от друга – топлината може да разруши компонентите на самата батерия.

Какво можем да направим?

Най-простият съвет е да не използвате телефона твърде много, когато е горещ и да се опитате да го предпазите от топлината. Извадете го от кейса, ако използвате такъв – пластмасата, или кожата спират обмена на топлина и пречат на охлаждането.

Затъмнете екрана и затворете всички приложения във фонов режим, или активирайте режима за пестене на енергия, за да намалите възможноста за загряване. Ако се намирате навън, пазете го от пряка слънчева светлина, особено когато се зарежда. в никакъв случай не го оставяйте в колата, където температурата става много по-висока, от колкото навън. Опитайте се да избягвате приложения с висока интензивност, като игри, видео или навигация, ако е възможно.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица

Няколко нови Mac ще бъдат обявени в едно от най-дългите в историята на Apple WWDC събития следващата седмица, твърди журналистът от Bloomberg Марк Гърман. В пост в Twitter Гърман сподели, че тазгодишната основна бележка ще се фокусира върху обявяването на “няколко”...

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone

Четири от петте най-продавани флагмани за първото тримесечие на 2023 са iPhone, сочи доклад на Cnalys. Най-търсен е iPhone 14 Pro Max, следван от iPhone 14 Pro, iPhone 14 и iPhone 13. 31% от всички доставени от януари до март смартфони са били премиум устройства с...

Увеличеният размер на моделите iPhone 16 Pro ще е заради големи надстройки на камерата

Увеличеният размер на моделите iPhone 16 Pro ще е заради големи надстройки на камерата

Увеличеният размер на моделите iPhone 16 Pro ще позволи големи надстройки на камерата, включително и перископна телефото камера и 12% по-голям сензор за основната, твърдят последните слухове. Информацията идва от китайската социална мрежа Weibo и потребител, който се...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This